Посни намази су прави избор за оне који се одлуче за лагану и здраву исхрану током поста или једноставно када желе да смање унос животињских производа.
Било да желите да припремите лагану ужину, додатак оброку или чак главни оброк уз салату и свеже поврће, посни намази на води нуде широк спектар могућности.
Када су у питању биљни намази, кључ успеха лежи у квалитетним састојцима, пажљивом блендању и креативности при додавању зачина. Представљмо вам проверене рецепте које лако можете спремити код куће.
Шта су посни намази?
Посни намази су намази без додатка млечних производа, јаја и других животињских састојака. Ови биљни намази припремају се од састојака попут махунарки, поврћа, орашастих плодова, воћа и семена, а вода се користи као течност којом се постиже жељена конзистенција.
Уколко у припреми не додате уље, ови намази су савршени током поста на води. Хумус, својом једноставношћу и богатим укусом, остаје без сумње један од омиљених избора за све који желе да унесу дашак Медитерана у своју свакодневицу.
Предности посних намаза на води
Коришћењем воде у припреми намаза постиже се неколико важних бенефита:
- Лакша пробављивост: Вода омогућава да се састојци фино повежу, чиме се ствара глатка текстура која је лако сварљива.
- Смањени унос калоријa: Замените уље водом јер омогућава постизање потребне конзистенције, а смањује се број калорија.
- Природнији укус: Вода не утиче на природни укус састојака, већ омогућава да се истакну аутентичне ароме поврћа, махунарки или зачина.
Хумус – звезда посних намаза
Хумус је један од најпознатијих биљних намаза, познат широм света. Код нас постаје све популарнији због својих нутритивних вредности и једноставне припреме.
Основни састојци хумуса су куване леблебије, тахини паста (паста од сусама), лимунов сок, бели лук, вода и со. Комбинација ових састојака даје намаз богат протеинима, влакнима и здравим мастима.
Како припремити класични хумус?
Састојци:
– 400 г куваних леблебија (или једна конзерва)
– 2 кашике тахини пасте
– Сок од једног свежег лимуна
– 1-2 чена белог лука (по укусу)
– 2-3 кашике воде ( по потреби, да се постигне жељена конзистенција)
– Со и бибер по укусу
– По жељи, мало кумина или паприке за додатни укус
Припрема: За домаћи хумус, потребно је да у блендер ставите куване леблебије, тахини пасту, лимунов сок и огуљени бели лук. Додајте воду постепено, блендајући док не добијете глатку смесу. Зачините сољу, бибером, а ако волите зачињени укус, додајте мало кумина или паприке. Блендајте све док смеса не постане кремаста и уједначена. Леблебије можете заменити куваним и оцеђеним сочивом и укус ће остати фантастичан.
Хумус се може користити као намаз на хлебу, додатак салатама, или као умак уз јело од поврћа. Његова универзалност и брзина припреме чине га идеалним избором за све који желе здрав и укусан оброк током поста на води.
Рецепти за посне намазе на води – откријте чари посне кухиње
Поред хумуса, постоји много других рецепата за посне намазе које можете лако и брзо припремити код куће.
Намаз од печене паприке
Састојци:
– 2 велике црвене паприке
– 50 г ораха (могу се лагано препржити)
– 1 чен белог лука
– Сок од пола лимуна
– 2 кашике воде
– Со, бибер и мало димљене паприке за додатни укус
Припрема: Печене и огуљене паприке ставите у блендер заједно са орасима, белим луком, лимуновим соком, водом и зачинима. Блендајте док не добијете глатку смесу.
Намаз од шаргарепе и ђумбира
Састојци:
– 3 средње шаргарепе, куване док не омекшају
– 1 мањи комад свежег ђумбира (око 1 цм), ољуштен
– 2 кашике воде у којој се кувала шаргарепа
– Сок од пола лимуна
– Со и бибер по укусу
Припрема: Куване шаргарепе ставите у блендер, додајте ђумбир, лимунов сок, воду и зачине и блендајте до фине, кремасте текстуре. Шаргарепу можете заменити куваним грашком или цвеклом.
Намаз од авокада са лимуном и першуном
Састојци:
– 1 зрео авокадо
– Сок од једног лимуна
– 2 кашике воде
– Со, бибер и мало свежег першуна
– По жељи, чили за додатну пикантност
Припрема: Авокадо преполовите, извадите месо и ставите га у чинију. Додајте лимунов сок, воду, со и бибер. Виљушком изгњечите авокадо док не постане кремаст, а затим умешајте першун и евентуално чили. Намаз је спреман за сервирање на тост хлебу или као додатак салати.
Слатки намаз од малина
Састојци:
– 1 шоља маилна
– Сок од пола лимуна
– 2 кашике чиа семенки
– 1 кашика меда
Припрема: Малине испасирајте, додајте мед и лимунов сок и на крају чиа семенке. Добро измешајте, оставите поклопљено преко ноћи у фрижидеру и ујутру ћете имати савршен слатки намаз за тост или палачинке.
Савети за припрему и чување посних намаза
- Конзистентност: Вода је одличан састојак који помаже у постизању жељене конзистенције. Препоручује се постепено додавање воде, како бисте имали потпуну контролу над густином намаза.
- Коришћење свежих састојака: Што су састојци свежији, то ће намази имати богатији укус. Ако је могуће, користите сезонско поврће и свеже зачине.
- Чување: Посне намазе можете чувати у херметички затвореним теглама у фрижидеру до 3-4 дана.
- Креативност: Храбро експериментишите са састојцима. Можете додати различите зачине, орашасте плодове или семе које ће вашим намазима дати посебну арому и додатне хранљиве вредности.
Посни намази на води представљају здраву, укусну и једноставну алтернативу традиционалним намазима богатим мастима, који могу да буду одличан додатак разним рецептима.
Уз мало експериментисања и упорности, можете створити јединствене посне намазе који су прави ужитак за непце, а уједно пружају све нутријенте неопходне за здравље.

Топличанка је душа од жене.