Зашто се после одласка на море осећамо растерећено?

0
obala-plaza-stolice-galeb
Pexels.com

Коначно се приближава период годишњих одмора, и већ можемо рећи да је одлазак на летовање ту иза ћошка. Сунчање, плажа и песак под ногама је оно на шта чекамо целе године, а само летовање мораће да задовољи наше потребе за морском водом до следеће године.

Међутим, да ли сте се икад запитали како одлазак на море позитивно утиче на наш организам? Зашто се баш после доласка кући са летовања осећамо посебно опуштено и растерећено, много више него са било које друге врсте путовања?

Уколико и ви желите одговор на ово питање, наставите са читањем овог текста и сазнајте на које све то начине море “пуни наше батерије” и позитивно утиче на нас и наше ментално здравље.

Позитиван утицај мора на смањење стреса

Да ли постоји лакши начин да заборавите све проблеме бар на тренутак од одласка километрима далеко од њих?

Свакодневне обавезе, пословни и други проблеми, гужва у саобраћају само су неки од изазивача нервозе и стреса на свакодневном нивоу. Акумулирани стрес ствара притисак на наше ментално здравље, па је одлазак на летовање савршен начин да се тог притиска и ослободимо.

Први позитиван ефекат летовања можете приметити и пре самог одласка на путовање. Припрема за море, тражење аранжмана по вашој жељи и широка понуда купаћих костима која вам омогућава да пронађете онај идеалан за ову сезону, у вама буди осећај среће и узбуђености.

Осим саме чињенице да смо побегли од изазивача стреса, на наше ментално здравље позитивно утичу и бројни минерали који се налазе саставу морске воде.

Доказано је да магнезијум, који морска вода садржи у великом проценту, позитивно утиче у борби против стреса. Док градска бука утиче на повећање кортизола – хормона стреса, звук морских таласа делује потпуно супротно, смањује га.

Звуци таласа, сунце и витамин Д у комбинацији са сланом водом и морским ваздухом подстичу ослобађање од стреса, позитивно утичу и на смањење депресије и анксиозности. 

Са обзиром на то да је стрес окидач многих болести данашњице, лекари саветују одлазак на годишњи одмор сваке године да би се ослободили овог великог непријатеља здравља.

Време проведено са породицом и или пријатељима

Да ли сте због посла и осталих обавеза запустили односе са партнером, породицом и пријатељима? 

Одлазак на летовање са најближим особама, прави је начин да ову везу поправите и проведете квалитетно време са њима. Након 7, 10 или 14 дана које сте издвојили за неговање вашег односа, осећаћете се срећно и задовољно.

more-obala-plaza
Pexels.com

Без обзира да ли то време проводили у разговору, уживању или некој забавној активности, оно ће вам дати позитивну енергију која вам је фалила и осећаћете се у потпуности испуњено.

Побољшање квалитета сна – морски ваздух за спокојан сан

Да ли сте приметили да на летовању увек лепше спавате и свако јутро се будите одморни?

Не, није вам се учинило. За ово постоји научно објашњење. Морски ваздух садржи негативно наелектрисане јоне и озон, па његовим удисањем организам квалитетније и лакше апсорбује кисеоник. На тај начин нестају несанице, а сам сан постаје мирнији и спокојнији.

Морска вода је делотворна и када је психичко здравље у питању. Док шетамо поред мора на нас утичу негативни јони којима је богат морски ваздух. Ове јоне  називају и витаминима из ваздуха зато што емитују позитивну енергију.

Бављење омиљеним активностима повећава ниво сератонина

Било да је у питању провођење време у природи, шетање, слушање музике, читање књиге или играње одбојке на плажи, бављење активностима које волимо да радимо подиже ниво сератонина – хормона среће у нашем организму. Слободно време које имате на располагању искористите да радите што више ствари за које иначе немате времена и приметите разлику у вашем расположењу.

Преко потребан одмор – главни разлог за одлазак на летовање

Главни разлог за одлазак на путовање је одмор. На летовању је све опуштено и успорено – баш она промена која вам треба од свакодневног живота. Промена средине, поготово одлазак на море, омогућиће да се у потпуности опустите и одморите, на начин на који не би могли да сте годишњи одмор провели код куће.

На одмору ћете напунити батерије, добити снагу и припремити се за предстојећи период. Тек када се одморите схватићете колико су вам ова пауза и рестарт били преко потребни. 

Позитивни утицај мора и сунчевих зрака на целокупно здравље

Осим што позитивно делује на ментално здравље, боравак на мору и морском ваздуху игра велику улогу у спречавању појединих болести. Иако га многи не препоручују, умерено сунчање у преподневним и вечерњим часовима пружа организму неопходну количину витамина Д који је задужен за здравље костију, имунитет, сан и расположење.

Морску воду чини око 80 различитих минерала, па купањем у мору утичемо на здравље наше коже. Морска со помаже код бројних кожних обољења као што су екцем, дерматитис и псоријаза.

Надамо се да сте читањем овог текста увидели позитивне ефекте мора и морског ваздуха који доводи до тога да се са летовања вратимо срећни, расположени и без иједне бриге. Оно што вам преостаје је да почнете са паковањем кофера!