Посни намази на води – рецепти које можете спремити код куће

0
посни намаз

Посни намази су прави избор за оне који се одлуче за лагану и здраву исхрану током поста или једноставно када желе да смање унос животињских производа. 

Било да желите да припремите лагану ужину, додатак оброку или чак главни оброк уз салату и свеже поврће, посни намази на води нуде широк спектар могућности. 

Када су у питању биљни намази, кључ успеха лежи у квалитетним састојцима, пажљивом блендању и креативности при додавању зачина. Представљмо вам проверене рецепте које лако можете спремити код куће.

Шта су посни намази?

Посни намази су намази без додатка млечних производа, јаја и других животињских састојака. Ови биљни намази припремају се од састојака попут махунарки, поврћа, орашастих плодова, воћа и семена, а вода се користи као течност којом се постиже жељена конзистенција. 

Уколко у припреми не додате уље, ови намази су савршени током поста на води. Хумус, својом једноставношћу и богатим укусом, остаје без сумње један од омиљених избора за све који желе да унесу дашак Медитерана у своју свакодневицу.

Предности посних намаза на води

Коришћењем воде у припреми намаза постиже се неколико важних бенефита:

  • Лакша пробављивост: Вода омогућава да се састојци фино повежу, чиме се ствара глатка текстура која је лако сварљива.
  • Смањени унос калоријa: Замените уље водом јер омогућава постизање потребне конзистенције, а смањује се број калорија.
  • Природнији укус: Вода не утиче на природни укус састојака, већ омогућава да се истакну аутентичне ароме поврћа, махунарки или зачина.

Хумус – звезда посних намаза

Хумус је један од најпознатијих биљних намаза, познат широм света. Код нас постаје све популарнији због својих нутритивних вредности и једноставне припреме. 

Основни састојци хумуса су куване леблебије, тахини паста (паста од сусама), лимунов сок, бели лук, вода и со. Комбинација ових састојака даје намаз богат протеинима, влакнима и здравим мастима.

Како припремити класични хумус?

Састојци:

400 г куваних леблебија (или једна конзерва)

2 кашике тахини пасте

Сок од једног свежег лимуна

1-2 чена белог лука (по укусу)

2-3 кашике воде ( по потреби, да се постигне жељена конзистенција)

Со и бибер по укусу

По жељи, мало кумина или паприке за додатни укус

Припрема: За домаћи хумус, потребно је да у блендер ставите куване леблебије, тахини пасту, лимунов сок и огуљени бели лук. Додајте воду постепено, блендајући док не добијете глатку смесу. Зачините сољу, бибером, а ако волите зачињени укус, додајте мало кумина или паприке. Блендајте све док смеса не постане кремаста и уједначена. Леблебије можете заменити куваним и оцеђеним сочивом и укус ће остати фантастичан.

Хумус се може користити као намаз на хлебу, додатак салатама, или као умак уз јело од поврћа. Његова универзалност и брзина припреме чине га идеалним избором за све који желе здрав и укусан оброк током поста на води.

Рецепти за посне намазе на води – откријте чари посне кухиње

domaci-dzem-od-jagoda-na-hlebu

Поред хумуса, постоји много других рецепата за посне намазе које можете лако и брзо припремити код куће.

Намаз од печене паприке

Састојци:

2 велике црвене паприке

50 г ораха (могу се лагано препржити)

1 чен белог лука

Сок од пола лимуна

2 кашике воде 

Со, бибер и мало димљене паприке за додатни укус

Припрема: Печене и  огуљене паприке ставите у блендер заједно са орасима, белим луком, лимуновим соком, водом и зачинима. Блендајте док не добијете глатку смесу. 

Намаз од шаргарепе и ђумбира

Састојци:

3 средње шаргарепе, куване док не омекшају

1 мањи комад свежег ђумбира (око 1 цм), ољуштен

2 кашике воде у којој се кувала шаргарепа

Сок од пола лимуна

Со и бибер по укусу

Припрема: Куване шаргарепе ставите у блендер, додајте ђумбир, лимунов сок, воду и зачине и блендајте до фине, кремасте текстуре. Шаргарепу можете заменити куваним грашком или цвеклом.

Намаз од авокада са лимуном и першуном

Састојци:

1 зрео авокадо

Сок од једног лимуна

2 кашике воде

Со, бибер и мало свежег першуна

По жељи, чили за додатну пикантност

Припрема: Авокадо преполовите, извадите месо и ставите га у чинију. Додајте лимунов сок, воду, со и бибер. Виљушком изгњечите авокадо док не постане кремаст, а затим умешајте першун и евентуално чили. Намаз је спреман за сервирање на тост хлебу или као додатак салати.

Слатки намаз од малина

Састојци:

1 шоља маилна

Сок од пола лимуна

2 кашике чиа семенки

1 кашика меда

Припрема: Малине испасирајте, додајте мед и лимунов сок и на крају чиа семенке. Добро измешајте, оставите поклопљено преко ноћи у фрижидеру и ујутру ћете имати савршен слатки намаз за тост или палачинке.

Савети за припрему и чување посних намаза

  1. Конзистентност: Вода је одличан састојак који помаже у постизању жељене конзистенције. Препоручује се постепено додавање воде, како бисте имали потпуну контролу над густином намаза.
  2. Коришћење свежих састојака: Што су састојци свежији, то ће намази имати богатији укус. Ако је могуће, користите сезонско поврће и свеже зачине.
  3. Чување: Посне намазе можете чувати у херметички затвореним теглама у фрижидеру до 3-4 дана. 
  4. Креативност: Храбро експериментишите са састојцима. Можете додати различите зачине, орашасте плодове или семе које ће вашим намазима дати посебну арому и додатне хранљиве вредности.

Посни намази на води представљају здраву, укусну и једноставну алтернативу традиционалним намазима богатим мастима, који могу да буду одличан додатак разним рецептима.

Уз мало експериментисања и упорности, можете створити јединствене посне намазе који су прави ужитак за непце, а уједно пружају све нутријенте неопходне за здравље.