Gazdinstvo Radovanović: Zimnica po naninom receptu

0
ajvar-zimnica
Foto: Poljoprivredno gazdinstvo Radovanović

Jesen stiže, zimnico moja! Miris pečenih paprika i slatkastog džema od šljiva širi se niz ulicu, a posebno u poljoprivrednom gazdinstvu Radovanović. Složno, od najmlađeg do najstarijeg člana u ovoj porodici svake se jeseni priprema zimnica po tradicionalnom receptu.

Zimnica po naninom receptu

Razgovarali smo sa Ivanom Radovanović, koja nam je otkrila kako je zimnica Radovanović stigla na trpeze i van njihovog doma.

– Cela ideja se rodila 2016. godine, završne godine mog studiranja na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi, kada smo odlučili da sa ostatkom sveta podelimo proizvode zimnice, čiji je kreator moja majka. Napomenula bih nešto vrlo bitno, a to je da, recepte kojim se spravlja zimnica je moja majka naučila od moje nane. Stoga svi proizvodi u našoj ponudi se tradicionalan način. – kaže Ivana.

ajvar-sa-vrganjima
Foto: Poljoprivredno gazdinstvo Radovanović

U izradi zimnice učestvuju svi u porodici, počev od najmlađe, Ivanine šestogodišnje sestričine, koja učestvuje u pripremi paprike, pa do Ivaninog oca, kao najstarijeg člana, koji je zadužen za uzgajanje i proizvodnju paprike. Ivana i njena majka su glavne nosioci ovog porodičnog posla.

I slatko i slano – pa ko šta voli!

Kompletni proizvodi iz ove porodične radionice mogu se svrstati u dve grupe: slatke i slane. Ivana kao najzanimljiviji izdvaja proizvod iz slanog programa: ajvar sa vrganjem.

– Iako su ajvar sa vrganjem i ajvar sa kajmakom naši specijaliteti, moram da spomenem i lovačku salatu, koja je omiljena u porodici i cepkanu papriku. Iz slatkog programa, definitivno moj favorit je džem od šljiva sa čokoladom.Ali, ne mogu da ne spomenem i džem od jagoda i mermeladu od šipurka. Dosadašnje iskustvo, na našu veliku radost, je takvo da svi koji su probali pomenute proizvode su izrazili ogromno zadovoljstvo i uputili velike reči hvale mojoj majci i naravno, nama ostalima.- priča Ivana.

O specijalitetima koji se pripremaju u ovom poljoprivrednom gazdinstvu u Maloj Plani možete saznati još mnogo toga na zvaničnoj Fejsbuk stranici Domaća zimnica, a svoje prve teglice ovih delikatesa poručiti pozivom na brojee telefona 0631019992 i 0669443731