Новогодишње одлуке у 2020. Хоћемо ли их остварити?

0
новогодишње-одлуке-2020
Фото: Pixabay.com

Крај године увек значи сумирање доживљаја, сабирање и пресабирање постигнућа, али и запитаност: да ли смо могли нешто урадити боље? Новогодишње одлуке су добар начин да себи обећамо управо то, да ћемо се поправити, да ће наредна година бити боља од ове која одлази, те да на њеном  крају неће поново бити више кајања од задовољства.

Без обзира на то какве су вам жеље и интересовања, постоје неке новогодишње одлуке које свако треба да донесе. Ми вам предлажемо неколико, а ви слободно допуните наш списак.

#1 Смањите стрес и удовољите себи!

Користите сваку прилику да се опустите. Да ли је то шоља омиљеног чаја, кафенисање са пријатељицама или одлазак у биоскоп, није важно. Допустите себи мале луксузе. Обрадујте се комадом доњег веша који дуго желите, потражите комфоран смештај у престоници и шетајте улицама без циља. Једном речју, удовољите себи!

Дан без нервирања? Да, могуће је! Покушајте да смањите тензију на послу и нервозу код куће. Уколико то није могуће, онда пронађите начине да се ефикасније изборите са свакодневним изазовима. Јесте ли чули за резилијентност? То је вештина прилагођавања у непогодним ситуацијама. Сетите се, сваки проблем има и своје решење, свака невоља је у ствари лекција.

#2 Покажите блиским особама да их волите

Не упадајте у замку звану „има времена“. Нико од нас не зна којим временом располаже, а када бисмо знали, чињеница је да бисмо много више времена посветили породици и пријатељима него послу, чекању у редовима или гужви у саобраћају.

Покажите своју нежност, изразите љубав. Не мора то нужно да значи чувене „волим те“ речи. Поклоните мајци омиљени цвет без повода, скувајте оцу чај који воли, позовите пријатељицу у госте или у дугу шетњу природом. Више се играјте са децом. Позовите тетку која живи у далеком граду. Посетите своје остареле баке и деке. Разговарајте. Смејте се и шалите. Зачините сваки сусрет љубављу коју осећате!

Фото: Unsplash.com

#3 Живите здраво, будите добро

Звучи досадно, али физичка активност и правилна исхрана су најбоља ствар коју можете учинити за своје тело. Потрудите се да вежбате бар четири пута недељно, те да смањите своје порције ручка. Обезбедите свом организму довољно витамина, портеина и минерала да би радио како треба. Пијте много воде, најмање литар и по дневно.

Сетите се да је здравље предуслов за срећу. Јутарња гимнастика ће вас орасположити, учинити вашу кожу еластичном, а тело гипким.

Уместо слаткиша и газираних пића једите воће и поврће. Нека вам на столу увек буду јабуке, наранџе или киви. Дан започните напицима који су добри за детоксикацију, попут незаслађене лимунаде или зеленог чаја. Ваше тело ће вам то вратити неслућеном количином енергије.

#4 Отпутујте негде

Не мора то бити екстравагантно путовање на Маурицијус или Кубу, па чак ни десетодневно летовање у Грчкој или Турској. Постаните путник, а не туриста. За почетак изаберите неку локацију у близини вашег града, припремите се тако да сами себи будете водич и крените. Наша земља је оличење природних лепота и културних богатстава. Где год да кренете нећете погрешити.

Отисните се у авантуру, истражите Сићевачку или Ђердапску клисуру, осетите дух прошлих времена у Музеју Понишавља у Пироту, изгубите се у неолиту у Плочнику, попните се на Стару планину или окупајте у Заовинском језеру. Важно је само да изаберете место на ком досад нисте били.

#5 Научите нешто ново

Човек се учи док је жив, а млад остаје све док учи. Не потцењујте моћ знања, допустите вашем уму и прстима да савладају и усвоје неку нову вештину. Можда сте одувек желели да исплетете шал за себе или да исхеклате блузу? Никада није касно да се латите игле и конца. То исто важи за нове језике, борилачке вештине или неки креативни хоби попут оригамија. Шта је то што би вас опустило и уједно обогатило као личност када бисте га знали?

Добра ствар код учења нових ствари јесте што сте увек на добитку. Чак и када неку вештину не усвојите до краја – покушали сте! Покушај по покушај и успех је ту!

Које су ваше новогодишње одлуке за 2020. годину?

Редакција магазина Топличанка вам жели да их остварите – све до једне!