Егзотична путовања – зашто нас привлаче далеке дестинације?

egzotična-putovanja
Pexels.com

„Улагање у путовања је улагање у себе.“ – Метју Карстен

Људи који воле да путују неретко кажу да су путовања попут зачина за живот. Обогаћују нашу свакодневицу, мењају начин на који мислимо, шире нам видике и мотивишу да радимо боље да остваримо своје жеље и циљеве. И док су сваки излети и покретање на авантуру драгоцени, нешто нарочито специфично има у далеким дестинацијама.

Егзотична места наше планете позивају нас и привлаче плаветнилом мора, необичним бојама и раскошном и несвакидашњом флором и фауном. Маштамо о одласку на Тајланд, фасцинирају нас Малдиви и Бали, одушевљавају Занзибар и Сејшели.

Топличанка вам открива најлепше дестинације за годишњи одмор и зашто неизоставно морате да откривате чудеса далеких крајева света!

Тајланд – Земља осмеха

Откривање азијског континента свако треба да започне на Тајланду, у Земљи осмеха. Ова несвакидашња земља привлачи путнике из целог света својим спектакуларним небодерима и мирим светилиштима. У главном граду Бангкоку можете да пробате најукуснију храну на улици и укључите се у ритмично престоничко „пулсирање“.

Зашто је Тајланд путовање и авантура за памћење? Пре свега зато што не можете да дођете у ову земљу и будете обичан туриста. Једном када слетите на тајландско тло, једноставно живите животом локалних мештана и препознајте изобиље и енергију овог народа на југоистоку Азије. Будистички храмови импресивне архитектуре и Национални парк Као Сок само су неке од туристичких атракција вредних посете.

tajland
Pexels.com

Највеће острво Тајланда и једно од најомиљенијих и најпосећенијих у земљи је Пукет. На његовој западној обали налазе се прелепе плаже познате по меканом песку, али и бројним забавним садржајима. Спортови на води, као и узбуљив ноћни живот нарочито су привлачни за младе и све оне који желе да уживају у активном одмору.

Планинарење, картинг, сусрети са слоновима, пецање, роњење и скијање на води су само неке од активности које можете испробати.

Бали – Острво богова

Због својих природних лепота, импозантних литица, примамљивих плажа и занимљивих пиринчаних тераса, Бали се често назива „Острвом богова“. Ипак, лепоте природе нису једини разлог због ког вреди упутите су ову индонежанску земљу. Бали има јединствену историју и културу. Гостопримство Индонежана, њихова отвореност и раскошна традиција и фолклор опчињавају и претварају се у сјајне успомене.

На Балију вас чекају скривени водопади, плаже као са разгледница, кристално чиста вода и бујна вегетација. Посебна атракција су свакако светилишта, бројни храмови и прилика да уживате у фестивалима и хипнотишућем традицоналном плесу.

Малдиви – Рај за заљубљене

Малдивска острва представљају синоним за егзотику и луксуз. Сојенице и отмени хотели у  плаветнилу Индијског океана, импресивни пејзажи и прилика да посматарате најлепше заласке сунца на планети – то су Малдиви. У овој необичној земљи можете да пливате са ајкулама, испробате неке од најукуснијих деликатеса, посматрате феномен Звезданог мора на острву Вадаху. У питању су фасцинантне биолуминисцентне воде око овог острва, које сијају као да су испуњене звездама. Оно што заправо бљешти из океана јесте фитопланктон (Lingulodinium poliedrum) који емитује светлост приликом померања таласа.

Занзибар – Острво зачина

Танзанијско острво Занзибар можда нема толико храмова и знаментих грађевина као што је то случај са Балијем, на пример, али ће вас сасвим сигурно одушевити својом кухињом и гостопримством. Свахили кулинарски специјалитети упарени са прелепим пејзажима и плажама наговештај су одмора из снова.

Занзибар се назива још и Острвом зачина, управо због бројних плантажа биља које се овде налазе. Можете кренути у обилазак и уживати у најчудеснијим аромама на свету. Од историјских локалитета свакако се истиче Камени град (Stone town), стари део главног града Занзибара, који је од 2000. године под заштитом УНЕСКО-а. Овде се налази Дарајани пијаца, Агликанска катедрала, стара арапска тврђава из 17. века и још много занимљивих здања вредна посете.

Сејшели – Острво љубави

Да ли сте знали да су Сејшели поносни носилац епитета „Острво љубави“? Препознатљиви свуда у свету као једна од најатрактивнијих и најромантичнијих дестинација за медени месец и прославу годишњице брака, Сејшели привлаче посетиоце у рекордним бројкама.

Туристи долазе на овај архипелаг у Индијском океану не само због романтичне атмосфере и прелепе природе, већ и због бројних прилика за активан, адреналински одмор у егзотичном амбијенту. Главни град Сејшелских острва је Викторија и важи за једну од најпосећенијих туристичких тачки у земљи. Од 115 острва која улазе у састав архипелага, 74 су корална, а 41 је гранитно, са различитим планинским стазама, локацијама за роњење и опуштајуће летовање на плажама.

Куба – земља олдтајмера и цигара

Мало која земља на нашој планети може да се похвали вибрирајућом енергијом слободе као Куба. Егзотична, специфична и динамична, ова земља у северним Карибима мами туристе својом архитектуром и природом. Kуба има културу пуну музике, боја и љубазних људи. 

kuba
Pexels.com

Од знаменитости и туристичких локација посебно је атрактивна стара Хавана, тј. стари град у престоници, локалитет који се налази на УНЕСКО листи светске баштине. Замислите панорамску вожњу кроз град у олдтајмеру, испробавање укуса цигарилоса и испијање препознатљиве кубанске кафе. Зачините дан одласком на прелепу Варадеро плажу, која се сматра једном од најлепших на свету. 

Мароко – Свет контраста и спој неспојивог

Мароко је егзотична земља на самом северу Африке и Европљанима „најближа далека дестинација“. У овој необичној мултикултурној држави имате бескрајне могућности за незаборавна искуства. Мароко је спој више култура и као таква врло занимљива земља за посету. Овде можете јахати камиле, пењати се на највишу планину у северној Африци, обилазити живописне пијаце и испијати укусне чајеве. Посетите Аит Бенаду, град између Маракеша и Сахаре, у потпуности направљен од земљане глине, сурфујте у Есаури, обиђите неки од амама или се „изгубите“ у плаветнилу Плавог града Шефшауен.

За романтичне је обавезан обилазак града Казабланка и Риковог кафеа, реплике кафића из филмског класика из 1942. године са Хемпфријем Богартом и Ингрид Бергман у главним улогама.

Уз описе ових предивних дестинација додаћемо још да вреди приуштити себи бар једном у животу путовање на неко егзотично место. Постоји нешто несумњиво магично у осунчаним местима са плажама златног и белог песка. Њихова раскошна флора и фауна, лукузни хотели и гламурозна летовалишта једноставно се могу назвати идеалном „сценографијом“ за одмор. 

Срећом, путовања на далеке дестинације више нису толико неприступачна и „далека“, па се уз постављени циљ, добро планирање финансија и одговарајућу туристичку агенцију и ви можете наћи у неком рају на Земљи.