Пет најважнијих ствари које помажу око  хигијене дома

0

Одржавање хигијене било којег простора свима треба да буде приоритетно, како са аспекта уредности и чистоће тако и са аспекта здравља појединца и целе породице. Дефинисање самог појма у смислу тога шта то за кога подразумева може се у пракси разликовати.

Некоме је важно да дом буде чист у смислу одржавања прашине на најмањен нивоу, скоро свакодневну употребу усисивача, брисање прозора, чишћење тоалета и кухињских елемеманта. За друге одржавање хигијене може подрзумевати прање и одржавање одеће и намештаја, те прање руку учестало и томе слично.

Краљевско друштво за јавно здравље истиче да је у одређеним случајевима много важније да се спречи размоножавање штетних микроба редовним одржавањем него да се чисте делови куће који изгледају ,,прљаво“.

Узимајући у обзир све то издвојили смо пет најважнијих ствари које се истичу као такве за одржавање оптималне хигијене било којег дома.

Усисивач као уређај који користи скоро свако домаћинство

Скупљање честица и прљавштине са пода који је у свакодневној употреби је одувек био један од кључних кућних послова. Раније се он обављао помоћу метле и ђубровника, а напредак технологије донео нам је развој и на том пољу и данас готово да нема домаћинства које не корсите усисивач.

Усисвачи су данас веома доступан производ на тржишту, постоји мношто модела и варијација те је могуће у односу на критеријуме који су вам важни наћи оно што вам је потребно.

Када је реч о критеријумима који одређују који ће усисвач највише одговарати личним потребама појединаца и породице, односно одржавању домаћинства, можемо говорити о неколико кључних. Током година су се као најважнији критеријуми за кориснике истакли јачина мотора усисивача, усисна снага и проток ваздуха, величина и тежина самог уређаја, као и модел (са кесом, посудом или са водом), енергетска класа, ниво буке који производе, гаранција итд.

Употреба усисивача омогућава да се на брз, једноставан и ефекатан начин очисте подне површине од највећег броја нечиштоћа које се ту могу наћи.

Још један важан критеријум при одбиру односи се и на избор бренда којих на нашем тржишту има на десетине. Као један од најпродаванијих и оних који су се у пракси показали као веома практични и квалитетни јесу Бош усисвачи. Рецензије за овај модел су позитивне, а његови корисници задовољни.

За под треба користити и дезинфекциона и течна средства

Осим употребе усисивача поду је (било која површина да је у питању) потребно и освежење с времена на врему у виду брисања прљавштине, флека, накупљених наслага и томе слично. Ово не подразуме само мехничко прање већ има много важнију функцију у дезинфекцији и добијању завршног блиставог сјаја.

Дакле, након сувог чишћење прелази се на ,,течна“ средства која ће дати завршни печат. То најчешће нисмо у могућности да обовљамо свакодневно, нити је то неопходно.

Коришћење отирача на улазу у дом смањује унос спољашних нечистоћа у кућу, изување обуће у предсобљу такође помаже у превенцији, као и употреба тепиха у домаћинству.

Постоје одређене нијансе у одржавану пода на коме су плочице и онај који је прекривен дрветом, па ту треба бити информисан и образрив.

Одржавање хигијене купатилског простора

Једна од просторија која је у свакодневној употреби од стране свих чланова домаћинства јесте купатило. Самим тим овај простор, као и због своје намене, подложан је прљању, али и развоју различитих бактерија, влаге и микроорганизама.

Зато је важно да се он благовремно и адекватно одржава како би се такве ствари превентирале и ставиле под контролу.

Хигијена купатила је још важна и због одржавања простора без буђи и гљивица које посебно могу бити угрожавајуће по особе које су склоне алергијама.

За одржавање купатила најважнија су санитарна средства која истовремено врше чишћење и дезинфекцију. Али ако вам то није довољно увек можете користити и друга средстава намењена само за дезинфекцију. У било ком случају њихова важност и значај су исти – они служе да убију бактерије.

Брисање прашине

Када је брисање прашине у питању, а која настаје на свим површинама попут полица, сталажа, сточића, комода и томе слично, некоме то може бити прави изазов. Људима који су осетљиви и имају алергијске реакције то може изазвати непријатност која почиње са голицањем у носу, а наставља се са кијањем.

Зато се углавном код свих препоручује коришћење заштитне маске за лице и рукавице код већине људи када се тај посао обавља.

Савет плус је да када кренете са тзв. чишћењем куће кренете од врха ка дну.

Чистошћа кухињског простора је неопходно

Осим купатилског простора, кухиња представља друго важно место коме је потребно посветити пажњу када је хигијена у питању.

Ту се спремају оброци које породица конзумира и зато је важно да сваки његов сегмент буде увек на оптималном нивоу. То је у директној вези и са здрављем, те ето разлога више да се све одржава на оптималном нивоу.

Редовно брисање судопере, прање судова на прави начин, чишћење шпорета и рерне и сл. у свакодневним активностима су кључне.

Још једна веома битна ствар је да своју канту за ђубре одржавате уредном и на оптималном нивоу. То значи да је треба благовремено празнити, кесе редовно мењати, те с времена на време и опрати и дезинфиковати.