Идеје за јесење уређење балкона

0
jesenje uredjenje balkona
Pexels.com

Уређење балкона и јесен као инспирација!

Боравак на тераси или у дворишту углавном повезујемо са летом, али и јесењи дани могу се искористити за уживање на отвореном. Ово доба године и михољско лето које нас је обрадовало је идеално време за седење на балкону и уживање уз књигу, испијање кафе или чаја, ћаскање са пријатељима…

Зато уколико већ нисте уредили свој балкон за јесењу сезону, сада је право време за то, а ми Вам у овом тексту дајемо неколико практичних савета:

Посадите сезонске биљке

У ово доба године најчешће се од цвећа користе хризантеме, или код нас познатије као зимске руже. Има их у разним бојама, разних врста, а најбоље изгледају оне жбунасте, које можете ставити и у корпу како би изглед балкона био још лепши. Најбоље је да комбинујете више боја, да би све изгледало веселије. Хризантеме су вишегодишње биљке, тако да ће вам ако их лепо негујете остати и за следећу годину. Нема потребе да их уносите унутра, оне ће се  на пролеће саме обновити.

hrizanteme
Pixabay.com

Уз хризантеме, можете посадити и неки четинарски жбун или тују, јесен је идеално време за то.  За декорацију балкона можете користити и бундеве, шишарке, кестен, жир, лишће…

Пустите машти на вољу  и уз мало креативности и плодова из природе добићете потпуни јесењи ужитак.

Затворите терасу провидном PVC фолијом

Уколико већ немате затворену терасу, сада је право време да то урадите, како бисте на њој могли да уживате и у касну јесен и зиму. Најповољније решење је да је затворите провидном PVC фолијом. Зимске баште су се, у пракси, показале као изузетно отпорне на различите временске услове и као изузетно исплатива инвестиција. Конструкција на коју се монтира провидна фолија за зимске баште и друге објекте се израђује од метала (металних профила).

Са провидном PVC фолијом на терасу улази дневна светлост пропуштајучи сунчеве зраке. Исуства говоре да су терасе затворене пвц фолијом топлије до 10°C. Због лаке монтаже и демонтаже PVC фолије на терасама омогућиће Вам пријатан боравак током читаве године.

Додајте мале детаље како би простор био удобнији

За удобнији и топлији простор ставите на гарнитуру за седење мекане  јастучиче и топлије прекриваче. Такође уколико вам је затворена тераса, можете ставити и простирку на под. За уређење балкона користите материјале и дезене који подсећају на јесен као што су карирани десен, плетене тканине, вуна или вештачко крзно.

jastuci jesen bundeva
Pexels.com

Не заборавите да уклопите боје, најбоље је да све буде у сличним јесењим тоновима: топла жута, окер, наранџаста, бордо…

Расвета и украсне свеће за уређење балкона

Још један важан детаљ који ће у потпуности променити изглед вашег балкона. Украсне миришљаве свеће даће вам осећај топлине и потпуни ужитак док испијате кафу на свом балкону. Уклопите боју свећа са другим детаљима које већ имате на тераси, као нпр.са бојом јастучића.

Лед расвета је идеално решење за осветљење терасе. Она је отпорна и на екстремно топло време и на изузетно хладно време. То је оно што је чини посебном. Удари ветра, кише, лоше време, снегови, вејавице, град – на све ово је отпорна лед расвета.

Велики је избор лед расвете коју можете користити за осветљење, од фењера, па све до модерних лед трака које можете поставити дужином целог балкона.

led rasveta na terasi

Не постоји бољи начин да у вечерњим сатима трансформишемо наш врт у парче раја, од украшавања висећом расветом, која ће унети романтични додир. Докле год пустите машти на вољу, ове висеће сијалице могу улепшати ваш животни простор на отвореном. Најбоље од свега је што је оваква врста расвете јефтина и лако је можете сами инсталирати.

Надамо се да су вам наши савети за јесење уређење балкона користили и да ћете применити неке од ових идеја и уживати у свом кутку за одмор и опуштање.  Уколико имате неку идеју коју смо изоставили у овом тексту, пишите нам у коментарима.