Најбољи фриленс послови

0
лаптоп-књига-фриленс-послови
Unsplash.com

Фриленс послови подразумевају рад код куће преко рачунара и један су од најпопуларнијих видова зараде у последњих неколико година. У редовима који следе навешћемо најтраженије пословне понуде и открити тајне уз помоћ којих ћете врло брзо напредовати.

Принцип по ком функционишу УпWорк, Фивер, Фрееланцер и остали веб-сајтови је сасвим једноставан. Све што је потребно јесте да направите и уредите налог, напишете квалитетну радну биографију, селектујете жељену пословну зону и баците се у потрагу за послом. Највећа предност је то што истовремено можете нудити и тражити посао.

Веб дизајнер

Задатак веб дизајнера је да корисницима омогући најбоље могуће искуство када приступе сајту. Само неке од ставки о којима фриленс дизајнер треба да води рачуна су интерфејс и изглед странице, положаји елемената, боје које ће се користити на сајту, те подразумевано интеракција са публиком. Вештине попут креативности, уникатности и рада у програмима за обраду слика су у овом случају кључне, али нису једине које се траже. Треба имати на уму да је овај посао изузетно тежак и да захтева завидно знање.

Најбољи фриленс послови – превођење

Превођење страних текстова се најчешће обавља уз помоћ онлине преводилаца. И премда некада заиста могу завршити посао, неретко се дешава да већина реченица буде неправилно преведена или потпуно измењена. Имајући то у виду, особе којима су потребни преводи дужих текстова или романа, врло често трагају за фриленсерима који добро баратају језицима.

блог-фриленс-послови
Unsplash.com

Ако ваш степен познавања језика није на завнидном нивоу, школа страних језика може бити идеално решење. Уписом жељеног курса, развијаћете своје комуникацијске вештине, те самим тим отворити врата новим фриленс задацима.

3д дизајнер

Фриленсери који познају 3д дизајнирање тражени су у многим областима, а као најплаћеније се истичу креирање апликација, анимираних филмова, игрица и реклама. Послодавци најчешће траже искусне дизајнере тако да ћете морати да посветите нешто више времена писању радне биографије. Неколико волонтерских радова ће свакако бити од помоћи. Како бисте брзо проширили ваш ЦВ, предлажемо да обавезно нагласите да обраћате пажњу и на најситније детаље. То ће дефинитивно привући послодавце.

Најбољи фриленс послови – видео едитовање

Монтажери и едитори видео садржаја спадају у групу најтраженијих фриленсера. Популарни Јутјубери најчешће траже своје едиторе преко фриленс сајтова, али нису једини који вас могу упослити. Неретко се дешава да велике компаније траже од фриленсера да направе рекламни материјал за нови производ, а изгледне су шансе да вас ангажује и приватни предузетник. На вама је да развијате своје способности у видео едитинг софтверима као што су иМовие, Премиере или Финал Цут.

Фото едитовање

Развој друштвених мрежа учинио је да свако од нас напредује у едитовању фотографија, али је потрага за спретним фото едиторима и даље огромна. Једноставно, мноштво људи поседује само основна знања која нису довољна за креирање садржаја који ће привући ширу публику. Управо због тога су фриленс сајтови „пуни” огласа у којима се траже реномирани и пре свега маштовити едитори. Поново се навраћамо на Јутјубере, који на Упwорку најчешће траже едиторе за прављење насловних фотографија клипова.

Менаџер друштвених мрежа

Послови које обухвата ова радна позиција су разнолики. Они се претежно тичу осмишљавања садржаја или прављења плана објава, али се неретко дешава да клијенти захтевају и праћење аналитике, тј. само понашање публике. Као две најпопуларније платформе се свакако истичу Инстаграм и Фејсбук, али су одмах иза њих и остале друштвене мреже, попут ТикТок-а, ЛинкедИн-а, Твитера (X цорп) или чак Јутјуба. Посао је изузетно интересантан и највише погодује креативним и организованим људима.

Музичка продукција

музичка-продукција
Unsplash.com

Креирање музике за кратке видео клипове, влогове, цртане или документарне филмове се врло често уговара преко популарних фриленс сајтова. Стога предлажемо да, уколико се интересујете за музику и стварате квалитетан садржај, обавезно направите оглас и за музичку продукцију. Са неколико волонтерских радова ћете брзо испунити радну биографију, а надаље ће засигурно бити све више клијената. У случају да нисте вичан стручњак али да ипак желите да покушате, предлажемо да потражите туторијале о раду у ФЛ Студио, Цубасе и Про Тоолс програмима.

Content writing

Уколико волите да истражујете, читате, прибављате податке и пишете кратке текстове, посао content writer-а је идеалан за вас. Најчешће се траже уникатни писци који познају основе рангирања сајтова и SEO оптимизације, али и форматирање и лекторисање текстова. На вама је да развијете ове способности уколико нису на потребном нивоу.

Фриленс посао можда неће бити сталан, али ће дефинитивно бити позив да радите на себи и унапређујете своје вештине. Надамо се да ћете врло брзо наћи свој посао из снова!