Градови у Србији које треба посетити

0
Фото: Pixabay.com

Година која је за нама донела је свакако много необичних и ненаданих искустава. Једно од њих односи се и на заокрет од европских и светских према домаћим туристичким атракцијама, чија популарност има тенденцију да настави да расте.

У следећим редовима сазнајте зашто треба да посетите Београд, Суботицу и Ниш и којим садржајима у наведеним градовима можете испунити време и креирати незаборавне успомене.

#1 Београд – наш главни град никада не излази из моде

Уколико не живимо у Београду, велика је вероватноћа да у њему боравимо због посла, одласка у куповину.или пак због доброг ноћног провода, по коме је Београд надалеко чувен. 

За све који желе да их управо Београд угости у неком од својих најпознатијих угоститељских објеката, какви су несумњиво клуб Готик или клуб Касина Нова година или било која друга свечаност проћи ће у најбољој могућој атмосфери, након чега се можете упустити у упознавање осталих тајни Београда.

Поред незаобилазне Кнез Михаилове улице, подразумева се посета највећем културно-историјском здању у Београду, Калемегдану, са Победником, као његовом најистакнутијом тачком, затим Стамбол капији и неизоставном Београдском зоо врту, у коме уживају посетиоци свих узраста.

београд
Фото: Pixabay.com

Београд има раскошан културни живот, а посебно позоришни, захваљујући постојању неколико реномираних позоришта са дугом традицијом, какво је Народно позориште, Југословенско драмско, Атеље 212 и бројна друга, а постоји и театар за најмлађе, што је одличан начин да се и они забаве.

За љубитеље музеја избор је велики – Народни музеј, Етнографски музеј, Музеј Николе Тесле. Музеј југословенског ваздухопловства, а ту је и посебно интересантан Музеј илузија, отворен пре свега неколико година, чија популарност не јењава.

У Београду се још могу видети Кућа цвећа, недавно завршени фасцинантни Храм Светог Саве, Дворски комплекс на Дедињу, Ботаничка башта Јевремовац и бројне друге знаменитости.

#2 Суботица – најсевернија тачка Србије која изнова привлачи туристе

Поред тога што у њеној биографији стоји родно место Данила Киша, има још занимљивости по којима је Суботица посебна. То је пре свега необично хетероген етнички састав њеног становништва, које чине Срби, Мађари, Хрвати, Буњевци, Роми и други.

суботица
Фото: Pexels.com

Последица етничког богатства Суботице јесте и у великом броју различитих верских објеката који постоје у Суботици, међу којима су Фрањевачка црква, Синагога, Црква Вазнесења Господњег, Капела Светог Рока, црква Светог Димитрија и др.

У самој Суботици треба обићи и јединствени симбол Суботице, Градску кућу, изграђену 1912. године, затим Народно позориште, Рајхл палату (у којој је данас Кућа ликовних сусрета савремених уметника), као и споменик самопрозваном цару Јовану Ненаду.

У близини Суботице је Палићко језеро, на свега 8 км удаљености, које је туристима привлачно из много разлога. Језеро садржи блато богато минералима, познато по својим лековитим дејствима. Водени свет језера богат је рибом, што свим љубитељима риболова омогућава садржајан и активан одмор.

На Палићу се налази и зоолошки врт, богат различитим биљним и животињским примерцима, још једна од бројних атракција по којима је овај крај познат.

#3 Ниш – град око кога су ратовали многи освајачи

Да ли је довољно рећи да су се за овај град борили Дарданци, Илири, Трачани, Келти, Хуни, Авари, затим Византинци, Бугари, Османлије, Мађари и Аустријанци, па да пожелите да што пре одете и видите због чега је Ниш био мета свих њих?

Историја овог града мери се у стотинама година, а све због његовог погодног стратешког положаја, које су бројне војсковође хтеле да искористе за своје ратне походе и претворе га у свог савезника.

Археолошка ископавања показују да је подручје на коме се налази данашњи Ниш било насељено у периоду од 100.000 – 30.000 година пре нове ере, о чему сведоче и остаци који се чувају у Народном музеју, а археолошки парк Медијана најбољи је доказ атрактивности овог подручја и у прошлости.

У Нишу се може посетити много знаменитости, међу којима су Нишка тврђава, војно утврђење из турског времена, Ћеле-кула, споменик из 19.века са лобањама војника погинулих на Чегру, а ту су и институције какво је Народно позориште и Позориште лутака.

Град је и седиште бројних културних манифестација, које се одржавају током читаве године – Фестивал глумачких остварења ,,Филски сусрети Ниш’’, Нимус – Нишке музичке свечанбости, џез фестивал Нишвил, музички фестивал Нисомнија, који такође могу бити одличан повод за посету Нишу.

У близини Ниша налазе се излетишта која вреди посетити, међу којима су Нишка Бања, Сићевачка клисура, Камички вис и бројна друга.

Надамо се да смо направили прави одабир домаћих дестинација за вас и да ће се барем једна од њих бити ваше следеће одредиште!