Комбиновани фрижидери или одвојени уређаји: шта је боље

0
kuhinja-frižider-zamrzivač
Unsplash.com

Купити комбиновани фрижидер или два одвојена уређаја? Ово је дилема са којом се сусреће пуно људи при реновирању старе и дизајнирању нове кухиње. Не постоји јасно дефинисан одговор шта је боље, јер различита домаћинства имају различите потребе, различит дизајн и квадратуру доступног простора.

То значи да ћете на крају ипак сами морати да донесете одлуку која је опција боља за ваш нови стан и кухињу. оно што ми можемо урадити за вас је да упоредимо ове две различите врсте куповине и скренемо вам пажњу на предности и недостатке сваке од опција.

Шта је јефтиније, односно исплативије?

Ако тражите економичније решење, комбиновани фрижидер са замрзивачем је свакако јефтинија опција него да купујете два засебна уређаја. Међутим, треба узети у обзир да је сама куповина апарата само део трошкова. Други део се односи на потрошњу енергије.

Уколико упоредимо трошкове који се односе на количину утрошене електричне енергије потребне за рад уређаја, у највећем броју случајева ће два засебна апарата трошити више струје него један. Ипак, није увек тако. Пре свега треба узети у обзир енергетску ефикасност уређаја. На пример, Liebherr zamrzivač класе F је јефтинији од истог уређаја класе А. Ипак, дугорочно гледано замрзивач који има А ознаку за енергетску ефикасност је на дуже стазе исплатљивији, под условом да су оба уређаја истог или приближног капацитета..

Дакле, зависно од класе енергетске ефикасности понекад ће вам бити исплативије да купите два одвојена уређаја него један комбиновани.

Колики капацитет уређаја ће задовољити ваше потребе?

Када је у питању капацитет, јасно је да ћете више простора за складиштење добити уколико купите две одвојене електричне јединице. Засебни уређаји за хлађење и замрзавање хране могу понудити и преко 800 литара складишног простора ако говоримо о укупном запреминском простору фрижидера и замрзивача.

kuhinja-frižider-namirnice
Unsplash.com

Уколико имате вишечлану породицу и уколико пуно хране припремате код куће или је чак и сами производите, онда мислимо да је боље решење за вас да купите посебне јединице. Такође, моћи ћете да купите више хране онда када вама то одговара, када је по акцијским ценама, што може имати значајан утицај на кућни буџет.

Ако пак живите у мањој породици или ако живите сами, све што вам је потребно од хране вероватно ће моћи да стане у комбиновани фрижидер. Зато у зависности од тога колико често кувате специјалитете или припремате укусне колаче и колико чланова броји ваше домаћинство бирајте и уређај.

Колико простора вам је потребно да сместите уређај?

Људи који живе у становима се најчешће опредељују за комбиновани фрижидер. Разлог је више него разуман – немају довољно простора и за фрижидер и за замрзивач. Са друге стране, и сва храна коју складиште налази се на једном месту.

Уколико се одлучите за одвојене уређаје, онда вероватно имате на располагању довољно простора. Фрижидер и замрзивач не морају нужно бити у једној просторији, али би било најбоље да су оба у кухињи. За оне којима мањка простор а ипак желе да убаце и замрзивач у кухињу, постоји опција са вертикалним замрзивачима. Ако се одлучите за такву опцију, имајте на уму да  су вертикални апарати обично мање енергетски ефикасан у односу на хоризонталне исте запремине, а притом су и нешто скупљи.

На крају, надамо се да смо успели да вам отклонимо дилему да ли је боље да купите комбиновани фрижидер или две одвојене јединице, засебан фрижидер и замрзивач. Једноставно је – само пре одлуке о куповини треба да себи поставите пар питања. Колико простора имате на располагању? Које су ваше потребе везане за количину хране коју желите да складиштите? И на крају, колико новца имате на располагању.