Лана Младеновић из Прокупља – ПРВАКИЊА СВЕТА У КАРАТЕУ 

0
лана-младеновић-карате
Фото: Приватна архива

Прокупље је на први поглед мали град, али богат великим људима. И само на први поглед, мислићете да је бачен под ноге великим градовима Србије. Одавде су као река потекли успешни и храбри. Сада на нашем тлу расту неки нови клинци који су освојили свет. Међу њима шеснаестогодишња Лана Младеновић, светска првакиња у каратеу.

Топличанка је разговарала са Ланом, о њеним успесима, сновима, циљевима и плановима за будућност.

Како се родила љубав према каратеу?

Љубав се родила када сам имала шест година. Отац ме је уписао на карате и мени се све допало. Љубав породице, пријатеља и њихова неизмерна подршка, али и тренера, који је од мене направио борца и шампиона, попела ме је на сам врх света. Имала сам само десет година.

Није лако бити најбољи, а да ли је било времена за шалу?

Било је доста занимљивих и смешних тренутака. Посебно после победа. Ипак је тада потребно да се човек опусти и да схвати шта се заправо догодило и колико је у ствари, несвестан, успео. Друштво је увек ту да ме орасположи.

Шта си све освојила, осим што си сада Лана, првакиња света из Прокупља?

Вишеструка сам првакиња Купа Србије, првенства Србије. Освојила сам злато на Међународном турниру „Gazi Baba Open“ у Скопљу. На Светском првенству у Мађарској, 2017. године освојила сам треће место. А највећи резултат остварила сам ове године на Светском првенству у Чешкој. Обишла сам Карлове Вари и засијала.

лана-младеновић-карате-диплома
Фото: Приватна архива

Најважнији постигнут успех је златна медаља са Светског првенства за коју сам мислила да је немогуће освојити. Ово је један од мојих снова, за који нисам веровала да ће се некада остварити. Али човек све може, ако је његово срце довољно борбено и истрајно.

Какав је осећај бити првакиња света?

Обишла сам много градова како у Србији, тако и у другим државама. Бити првакиња света је невероватан осећај.  У финалу нисам могла да поверујем да је то „то“ и да ћу постати првакиња света ако победим. Дала сам све од себе и у последњих 5 секунди задала  поен и победила. Наравно, моја породица и пријатељи су све време били уз мене и веровали су да ћу да постигнем чудо.

Која је твоја порука млађим нараштајима? Какав је пут до успеха?

лана-младеновић-медаља
Фото: Приватна архива

Младима, поготово деци бих препоручила да се баве спортом од најранијих година детињства. Прво рекреативно због развоја моторике и тела, а касније и професионално ако им се допадне. Само онај ко истраје успе!

Твоји планови за будућност?

Планирам да наставим да се бавим каратеом и професионално и да наставим са остварењем својих снова и циљева. 

Лана Младеновић је показала да вредност човека лежи у њему самом. Није важна само медаља. Важно је да смо скромни и кад смо први. Прокупље ће сијати, јер у њему расту златна деца.