Масна јетра – све чешћи проблем код деце и младих

0
здрава-храна
Фото: pixabay.com

Јетра је други по реду орган по величини у нашем организму, а једини који се може потпуно регенерисати. Улога овог органа је, самим тим, јако велика – чисти и прерађује у нашем организму све материје па је због тога зову и чистачем организма. Она је такозвани филтер намирница које уносимо у себе, али и филтер токсичних супстанци из тела. Јетра као таква помаже у заштити нашег организма од инфекција, а поред тога складишти енергију што је чини важним органом за многе аспекте здравља. Шта се догађа када јетра закаже и када о њој не водимо довољно рачуна?

Масна јетра и како до ње долази

Један од најчешћих обољења овог органа је масна јетра. До овог оштећења долази прекомерном конзумацијом масне хране, односно уношењем превише калорија. Једноставно речено, када у тело унесимо више калорија него што је потребно за обављање основних функција, оне се таложе у ћелијама јетре, изазивају упалу и разарају их. На јетру утиче и претерана конзумација медикамената и хемијских супстанци које смо склони да уносимо “на своју руку”.

Будући да јетра прерађује све што у себе уносимо, нормално је да у њеним ц́елијама буде присутна мала количина масти, али код обољења када се јетра сматра масном – масноће чине више од 5 до 10 одсто њене тежине. Болест је још позната и као безалкохолна масна јетра.

Овај проблем, и генерално друге проблеме са јетром, је изазвала све већа стопа гојазности у свету, а последњих година и код нас. Неке процене су да око 60 одсто гојазних људи пати од проблема масне јетре, а због ширења гојазности и неадекватног кретања погађа и децу.

Добра ствар је та што на масну јетру утичемо сами и исто тако можемо утицати да је “одмастимо” тј. да јој помогнемо да се регенерише.

Дијагностика и лечење

Уколико сумњате да постоји могућност масне јетре у вашем организму, првенствено знајте да се не може утврдити на основу општих показатеља. Потребно је  урадити крвну слику, ултразвучни преглед, а најбоље би било да се подвргнете биорезонантној дијагностици која може утврдити да ли је и нешто друго узрок накупљања масти. Квантна медицина преглед нуди најбољи увид у стање у ком се налази ваша јетра. Свакако, оно што нам може показати да имамо проблем са јетром су знаци као што су умор, лош задах, исцрпљеност, мучнина, губитак апетита, бол у пределу стомака, некада и жутица.

Уколико је утврђено да патите од ове болести, добро је знати да можете одмах предузети кораке како бисте вашу јетру довели у здраво стање. Лекар ће вас посаветовати у вези са исхраном која би требало да укључује много бареног поврћа, пасуљ, грашак, боранију, броколи, орашасте плодове – орах, лешник, бадем, семенке сусама, сунцокрета и бундеве. Уколико не можете без меса, онда би требало да конзумирате пилеће или ћуреће барено или гриловано месо, без масноћа и без пржења.

Покушајте да базирате исхрану на више воћа и поврћа, посебно врсте које у себи садрже доста влакана и које могу вршити детоксикацију јетре. Избегавајте љуту храну. Физичка активност се подразумева, а код овог обољења је пожељно да то буду различите аеробне активности које ће подстаћи организам на детоксикацију и знојење. Многи алтернативни доктори препоручују конзумацију јабуковог сирћета које елиминише масноће из крви и подстиче мршављење, а врло је делотворан лимун, јер поред витамина Ц има одличан баланс антиоксиданата за продукцију корисних ензима у јетри.

Иако знамо да јетра има способност регенерације, њено запостављање може оставити велике последице. Најважније је да до масне јетре не дође и превентива је савет сваког лекара. Уколико, пак, дође, знајте да одговорним приступом можете “одмастити” своју јетру, уз редовне контроле и правилну исхрану.