Приче које инспиришу и мотивишу

0
камен-кључ
Фото: Pixabay.com

Људи воле кратке приче, а ако још инспиришу и мотивишу да будемо бољи – онда је то разлог више да нам се оваква литература допадне. Сјајна ствар која се тиче сваке кратке инспиративне приче јесте што је то заправо јако штиво које се лако чита и увек има своју поуку.

Истините, приче из живота или легенде из прошлих времена, добре мотивационе приче су толико снажне да оставе на читаоца на тренутак без даха, а потом га надахну на велика дела.

Направили смо избор од пет инспиративних прича за које ће вам бити драго што сте их прочитали баш сада на почетку године.

Слон и конопац

Један господин је пролазио кроз логор слонова и приметио да слонове не држе у кавезима, нити их држе помоћу ланаца. Све што их је спречавало да побегну из логора био је кратак конопац везан за једну од њихових ногу.

Док је човек гледао слонове, био је потпуно збуњен зашто они не искористе своју снагу да искидају конопац и избегну из логора. То су лако могли, али уместо тога, уопште нису покушавали.

Знатижељан, упитао је тренера у близини зашто слонови само стоје тамо и никада нису покушали да побегну.

Тренер је одговорио:

„Кад су врло млади и много мањи, користимо конопац исте величине да бисмо их везали и у том узрасту је довољно да их држимо. Како одрасту, условљени су да верују да се не могу одвојити. Верују да их конопац још увек може задржати, па никад не покушавају да се ослободе“.

 Једини разлог што се слонови нису ослободили и побегли из логора јесте тај што су временом усвојили уверење да то једноставно није могуће.

Наравоученије:

Без обзира колико вас свет покушава обуздати, увек наставите са вером да је могуће оно што желите да постигнете. Веровање да можете постати успешни најважнији је корак у постизању циља.

Размишљај изван оквира

У малом италијанском граду пре неколико стотина година, власник малог предузећа дуговао је велику своту новца зеленашу. Зеленаш је био веома стар, непривлачан човек којем  се много допадала ћерка власника предузећа.

Одлучио је да понуди бизнисмену посао који ће у потпуности избрисати дуг. Међутим, услов за брисање дуга био је да се ожени бизнисменовом ћерком.

Не треба посебно помињати да је овај предлог дочекан са гађењем.

Зеленаш  је рекао да ће у кесу ставити два каменчића, један бео и један црн. Затим би девојка требало да посегне у торбу и извади каменчић. Ако извуче црн, дуг би био избрисан, али би се зеленаш након тога оженио њоме. Ако извуче бео, дуг би се такође избрисао, али кћерка се не би морала удавати за зеленаша.

Стојећи на шљунчаној стази у башти, зеленаш се сагнуо и узео два каменчића.

Када их је покупио, ћерка је приметила да је покупио два црна каменчића и оба их ставио у кесу.

Затим је замолио ћерку да посегне у торбу и да узме један.

Ћерка је, наравно, имала три избора шта би могла да уради:

  1. Да одбије да извуче каменчић из вреће.
  2. Да извади оба каменчића из торбе и разоткрије зеленаша због варања.
  3. Из торбе извади каменчић добро знајући да је црн и жртвујте себе за слободу свог оца.

Из торбе је извадила шљунак, а пре него што га је погледала „случајно“ јој је испао усред осталих каменчића. Рекла је зеленашу:

 „Ох, како неспретно од мене. Нема везе, погледајте у торбу онај каменчић који је остао и моћи ћете да кажете који сам каменчић одабрала.“

Каменчић који је остао у торби био је очигледно црн, зеленаш није желео да буде разоткривен у покушају преваре, морао је да каже да каменчић који је ћерка бацила био бео, и да отпише дуг њеног оца.

Наравоученије:

Увек је могуће превазићи тешку ситуацију размишљањем изван оквира, а не препустити се јединим могућностима које мислите да имате испред себе.

камење
Фото: Pixabay.com

Група жаба

Док је група жаба путовала шумом, две жабе су пале у дубоку јаму. Кад су остале жабе виделе колико је дубока јама, рекли су им да више нема наде за њих.

Међутим, две жабе су одлучиле занемарити оно што су остале говориле и наставиле да покушавају да искоче из јаме.

Упркос њиховим напорима, група жаба на врху јаме и даље је говорила да би требало да одустану. Да никад неће успети.

На крају је једна од жаба поверовала у оно што су други говорили и одустала, препусштајући се смрти. Друга жаба је наставила да скаче најјаче што је могла. И опет је гомила жаба викала на њу да не трпи бол и само умре.

Жаба је скочила је још јаче и на крају се извукла. Кад је изашла, остале жабе су је питале: „Ниси нас чула?“

Жаба им је објаснила да је глува и да је мислила да је све време охрабрују.

Наравоученије:

Речи људи могу имати велики утицај на живот других. Размислите шта кажете пре него што изађе из ваших уста. Можда је то само разлика између живота и смрти.

Препрека на нашем путу

У древна времена краљ је поставио балван насред пута. Потом се сакрио и гледао да ли ће га неко померити. Неки од краљевих најбогатијих трговаца и дворана пролазили су и једноставно га заобилазили.

Многи су гласно оптуживали краља да није одржавао путеве чистим, али нико од њих није ништа учинио да балван измакне.

Затим је један сељак наишао носећи са собом товар поврћа. Приближавајући се балвану, сељак је оставио свој терет и покушао да га с пута одгурне. Након много напора напокон је успео.

Након што се сељак вратио по своје поврће, приметио је врећу која је лежала на путу где је био балван. У врећи је било много златника и краљева порука која у којој је писало да је злато за особу која је уклонила балван са пута.

Наравоученије:

Свака препрека на коју наиђемо у животу даје нам прилику да побољшамо своје околности, и док се лењи жале, други стварају прилике кроз љубазност, великодушност и вољу да се ствари заврше.

пут-стаза
Фото: Pixabay.com

Килограм путера

Био једном један фармер који је продао килограм путера пекару. Једног дана пекар је одлучио да измери путер да види да ли добија праву количину, испоставило се да не добија. Љут због овога, извео је фармера пред суд.

Судија је питао фармера коју меру користи за мерење маслаца. Фармер је одговорио: „Часни судија, ја сам примитиван. Не знам одговарајућу меру, али имам вагу. „

Судија је питао: „Па како мерите путер?“

Фармер је одговорио;

“Часни суде, много пре него што је пекар почео да купује маслац од мене ја купујем од њега килограм хлеба. Сваки дан када пекар донесе хлеб, стављам га на вагу и дајем му исту тежину у путеру. Ако неког треба кривити, то је пекар.“

Наравоученије:

У животу добијате оно што дајете. Не покушавајте да варате друге.