CHIA семенке – снага у вашем тањиру

0
chia
Foto: Pixabay.com

CHIA=на језику Маја значи СНАГА. Зову је супер храном, моћно сјеме, у исхрани је од када је свјета а због својих храњивих вриједности и свог лековитог дејства, кроз историју су биле веома цијењена што доказује и чињеница да се једно вријеме користила и као валута за плаћање.

Нутритивне вриједности chia сјеменки

✔️Омега 3 Масне Киселине: Представљају један од најбољих извора Омеге 3 на свијету , јер се чак 1/3 њиховог састава састоји од ове масне киселине.
✔️Антиоксиданти и Природна Влакна: chia семенке обилују антиоксидантима и природним влакнима који имају улогу у регулисању пробавног такта и избацивању штетних материја – токсина из организма.
✔️Минерали: Највише има мангана, а одмах иза њега су фосфор и калијум, као и гвожђе и калцијум. Скуп минерала у овим семенкама помажу у расту и развоју мишића и костију, одржавању и регенерацији ткива и одржавању правилног рада срца.
✔️Витамини: Chia семенке не представљају најбољи извор витамина, али садрже витамине А, B, D и Е који ће унапредити вид и изглед косе, ноктију, коже… Такође ће погодно утицати на зубе, мишиће и нервно ткиво.
Предности: умањује последице старења, побољшава рад дигестивног тракта, побољшава рад срца, подиже енергију и убрзава метаболизам, јача мишиће и топи килограме.
Да ли и колико често конзумирате chiu=снагу!?

ВАШЕ ТИЈЕЛО НАША БРИГА

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Koнтакт: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.