Saveti za bezbednu vožnju

0
vožnja-auto
Unsplash.com

Nije dovoljno imati samo dobar moderan automobil koji se redovno održava u servisu da bi vožnja bila bezbedna, već je možda važniji faktor sam vozač i njegovi postupci. Pitate li se šta je zapravo bezbedna vožnja i kako težiti sigurnim kretanjem kroz saobraćaj?

U auto školi koju smo pohađali svi smo dobili neke osnovne smernice i tokom perioda koji sledi nakon dobijanja vozačke dozvole, važno je da radimo na sebi i svojim veštinama da bi stigli do željene destinacije, a da ne stvorimo opasnost po okolinu i sebe.

Ne zaboravite na sigurnosni pojas

Čim sednete za volan neka Vam navika bude da odmah stavite sigurnosni pojas i razlog ne treba da bude samo poštovanje odredbi važećeg zakona o saobraćaju, već prvenstveno na posledice koje će se u slučaju nezgode drastično ublažiti ili potpuno sprečiti. Isto važi i za putnike na zadnjim sedištima koji svo vreme tokom vožnje moraju biti vezani.

Korišćenje retrovizora kao rutina

Pogledi u pomoćna ogledala, treba da budu instiktivni, a nikako mehanički pri čemu pravilno ne registrujemo šta smo videli, niti reagujemo onako kako bi bilo najbolje za našu i tuđu bezbednost.
Potrebno je da retrovizori, kao i ostale staklene površine, budu temeljno očišćeni jer to bitno utiče na preglednost puta.

Izbegavajte alkohol

Vožnja u alkoholisanom stanju je ekstremno rizično. Dovodi Vas u situaciju da dobijete drakonske kazne ili još gore ugrozite svoj ili tuđi život.
Statistika govori da čak 80% vozača od ukupne brojke na godišnjem nivou strada u saobraćaju upravo zbog uzimanja alkohola. U redu je da se opustite ponekad, ali samo ako će Vas neko drugi zameniti za volanom ili ćete pak pozvati taksi.
Samo dve čaše su dovoljne da ostanete bez dozvole.

Potrebno je da budete fizički i psihički zdravi da biste bezbedno vozili

Auto škole na Novom Beogradu kao i ostale auto škole na teritoriji naše zemlje šalju svoje kandidate na obavezne lekarske preglede da bi se utvrdilo da su spremni da sednu za volan. Kroz niz pregleda proverava se Vaš vid, sluh, psihičko stanje i opšte zdravlje.
Morate biti sposobni da tokom vožnje pratite stanje na putevima, budete smireni, koncentrisani i spremni da u slučaju opasnosti pravilno i pravovremeno odreagujete. Veći deo bezbedne vožnje je u rukama samog vozača.

Čulo vida sa godinama slabi. Ponekada se to događa neprimetno i u toku dana je zanemarljivo. Tokom noćne vožnje to može postati veliki problem ako se pojavio glaukom ili katarakta očiju. Stoga, savetuje se jednom godišnje kontrola vida.
Svaka promena vezana za mentalno zdravlje vozača poput straha od noćne vožnje ili recimo nervoze zbog gradske gužve zahteva metode za umirenje i opuštanje i savete sa podrškom od strane bliskih ljudi i stručnih osoba.

Ništa ne sme da vam skrene pažnju

Zakonom je dozvoljeno da vozač koristi handsfree prilikom komunikacije putem mobilnog telefona, ali je zabranjeno osobama koje imaju probnu dozvolu.
Svakako je preporuka da ipak zaboravite na pozive, poruke i društvene mreže tokom vožnje jer jedan pogled na ekran Vas može skupo koštati.
Muzika u autu je veoma poželjna jer stvara prijatnu atmosferu i opušta vozača, ali on pored nje mora da čuje i druge zvukove i zato ne sme biti preglasna. Zamolite putnike da ne pričaju preglasno dok vozite jer i to može remetiti Vašu koncentraciju.

Bezbednost vožnje i različiti vremenski uslovi

Vožnja u japankama leti smanjuje kontrolu stopala koja se mogu zaglaviti između pedala. Zimi je neophodno ukloniti led i sneg sa automobila, zbog pravilne orijentacije. Tokom hladnih dana i noći u vozilu uvek imajte ćebe, lopatu, konopac i kablove za paljenje.
Pri pojavi snega neophodna je upotreba lanaca na mestima gde je to predviđeno. U zimskom periodu treba birati uvek najbezbedniji put, uvek razgledajući moguće alternative.
Magla predstavlja veliki stepen rizika za sve učesnike u saobraćaju. Potrebno je usporiti jer u magli vozač nema osećaj koliko se brzo kreće. Držati veću udaljenost od vozila nego obično.
Preticanje vozila smanjiti na minimum. U slučaju guste magle, zaustavite se kraj puta sa sa sva četiri pokazivača pravca upaljena. I po jakoj kiši je potrebno voziti ispod ograničenja brzine, radi pravovremenog kočenja u slučaju opasnosti.

Regulacija navika vezanih za upravljanje vozila

Tokom vožnje smanjite nagla ubrzanja i kočenja, ne samo zbog uštede goriva i komfornog putovanja, već da ne bi ugrozili druge učesnike u saobraćaju. Držite potrebno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred Vas.
Prilikom promene trake, skretanja ili isključenja sa glavnog puta upotrebite žmigavce svaki put. Koliko god da žurite, nemojte da jurcate i krećete se po putu brzinom veće od maksimalne definisane zakonom.
Nećete stići brže, već stvarate uslove za fatalne greške i ugrožavanje bezbednosti svih prisutnih učesnika u saobraćaju.