Ево која опрема за бебу ће вам бити неопходна од првог дана

0
krevetac-za-bebe
Unsplash.com

Долазак бебе на свет прати велика срећа, радост, неизвесност али и помало страха и несигурности родитеља. Поред саме психолошке припреме за долазак бебе на свет, родитељи морају припремити и бројне друге ствари које ће њиховој беби бити потребно у првим годинама живота.

Већ годинама воде се разне дебате шта је то све потребно једној беби у првим годинама живота, а различити одговори и искуства изазивају страх код новопечених родитеља плашећи се да не пропусте нешто да купе својој беби.

Нема сумње да је свака беба различита и да неће свака беба користити баш све од опреме. Иако је куповина ствари за бебе једно од омиљених ствари родитеља, ипак потребно је паметно куповати како не би беспотребно трошили новац.

У наставку текста издвајамо опрему за бебе која ће бити неопходна свакој беби у првим данима.

#1 Колица за бебе – неопходне за шетњу и излазак из куће

Већина опрема за бебе која ће малишанима бити потребна већ од првог дана обично се купује пре доласка бебе на свет, те је тако и у случају колица за бебе. Квалитетна колица за бебе су неопходне бебама у првим данима будући да им она служе за удобну и безбедну вожњу па је стога потребно направити добар избор. 

На нашем тржишту постоји неколико модела колица – обична колица, 2 у 1 и 3 у 1. Разлика између ових модела највише се огледа у њиховој опремљености. Нпр. уколико се одлучите за обична колица уз њих нећете добити аутоседиште као што би то био случај са 2 у 1 колицима. Наравно, модели колица разликују се и по цени на основу које се родитељи често и одлучују за одређени модел. 

beba-u-kolicima
Unsplash.com

Понуда квалитетне опреме за бебе је заиста огромна – осим у радњама, дечија опрема доступна је и у бројним интернет продавницама чијом куповином можете додатно сачувати новац будући да вам онлине куповина омогућава да поручујете производе из удобности свог дома. 

С обзиром на то да су колица за бебе највећа инвестиција када је у питању опрема за бебе, важно је направити добар избор како након неколико месеци не бисте били приморани да купите нови модел колица. 

Приликом куповине треба обратити пажњу на њихову удобност, димензије, начин склапање али и на њихову безбедност. Када је у питању безбедност, узмите у обзир и точкове на колицима – пластични точкови нису добар избор посебно за зимски период јер пластика услед кише, леда и снега може да проклиза.

#2 Аутоседиште – за безбедну вожњу у аутомобилу

Аутоседиште је дефинитивно ствар која ће вам бити неопходна од првог дана, чак одмах када са вашом бебом будете излазили из породилишта. Поред тога, аутоседишта су неопходна али и обавезна за вожњу деце у колима.

Све до пете године, малишани се морају возити у одговарајућим аутоседиштима која се мењају с временом како деца расту, а када прерасту сва седишта, а још увек нису достигли довољну висину, аутоседишта замењују се такозваним бустер седиштима који долазе без наслона, а имају за циљ да деци обезбеде додатну потпору, односно висину како би сада већ користили појас од аутомобила.

Како је аутоседиште важно за безбедну вожњу бебе у аутомобилу, врло је важан и начин на који се аутоседиште фиксира. Током времена увидело се да родитељи имају тешкоће приликом постављања и фиксирања аутоседишта што је углавном резултовало неисправном поставком. 

Како би се избегли сви ризици, развијен је нови начин постављања аутоседишта са ISOFIX системом који је уграђен у свака кола која су произведена од 2006. године. Овај начин поставке аутоседишта је врло једноставан будући да је потребно само убацити ISOFIX наставке у конекторе и посао је готов.

#3 Креветац за бебе – за миран и удобан сан

На листи најнеопходнијих ствари за бебе налази се и креветац који ће такође бити потребан малишанима од првог дана. Истина је да ће вам креветац за бебу бити неопходан у првим годинама, али родитељи често нису свесни колико деца брзо расту, односно колико брзо ће доћи време када ће креветац морати да замене правим дечијим креветом. 

Нећете бити добар родитељ уколико вашем детету купите најскупљи креветац, нити лош уколико нисте у финансијској ситуацији да то и урадите. С обзиром на то да се цене кревеца нису нимало јефтине, саветујемо да не обраћате толико пажњу на сам изглед кревеца већ да тај новац преусмерите да одабир квалитетног душека за бебе који је много важнији од самог кревеца. 

Наравно да не треба да занемарите ставку да креветац мора имати оградицу ради безбедности, али често цене кревеца буду високе само због његовог изгледа док је квалитет таквог кревеца упитан. 

Било како било, душек за бебе је нешто што ће вам такође бити неопходно уз сам креветац. Бебина кичма се у првих неколико месеци још увек развија те је важно обезбедити им правилну потпору приликом спавања. За новорођенчад, саветује се да душеци пре буду тврђи него мекши управо због правилног положаја бебе током спавања.

Сви дечији душеци треба да буду антиалергијски како би спречили настанак неких карактеристичних алергија код малишана попут алергија на гриње и прашину.

Када први пут постајете родитељ, тешко је проценити која опрема за бебу ће вам бити неопходна, а која не. С обзиром на високе цене опреме за бебе, за вас смо издвојили само најнеопходнију опрему која ће свакој беби требати, а ви с временом можете додавати и куповати нове ствари уколико приметите да има потребе за тим.