Како да ваша мала кухиња увек изгледа уредно

0
mala-kuhinja-bela
Unsplash.com

Они који живе у стану или у кући мање квадратуре, често имају проблем са величином кухињског простора. Међутим, није реткост да и већи станови имају мањак квадрата планираних за кухињу.

Примарна смерница приликом организације мале кухиње је да сведете ствари на оно што је заиста неопходно и потребно. Многи често заборављају да је кухиња одраз личности укућана, као што је то случај са читавим ентеријером. Потрудите се да створите простор у коме ћете се пре свега ви осећати пријатно и добро у сваком тренутку. Како би ваша мала кухиња била функционална и практична, ево неколико важних савета за организацију.

Сачувајте само неопходне кухињске апарате

Кухињски апарати и разна помагала могу олакшати кување, али ако имате ограничен простор, може бити проблема са њиховим одлагањем. Када одлучујете који су вам кухињски апарати заиста потребни, узмите у обзир радње током кувања које се могу обавити помоћу других апарата или кухињских справа које већ поседујете. На пример, специјализована сецкалица за јабуке може бити практична, али вероватно већ имате нож којим можете сећи јабуке. Кухињске уређаје повремено тестирајте да бисте видели да ли и даље раде. Поправите сваки покварени уређај који желите да задржите, тако да не заузима простор без разлога. Одбаците или поклоните све сувишно што нећете користити.

Обратите пажњу на боје и осветљење

Иако можда звучи невероватно, чињеница је да избор боја у сваком простору утиче на комплетан амбијент. Ово се посебно односи на просторије мале квадратуре којима често припада и кухиња. Определите се за боје које ће простор визуелно учинити већим. Ово се односи на сваки детаљ. Почните од боје пода, преко зидних плочица, фронтова кухињских елемената и радних површина, без обзира на то да ли су ваш избор кварцне радне плоче или неки други материјал. Адекватно осветљење је такође врло битно и може допринети самом изгледу кухиње.

Оставите прибор за јело који заиста користите

Чувајте само онолико тањира, чинија, шољица, чаша и прибора колико користите у свакодневном животу. Иако може бити забавно куповати посуђе, а можда га често добијате и на поклон, некада може да препуни ваш кухињски простор.

šerpe-šporet-kuhinja
Unsplash.com

Дакле, осим ако немате често велика окупљања, задржите само оно што вам је неопходно од кухињског прибора. Међутим, ако имате посебан прибор за јело који вам служи приликом окупљања и желели бисте да га задржите, размислите о томе да га преместите на место за одлагање изван кухиње и да тако ослободите простор.

Будите практични при одабиру посуђа

Број шерпи и тигања који су вам потребни варира у зависности од тога колико је стил кувања сложен и за колико људи кувате. Ипак, најчешће вам треба мања количина посуђа него што мислите. Размислите да ли вам је потребно посуђе у много различитих величина. Дакле, уместо да у својој малој кухињи тражите простор за шерпе и тигање у више величина, изаберите само неколико посуда средње и веће запремине које би требало да задовоље најчешће потребе кувања.

Избегавајте гломазне предмете

Многи  кухињски декоративни предмети могу бити гломазни и заузимати превелики простор. Мала кухиња захтева практичније предмете. Велика чинија за колаче лепо изгледа у кухињи већих димензија, али у мањој кухињи заузима драгоцени  простор на радној површини. Ово не значи да треба да одустанете од свих декоративних елемената у малој кухињи. Магнети за фрижидер, атрактивни држачи за посуђе и украшавање зидова по вашем укусу употпуниће изглед кухиње без губљења простора. Декоративни предмети могу вашој кухињи дати топлину и унети промене без читавог преуређења.

Не дуплирајте уређаје који имају исту функцију

Не дуплирајте уређаје који заузимају простор. На пример, да ли сте добили нови блендер, али чувате стари у случају да вам затреба? У малој кухињи обично не можете да сместите дупле ствари попут ове. Ако је прошло неко извесно време, а још увек нисте имали потребу за старим уређајем, размислите о томе да га уклоните или ставите у складиште ван кухиње.

Чувајте ствари које су прилагођене вашем стилу кувања

Купујте само оне ствари које вам користе за оно што сада кувате, а не за оно што планирате да  научите једног дана. На пример, ако никада не печете колаче у калупу, не дозволите да вам разноврсни калупи за колаче заузимају простор. Увек можете одложити овакве кухињске предмете и узети их када вам буду потребни, а простор у кухињи који би они заузимали искористити за нешто што чешће употребљавате.

Изаберите практичне производе

Некада је забавно претраживати продавнице са специјализованим кухињским производима. Разна опрема за торте и колаче је занимљива, али има само једну функцију и није баш  практична за кухињу у којој има мало простора. Уместо тога, употпуните кухињу предметима које често употребљавате. Углавном вам је потребан само један миксер, ручни или самостојећи, нема потребе за куповином оба модела.

Не купујте велику количину хране

Ако имате малу кухињу, онда немате много кухињских елемената. С обзиром на то да храну треба чувати у кухињским ормарима поред осталих ствари, потребно је редовно проверавати сву храну да бисте били сигурни да јој није истекао рок трајања. Не би требало да је купујете у великим количинама да намирнице не би непотребно затрпавале ваше кухињске елементе.

Када имате малу кухињу, али много идеја да је уредите по својој мери, онда неће бити проблема приликом организације и свакодневног функционисања у њој. Зато сагледајте све могућности своје кухиње и направите од ње право мало царство за кулинарско уживање.