Максимализам у ентеријеру – уметност становања

polica-slike-stolica-maksimalizam-enterijer
Pexels.com

Дизајнирање простора за живот увек носи са собом тешке одлуке. Некад нам је тешко одлучити се које комаде намештаја да изаберемо, које да одбацимо, како да најбоље уклопимо свој стил, а да то не буде кич или пак не довољно модерно. Стога вам данас представљамо свет максимализма у коме грешке у дизајну готово да не постоје.

Максимализам јесте микс различитих боја, шаблона и детаља. Ствар је у добро осмишљеним контрастима и везама између детаља и класичног намештаја.

„Више је више.“ Ако погледамо већину домова код нас у окружењу, можемо лако препознати делове максимализма у ентеријеру. Сходно томе, поставља се питање, не живимо ли ми у максимализму? Можда не довољно добро дизајнираном, али свима познатом, јер поред стандардних комада намештаја у нашим домовима, поседујемо низ детаља који су, некада не толико стилски, уклопиви у наш простор.

Стога вам пружамо неколико савета како да максимализам уселите у ваш животни простор.

Детаљи су све

У максимализму је битна разиграност и диктирање неког свог личног стила. Детаљи, поред стандардног намештаја чине важан аспект сваког простора, а то могу бити разне ствари попут уметничких дела у виду слика, велике колекције књига, старих антиквитетских предмета, па до неких посебних збирки које скупљамо годинама. Са добро распоређеним детаљима свака просторија у кући изгледа као неки мали музеј или антикварница.

Играње бојама, облицима, шарама или тапетама, може само допринети простору и истаћи детаље који су вам битни. Тако свака просторија има своју причу, а битно је и обратити пажњу на сваку ситницу, јер се баш у њима види креативност коју доноси максимализам.

Природно осветљење

За неки почетак оригиналног максималистичког стила узима се период Викторијанског доба. Независно од квадратуре простора најважније је било како осветлити те просторе. Природно осветљење је најједноставније и најбоље решење. Пошто оно изискује доста стаклених површина, неопходно је да простор заштитимо од топлотних губитака.

dnevna-soba-dizajn-enterijera
Pexels.com

Постоје разне погодности као што је PVC столарија која може да се уклопи у простор не реметећи њихов садржај. У дањашње време постоје различите могућности и дизајни који могу сачувати аутентичност. Природно осветљење је важан елемент у максимализму, јер доноси бољи доживљај самог простора.

Лако уклопиви материјали

Код одабира материјала најважније је да уклопите како се вама свиђа. Максимализам трпи све материјале, било да су они камен, дрво, челик и стакло или да су једноставно од пластике или других, вештачких материјала. Водите ипак рачуна о томе како ти материјали не утичу на животну средину. Углавном избегавајте оне који су лоши по ваше здравље и здравље људи у вашој околини. Потрудите се да одабир материјала буде у сличним нијансама или различитим контрастима, како би и сама текстура материјала дошла до изражаја.

Максимализам можете уклопити у садашње, већ постојеће оквире. Материјали који су тренутно актуелни попут PVC столарије можете уклопити у ваш простор, бирајући боју и дизајн који је најпогоднији стилу који желите да примените. На тај начин не реметите ваш стил, а опет водите рачуна о архитектонским аспектима вашег простора.

Удобност као услов за добар стил

Комфор у простору за живот је најважнији. Ради срећнијег, здравијег и креативнијег окружења, спремни смо на промене. Било да се играмо светлим и веселим тоновима, било да су у питању тамније нијансе, битно је да нам током боравка у дому буде удобно. Такође, битно је додати простору и неку свежину, те је зеленило, као живи контраст, увек ту као добар предлог за било који стил.

Можете користити различите врсте биљака које су лако уклопиве у ваш дизајн. Простору је потребно да дише, стога треба створити услове да детаљи и њихова сложеност у простору биду лепи и пријатни за око.

Повезаност са простором

Максимализам не зависи од величине простора који уређујемо, највише зависи од тога колико смо спремни да померимо границе у себи и око себе. На максимализам обично утичу више стилова. Ако пак волите више стилова, а не можете да се одлучите који да одаберете за ваш дом, у максимализму можете да их комбинујете.

Можете комбиновати у свакој просторији различити стил, повезујући их неким својим редом и стварајући неку своју композицију. На тај начин можете створити различите зоне максимализма и уредити тако сваки кутак на другачији начин. Такође битно је пренети своја осећања кроз боје, детаље и материјале и на простор у коме живимо, да би се што комотније осећали.