10 намирница које треба избегавати ако желите да смршате

0
јабука-метар- сантиметар
Pixabay.com

Некада се знало правило када желите да смршате – избаците вечеру, тесто и слаткише и килограми падају на доле. Иако се поједине особе и даље успешно придржавају овог режима, савремени нутриционизам је ипак отишао неколико корака даље. Када је циљ губитак килограма, оно што једемо је много важније од начина на који трошимо калорије.

Једни заговарају балансирану исхрану, други се „куну“ у стриктне режиме, а истина је ипак негде у средини. Постоји храна која нас гоји, као и листа намирница које треба избегавати ако желите да смршате. У овом тексту представићемо вам управо листу 10 намирница које треба склонити са јеловника.  Добро је запамтите и нећете имати проблема ако је ваш план да смршате брзо 5 или 10 кг.

#1 Производи из пекаре (бело брашно)

Колико год укусна била, храна која се производи у пекарама најчешће нема никакву нутритивну вредност, сиромашна је влакнима, протеинима и другим хранљивим материјама важним у процесу губитка килограма.

Главни састојак пекарских производа је бело брашно или рафинисано брашно, које има висок садржај калорија и угљених хидрата. Висок садржај транс-масти је још једна мана ових намирница. Конзумирање хране са високим садржајем транс-масти може довести до тога да добијете на тежини, али и да повећате ризик од повишеног холестерола, срчаних болести, дијабетеса типа 2 и других кардиоваскуларних болести.

хлеб
Pixabay.com

Иако производи од белог брашна (нарочито хлеб) могу брзо да вас засите, запамтите да они немају никакву нутритивну вредност, већ мноштво празних калорија које вас гоје.

#2 Грицкалице

Наука је по овом питању јасна: Када грицкате крекере, чипс, па чак и пиринчане галете, тело претвара угљене хидрате у просте шећере и шаље их директно у крвоток. Као одговор на повећање шећера, тело производи додатни инсулин, који помаже да се апсорбује настали шећер. Резултат је тај да имате низак ниво шећера у крви и нови напад глади који вас је и навео да посегнете за угљеним хидратима. У тим тренуцима нам се најчешће једе нешто слатко (без нутритивних вредности) како бисмо задовољили своју потребу за тренутном енергијом.

Уместо да себи додате непотребне килограме, паметније вам је да бирате грицкалице које садрже комбинацију угљених хидрата, здравих масти и протеина. Овим грицкалицама потребно је више времена да се сваре, па ће вас, према томе, дуже држати ситим.

#3 Слатки напици

Иако нису стриктно намирнице, слатки напици су један од главних узрочника повећања телесне тежине. Било да су то кремасте кафе, газирана пића или куповни сокови, готово све садржи велике количине шећера.

Слатки напици су варка за мозак, будући да их он не региструје као храну због агрегатног стања. Због тога, не дају нам осећај ситости упркос висококалоричном садржају.

Осим што повећавају ризик од гојазности, показало се да напици заслађени шећером подижу ризик за развој метаболичког синдрома и дијабетеса типа 2.

#4 Кафа са млеком

Црна домаћа или филтер кафа садржи кофеин који убрзава метаболизам и може бити од помоћи у сагоревању масти. Међутим, ако имате навику да пијете кремасту, слатку или кафу из апарата, то ће донети више штете него користи. Кремасте и слатке кафе садрже велику количину вештачке павлаке и шећера, што анулира позитиван метаболички утицај кафе.

Ако не можете да се одвикнете од додавања млека у кафу а покушавате да смршате, уврстите биљно или обрано млеко у своју рутину. Тако ћете бар ублажити негативне ефекте оваквих напитака. Ипак, наш савет је да покажете карактер и потпуно избаците кафу са млеком из употребе.

#5 Куповни мусли или овсена каша

Већина куповних житарица се продаје са циљем да помогну мршављење и здрав начин исхране. Међутим, оне ипак нису најсјајнији избор ако желите да смршате.

Многе куповне овсене каше и муслији садрже велику количину додатка шећера, направљене су од прерађених житарица и изузетно су калоричне.

каша-боровнице
Pixabay.com

Зато док сте у куповини пажљиво прочитајте листу састојака на амбалажи, а најбољи избор је овсена каша направљена код куће са свежим воћем и куваним целим зрнима.

#6 Алкохолна пића

Ако повремено волите да попијете чашу алкохолног пића, покушајте бар да ограничите његов унос колико год је то могуће. Бројне студије су показале директну везу између конзумирања алкохола и повећања телесне тежине током одређеног временског периода. Ево и конкретних података: мала флаша пива садржи између 140 и 180 калорија, чаша вина има око 120 калорија, чаша шампањца око 165 калорија, једна чаша вискија може да се држи око 97 калорија.

Препоручене или дозвољене количине алкохола за сваку особу варирају у зависности од различитих фактора као што су тренутна тежина, опште здравље, старост, пол и још много тога. Наш савет је да се потпуно клоните алкохола, а разлози нису само везани за физичко здравље, већ и за ментално. 

#7 Кандирано и суво воће

Свеже воће садржи влакна и корисне хранљиве материје и генерално је сиромашно калоријама, што га чини идеалном намирницом на дијети. Међутим, сува верзија воћа је нешто што треба избегавати када је ваш циљ смањење килограма.

Пошто садржи мање воде, суво воће је концентрисани извор фруктозе. Као резултат тога, садржи више калорија и шећера него свеже воће.

Међутим, суво воће и даље поседује влакнасте и хранљиве материје, што га свакако чини бољом опцијом за ужину од колача или бомбона. Овде је важно читати декларације, јер некада може бити калоричније од појединих слаткиша.

#8 Банана

Банана може бити веома здрав оброк, али само када се контролисано конзумира. Банане су пуне калорија и садрже превише природних шећера.

banane
Pihabay.com

Једна банана има око 150 калорија, што је око 37,5 грама угљених хидрата по порцији. Дакле, ако сте до сада јели 2-3 банане сваки дан, велике су шансе да је и то утицало на повећање ваше телесне тежине.

Зато је најбољи избор јести једну банану дневно или је некада и избећи. Будући да има низак гликемијски индекс, повремено је ипак треба конзумирати као здраву ужину.

#9 Свињско месо

Иако је свињетина богата протеинима који су препоручљиви на дијетама, она је такође веома богата гвожђем.

Када се конзумира у превеликој количини, садржај гвожђа у црвеном месу може довести до значајног повећања телесне тежине током одређеног временског периода.

Такође, свињско месо значајно повећава ниво холестерола у крви, што доводи до потенцијалног ризика од срчаних и других кардиоваскуларних болести. Наш закључак је да га треба јести, али јако умерено. 

#10 Млечне прерађевине

Ако често имате осећај надутости, покушајте да ограничите количину млека, сира, јогурта и павлаке које једете и видите да ли то помаже. Многи од нас имају интолеранцију на лактозу, а да то ни не знају, а једино ограничавањем млечних производа можете да утврдите како они утичу на опште стање организма. 

Када покушавате да смршате или одржавате постојећу килажу, важно је да одаберете праву храну и избегавате ону која садржи много калорија, а мало влакана, протеина и других здравих хранљивих материјала.

Важно је и да ослушкујете своје тело и сигнале које вам шаље, па да тако процените шта вам прија, а шта не. Свакако је препорука да се пре било какве промене исхране консултујете са стручним лицем, као што је ваш изабрани лекар или нутрициониста.