Zašto je vežbanje u trudnoći dobro?

0
vežbanje-u-trudoći
Foto: Stars fit

Za vrijeme trudnoće javlja se pojačana svijest o vlastitom tijelu, o tome da trebamo biti dobre prema njemu, paziti ga, njegovati, učiniti izdržljivijim za promjene i napore koji ga očekuju. Jedan od načina za to je i vežbanje. Uslov za vježbanje u trudnoći je zdrava trudnoća.

Vježbanje vam nikad ne smije biti prenaporno pa vježbajte onoliko koliko vam odgovara.

Ne pretjerujte i ne ispitujte granice izdržljivosti – razdoblje trudnoće nije pravo vreme za to! Neka otkucaji srca budu ispod 140 u minuti. Prilagodite vježbanje prema tromjesečjima. U prvom je tromjesečiju vrlo je važno izbjeći pregrejavanje. Nakon trećeg mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati vježbe koje zahtjevaju ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane materice na šuplju venu je najveći, što može uticati na krvotok i dovesti do pada pritiska, lošeg osjećanja, vrtoglavice, pa čak i gubitka svesti. Takođe, izbegavajte duža stajanja. Od četvrtog mjeseca pa nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vežbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.

Vježbanje podiže vaš imunitet i omogućava stanje cirkulacije na nivo energije koji vam je potreban za apsolutno uživanje u trudnoći,a koja će vam kasnije dobro doći za sam porođaj.

Zato ne budite lijene nego budite aktivne i u najlepšem periodu vašeg života. Srećna mama, srećna beba.

 

Autorka: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.