Aleksandar Vujović – „Duga“ je atipična priča

0

Aleksandar Vujović je crnogorski reditelj, multimedijalni umetnik i producent. Završio je Nove tehnologije umetnosti na Akademiji lepih umetnosti di Brera u Milanu. Osnivač je producentske kuće „Andromeda Pictures“. Autor je kratkih filmova od kojih su najpoznatiji „As trains go by“ i „Duga“.

Na završnoj večeri 10.ProFiFesta Aleksandar Vujović je za svoj film ,,Duga” dobio specijalno priznanje za najbolji igrani film i Topličanka je tu priliku iskoristila da sa njime razgovaramo o filmu „Duga“ i drugim projektima na kojim radi.

Kako je nastala ideja za film „Duga“?

„Duga“ je film koji je nastao po motivima autobiografske knjige prestižnog italijanskog pisca Gaetana Grila. I zapravo iz prvog poglavlja te knjige u kojoj Gaetano opisuje kako je postao umetnik. Opisujući situaciju u kojoj je odrastao, zapravo kao dečak u jednom mediteranskom selu sredinom 50-ih godina prošlog vijeka. I gde je sticajem različitih prirodnih okolnosti prepoznao svoju životnu profesiju u najranijem dobu detinjstva i mladosti, kada je imao između pet i šest godina.

Ta priča je meni bila veoma zanimljiva budući da je to priča atipična, koja ja u svojoj narativnoj strukturi ima sve arhitipske elemente koje jedna filmska priča treba da ima, pritom se ne dešava ništa epohalno što će nužno da napravi neki zemljotres u kontekstu dramaturgije. Ima sve te arhitipske elemente koji pomažu filmskoj priči da funkcioniše. Jednostavno ta priča mi je bila veoma zanimljiva i odlučio sam da u odnosu na te motive uradim scenario i film.

Kako su tekle pripreme i samo snimanje filma?

Pripreme su bile veoma detaljne, budući da kao što sam rekao radi se o epohi. Treba se pripremiti za snimanje i pažljivo odabrati lokacije koje nisu bile zahvalne za pronalaženje. I moram da kažem da je veliki broj i najveći broj scenografija koje mi imamo u filmu su namenski rađene za film, što je u značajnoj meri povećalo i produkcijske troškove samoga filma i kompleksnost same realizacije.

Kako je bilo raditi sa malim glumcem Nikšom Radojčićem, koji je jedan od glavnih uloga u filmu „Duga“?

Nikša Radojčić koji tumači glavnog glumca u istinu i protagonista filma. I to je bilo veoma izazovno i prelepo iskustvo bez obzira što je bilo veoma izazovno.I za mene kao autora bio je to veliki izazov jer do tada nisam radio sa tako mladim akterom, a pogotovo ako uzmete činjenicu da Nikša tumači da je on vodeća uloga u filmu.

Pored svega toga ostvarili smo jednu divnu saradnju i verujem da je to kako za njega tako i za mene bilo jedno nezaboravno iskustvo i ukoliko se pogodi kao što je to slučaj kod Duge da to iskustvo snimanja na filmu učini i da Nikša prepozna svoju životnu profesiju kao što je to učinio protagonista filma u toliko će satisfakcija filma biti veća.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i kakve su bile reakcije publike?

Dakle, moram da priznam da je film izašao zvanično u nezgodnom periodu kada je korona bila i na brojnim festivalima gde je film selektovana nažalost se održavao bez prisustva inostranih gostiju ili su se festivali održali online. Nisu svi bili online,ali veliki broj da. Tako da je film ovog trenutka selektovan na preko 40 međunarodnih festivala. Govorim o zvaničnim takmičarskim kategorijama i sa ovim priznanjem na ProFiFestu ukupno je film dobio 22 nagrade i priznanja.

I na tim festivalima na koje je selektovan bio sam sprečen da odem zbog pandemije. Na festivalima gde sam bio dobio sam sjajne reakcije odnosno povratne reakcije publike. Vidim da su reagovali na način na koji sam očekivao.

Da li ste očekivali 22 nagrade na festivalima i koliko vam one znače?

U brojčanom kontekstu ni ja i moj celi tim to nismo očekivali, ali da budem objektivan i iskren očekivali smo nagrade i dobar plasman filma. Budući da sam pre početka prikazivanja filma ja sam ga brojnim i na značajnim evropskim adresama poslao i dobio odlične i ohrabrujuće povratne komentare. I iskreno se nadam da će film nastaviti da živi na festivalima i u narednoj godini.

Da li trenutno pripremate nešto novo i da li možemo da dobijemo malo informacija o novom projektu?

Da, pripremam drugi film koji se nastavlja na triologiju o tri ličnosti. Uporedo pripremam i svoj prvi dugometražni igrani film. To su sve istinite priče. Ono što ih veže jeste da su deca protagonisti sva tri filma i svi su ambijentovani sredinom 20. vijeka i ono što ih dodatno veže kod te triologije jeste da se svim tim junacima dešavaju određene stvari, koje u najranijoj mladosti definišu njihov životni put. Odnosno zauvek promene njihov životni kurs. To je jedan od projekat koji se nalazi u work in progress. I pored toga pripremam i jednu operu koja nosi naziv Hadži Pantelijin šnajderaj.

Razgovarala: Mirjana Ranđelović