Дан врабаца – Пројекат за наше птичице

0
врабац
Фото: Pixabay.com

Када сте последњи пут видели врапца? Да ли их је било пуно, као некад у вашем детињству? Ових дивних птичица је све мање и мање управо због нас и наше одлуке да живимо све урбаније и да сваку зелену површину заменимо бетоном.

Поводом Светског дана врабаца, неки дивни људи и деца решили су да нас све подсете на врапце и колико смо им потребни. Тако се и у време учења на даљину поред редовних наставних активности реализују и пројекти, а један од њих је управо „Дан врабаца“.

Реч је о пројекту чије су ауторке Ирена Бијелић из Сремских Карловаца и Гордана Јаневска из Књажевца. Учитељице Јелена Бабић из ОШ „Милић Ракић Мирко”, Љиљана Соколовић, Слободанка Јовановска и Миљана Миленковић из ОШ „Никодије Стојановић Татко” са својим одељењима су се прикључиле овом пројекту.

Пројекат „Дан врабаца“ је почео у фебруару и завршава се ових дана. Деци је пројекат посебно интересантан и инспиративан јер су могли правити кућице, бринути о птицама станарицама, цртати и писати о врапцу…

Заједнички продукт пројекта је дигитална публикација (е-књига) са приказом ученичких радова и приказом активности у оквиру пројекта. Пројекат је заступљен и на eTwinning платформи на којој и Јелена Бабић и Љиљана Соколовић реализују пројекат.

Иако је време учења од куће пореметило многе планове, оно је створило и неке нове могућности. Последњи пројектни задатак је тражио од деце да се више окрену природи, посматрању околине, доживљају природе, истраживању и запажању. Ово је само један од начина који може да се утиче на развијање и неговање еколошке свести код деце.