Kako napisati roman za jedan dan i da li je to moguće?

0
Foto: Milica Milenković, privatna arhiva

Pre nego što odlučite da napišete roman za jedan dan, morate prvo znati kakvim resursima talenta i energije raspolažete, da li morate spavati u toku tih 24h ili ne, da li se i posle koliko vremena umarate dok ukucavate tekst, koliko puta jedete u toku dana i da li će vam baš tog dana koji odredite za pisanje doći gosti ili iskrsnuti neki izlazak.

Moj savet je sledeći: podeliti pisanje na dva dela od po 12 sati. Tako imate noć za spavanje ili dan, nebitno. Isključite mobilni i druge veze sa svetom, ne ulazite na Internet, na Fejsbuk i druge mreže. Pustite svet da živi bez vas bar tih 24h.

Onda sesti i pisati, u proseku 4 stranice svakog sata. Tako dobijate 100 strana, što je dovoljno. Na svaku stranu potrošiti 15 minuta. Svakog minuta ukucati dva reda.

Znam da je čudno, ali ako za pisanje romana morate utrošiti godinu dana života, zašto sve svoje kapacitete ne biste ugurali u 24h i završili posao.

Pogotovo ako ide proleće (ko bi proleće hteo provoditi uz komp?), i ako ide leto (ko bi hteo leto provesti uz komp?), i ako vas čeka hiljadu lepih stvari, a vi se nameračili na neki roman?

Naravoučenije: Sedi i piši, ne filozofiraj!

Autorka: Milica Milenković