Црвена жена

црвена-жена

Апосематизам је најчешћи облик упозорења, који употребљавају многе животињске врсте, како би се заштитиле од непријатеља. Бојећи своје тело јарким бојама (на пример: црвена) животиње су развиле способност обесхрабљивања потенцијалних нападача, јер јарка боја представља отров или неку другу врсту опасности.

Пробудила сам се у рану зору једне црвене среде. Наместила сам косу, намазала црвени кармин, обукла белу блузу и црвени џемпер, који сам уклопила са црвеним панталонама. И тада сам постала црвена жена!

Појела сам проблеме и невоље пре доручка и лавовски сам кренула да почистим неред у животу, који су ми направили докони људи.

Мислили су да могу да блате оно што је моје, да могу да ме оборе са врха куле на облаку, да ћу да се стрмоглавим, да ће да узлете, да ћу да потонем, да ће да испливају, да ћу да одустанем, да ће ме победити.

Мислили су да сам крхка, ломљива, нестабилна. Знам да сам јака, несаломива и да су ми кораци стабилнији од њихових карактера. Чак и да успеју да се попну до висина, све и да ме оборе, попут праве коцкице даћу шест, јер ја сам црвена жена!

Упозоравам да ми не пакостиш, сметам ти упадљивом бојом, испуштам отрове када сам у опасности, садржим љубав и бес.

-Мени тако црвена личиш на љубав, а поприлично си љутита данас.
-Мени црвена и јесте боја љубави, али сам другима „црвена ја“ на мржњу и бес.

Кад дираш змију очекуј да ће те напасти! И добро провери да ли је отровница, јер ако те уједе испустиће црвене отрове у твоју крв. Онда ћеш румен у образима носити белег неуспеле битке да се сачуваш.

У једном малом граду на југу Србије, живи једна црвена жена. Ако је цениш и поштујеш, волеће те. Ако јој се замериш, пресудиће ти.

На вратима породичне куће Милошевић пише: Овде чува душа боје крви – Кристина!

Фото: Влада Цар