Модерна паметна кућа која ради за вас није бајка

0
паметна кућа
Фото: Pixabay.com

Замислите да покућство и сви уређаји раде за вас, да цела кућа иде испред потреба укућана и једноставно ради све да вам олакша свакодневицу – то је паметна кућа.

Наш свет је модеран свет пун технолошких чуда и бескрајних могућности Интернета. Већ имамо веш машину, видео надзор, машину за прање судова, електронски заказујемо састанке, плаћамо рачуне.

Започнимо Нову годину текстом који тврди да је бајке могуће остварити и у 21. веку – уколико живите у паметној кући.

Шта је то паметна кућа и како ради?

Сви су чули за Интернет, али ретко ко зна за Интернет интелигентних уређаја. Заправо, реч је о нечему поприлично једноставном: сви паметни уређаји у кући повезани захваљујући Интернету, који раде на један ваш клик на мобилном телефону, то је паметна кућа. Smart home sistemi који повезују уређаје у вашем дому пружају вам безбедан, сигуран и „послушан“ дом.

Кућом можете управљати уз помоћ свог мобилног телефона, таблета или рачунара. Потребно је само да повежете уређаје које желите и да осмислите идеалне сценарије по којима желите да се ваша кућа понаша. Делује надреално, зар не?

Паметна кућа – савршен декор за филмску бајку

Иако звучи као сценарио неког научно-фантастичног филма, заправо не може бити реалније. Уколико повежете на систем свој видео надзор, апарат за кафу, све системе закључавања улазних врата, капије, прозоре, а онда направите програм по коме желите да се сви апарати понашају, заиста ће само један клик бити довољан да све ради онако како сте замислили.

Примера ради, кренули сте на пословно путовање или летовање са породицом. На пола пута или већ на изласку из града сетите се да нисте затворили прозор у купатилу или дечјој соби. Не морате да се враћате натраг. Један поглед на телефон и апликацију коју сте инсталирали и проблем може бити решен.

Клик – прозор је затворен.

мобилни-телефон
Фото: Pixabay.com

Да се овакве ситуације не би догађале, можете направити сценарио који се зове, на пример, „излазак из куће“, у оквиру ког ћете издати налоге својој кући да затвори све прозоре, искључи пеглу, шпорет, бојлер, да закључа улазна, гаражна врата или дворишну капију чим је напустите.

На сличан начин можете направити безброј сценарија, те учинити да се пола сата пре него што стигнете кући са посла лети укључи клима уређај, а зими грејање. Ово је могуће захваљујући сензорима за температуру, а не треба заборавити ни сензоре за расвету, као ни детекторе за прозоре и врата који ће учинити да се ваша светла укључе или прозори затворе кад је то потребно.

Сигурност на првом месту

Не треба заборавити да паметна кућа на првом месту значи безбедан дом. У систем су укључени аларми, сигурносне браве за врата и бежичне камере за видео надзор. На овај начин ваша кућа је у сваком тренутку под заштитом. Можете поставити wifi камере у ходнику, спаваћој соби, на улазним вратима или тако да снимају двориште. Повољна цена двокрилне капије, ограђена кућа са свих страна исплатиће се и те како, ако све повежете у систем сигурне куће. Капија која се за вама затвара и закључава, камера која у сваком тренутку може да вас обавести ко вам је испред куће или чак интерфон који можете користити и кад нисте у кући – све ово је могуће, јер тако раде smart home.

Који је ваш сценарио?

Можда маштате о томе да вас ујутро чека скувана кафа или се плашите да ћете се успавати за посао. Онда је решење за вас постављање сценарија „Буђење“, у ком можете подесити да се пре него што се пробудите кућа угреје, да аларм телефона звони на време, те да се у кафемату кува ваша прва јутарња кафа док се ви умивате или перете зубе.

Све што треба да урадите јесте да пожелите и направите план, паметна кућа ће то урадити за вас.