У БЕОГРАДУ ОДРЖАНИ „КЊИЖЕВНИ РАЗГОВОРИ“ СА МИЛИЦОМ МИЛЕНКОВИЋ

0
Валентина Новковић, аутор и водитељ програма и Милица Миленковић, гошћа
Валентина Новковић, аутор и водитељ програма и Милица Миленковић, гошћа

У уторак, 29. новембра 2022. године, одржан је разговор са књижевницом Милицом Миленковић из Сврљига, у библиотеци „Милутин Бојић“ (огранак Хаџипоповац) у Београду. Програм Књижевни разговори уређује и води Валентина Новковић, позната песникиња и преводилац из Београда.

На почетку разговора Новковић је подсетила публику на значајан јубилеј – пет година трајања програма Књижевни разговори који су почели 24. новембра 2017. године. Посебно је истакла да су њени саговорници били значајни аутори и писци из Србије и региона.

O стваралачким почецима и првим наградама

Пред многобројном публиком у којој су седели и познати књижевници, саговорнице су се запутиле у најраније године стваралаштва Милице Миленковић и откриле њене почетке. Миленковићева је говорила о свом првенцу роману, првим наградама и књигама поезије, о животу и култури у малој средини. Посебну пажњу посветиле су књижевној критици, али и раду Милице Миленковић на делу Гордане Тодоровић, заборављене српске песникиње. 

Милица Миленковић чита поезију из збирке Треће крило
Милица Миленковић чита поезију из збирке Треће крило

Милица Миленковић по струци је мастер филолог српске и компаративне књижевности,  ствара и објављује већ више од десет година. Ауторка је четрнаест књига од којих већина улази у ранг научних издања, посебно „Сабрана дела“ Гордане Тодоровић у три тома. Објавила је низ награђених песничких збирки као и књиге књижевне критике. У разговору је истакла да су јој награде увек биле подстрек за даљи рад и труд као и учешће на значајним књижевним фестивалима у земљи и региону.

Коме се обраћају књижевници данас?

На питање Валентине Новковић коме се данас обраћа аутор, истакла је да сматра да се књижевници пре свега обраћају себи, а потом и читаоцима који су једини релевантни да прихвате дело и суде о делу.

Валентина Новковић и Милица Миленковић
Валентина Новковић и Милица Миленковић

О књижевној критици дала је посебно позитивно мишљење, јер књижевни критичари данас стварају у различитим местима тако да се запажа читалачка и критичка разноврсност и могућност да дела буду сагледана из већег броја различитих углова литерарног сензибилитета. Овом приликом поздравила је у публици књижевну критичарку и песникињу Мају Белегишанин која прати њена издања и пише о њеним књигама.

О Друштву српских књижевница

Посебна пажња посвећена је Друштву српских књижевница у вези са чим је Миленковићева истакла да у публици седе најактивније чланице Друштва: Сања Ђорђевић, Милица Радованчев и Илинка Вуковић.

Милица Радованчев и Милица Миленковић
Милица Радованчев и Милица Миленковић

Између разговора, Милица Миленковић читала је своје песме посебну пажњу посветивши песми „Двери“ из збирке „Љубав у Кани и друге песме“ коју је прочитала у име одбране поезије од плагијата, јер су јој управо ову песму „украли“ – преписали и потписали туђим именом. Ауторка је упозорила да постоји цела једна линија преписиваних песника и да се са пуним правом морамо борити против тога.

Сања Ђорђевић и Милица Миленковић
Сања Ђорђевић и Милица Миленковић

Гошћа Милица Миленковић је на крају програма захвалила на прилици и могућности да се уживо представи публици у Београду, а водитељка програма Валентина Новковић најавила је нова гостовања и позвала публику и читаоце да прате будуће програме Књижевних разговора.

Маја Белегишанин и Милица Миленковић
Маја Белегишанин и Милица Миленковић