Зашто је јак имунитет гарант доброг здравља?

0
поврће-млеко-имунитет
Фото: Unsplash.com

Занимљиво је то колико често можемо чути употребу речи имунитет, а заправо врло мали број људи умије да га дефинише. Разлог томе је, делимично, и то што је имунитет врло комплексан систем, односно мрежа делова унутар организма, која заједно ради на заштити и сузбијању инфекција, болести и вируса.

У овом тексту научите шта је имунитет, како он функционише, шта је то што позитивно утиче на јачање организма, те закључите зашто је јак имунитет сасвим извесно пут до доброг здравља!

Шта је имунитет и који су његови неизоставни делови?

Имуни систем човека, илити имунитет, представља комплексну мрежу ћелија, ткива и органа који се удружени боре против болести и инфекција.

Када клице, попут бацила и вируса, нападну наше тело, оне теже да се настане и прошире нашим организмом. Оне се тада умножавају и нападају делове нашег система. Овај процес назива се инфекција. Инфекције даље проузрoкују болести. Имуни систем има задатак да спречи даље умножавање бацила и вируса, те тиме заштити нарушавање нашег општег здравља.

žena-trči
Фото: Unsplash.com

Али имуни систем није посебни ентитет. Он заправо, као што смо већ напоменули, представља све оне делове тела који нас на било који начин могу заштити од атака страних тела.

Па тако, основни део имуног система јесте кожа. Она представља физичку баријеру за инвазију страних тела. Слузокожа, представља посредника између спољашњег и унутрашњег дела нашег тела. Као таква она је јако изложена, а својом влагом, заробљава и брани се од напада нежељених микроорганизама.

Бела крвна зрнца, односно леукоцити, су један од најбитнијих делова имуног система. Леукоцити се производе на многим местима у телу – грудној жлезди (тимус), слезини и коштаној сржи коиј се заједно зову лимфоидни органи. Леукоцити круже кроз тело и уочавају микробе и супстанце које су опасне, те шаљу информацију осталим деловима система.

Да ли онда уопште можемо побољшати имунитет личним залагањем?

Да би дали одговор на ово питање, прво морамо побројати све врсте имуног система које постоје.

Наиме, малочас смо говорили о такозваном урођеном имуном систему. Односно имунитетом који нам је дат рођењем. Он представља прву линију одбране. Међутим постоје и такозвани активни и пасивни имунитет који можемо да стекнемо током живота.

Пасивни имунитет представља примање антитела од другог организма, тако да организам никада није створио антитела самостално. Нпр. новорођенче које прима антитела од мајке. Нажалост, овако стечени имунитет на одређене инфекције нису дугог века.

Активни или адаптивни имунитет, развија се када смо инфицирани или вакцинисани. Ова врста имунизације је дуговечна, за већину болести имунизација траје до краја живота.

vakcinacija-imunitet
Фото: Unsplash.com

У том смислу, нпр. вакцинација може помоћи организму да створи антитела у контролисаним условима и на тај начин буде заштићен још дуго година које следе!

Да ли можемо нешто да учинимо како би помогли нашем имуном систему да буде у оптималном стању?

Одговор на ово питање је недвосмислено – да! Као што смо поменули, имунитет представља мрежу различитих органа, те уколико унапредите ваш животни стил, директно ћете помоћи вашем организму и телу да се лакше избори са непријатељем.

Једноставно речено, уколико ваше тело и ум буду у хармонији, природни имуни систем ће се лако борити против страних нападача. Ваше тело неће морати да користи хранљиве материје и енергију из њих, на непотребне борбе, већ ће их усмерити и употребити за праве ствари.

Услед тога, саветујемо да свој начин живота прилагодите у складу са следећим:

  • Уколико пушите, оставите цигарете и поштедите ваш организам непотребних токсина!
  • Вежбајте редовно и имајте квалитетан сан. Ово ће вам уједно помоћи да редукујте стрес, који такође значајно неповољно утиче на опште психо-физичко стање.
  • Редовно перите руке и дезинфикујте површине које често користите, попут тастатуре и мобилних телефона. На тај начин спречићете излагање организма бацилима.
  • И наравно, последње, али далеко од најмање битног – једите квалитетну храну и уносите избалансиран унос микро и макро нутријената. То подразумева обилате порције воћа, поврћа, семенки, житарица и квалитетних млечних производа!
beli-luk-imunitet
Фото: Unsplash.com

Сада када знамо како наш имуни систем функционише, и због чега је он гарант доброг здравља, не остаје нам ништа до, придржавања савета и здравог начина живота.

Верујте вашем телу и имуном систему, немојте му отежавати и уживајте у свим благодетима које нам он омогућава!