Mindfulness – Свесност као основа до спокојног живота

mindfulness-joga
Pexels.com

Колико пута сте досад чули како је важно да будете САДА и ОВДЕ, свесни садашњег тренутка и места на ком се налазите? Све више се говори о значају свесности и потпуне присутности, а концепт који заговара свесност као пут до спокојног живота назива се mindfulness.

Психолози описују mindfulness као стање активне и отворене пажње према садашњости. Зашто је битно да разумемо свесност и које све бенефите можемо очекивати ако практикујемо mindfulness? Прочитајте.

Шта значи живети свесно?

Мindfulness подразумева живљење у датом тренутку. Уместо да се задржавамо у прошлости или предвиђамо своју будућност, потребно је да истински будемо у садашњости. Живети свесно, према томе, значи посматрати своје мисли, осећања и сензације у телу, одређивати их и тумачити – на објективан начин. Као такав, овај концепт може послужити и као одличан метод да избегнете самокритичност или осуду сопствених осећања (нарочито када је реч о тешким и комплексним емоцијама).

kamenje-zen-more-mindfulness
Pexels.com

Како се то постиже?

У многим културама свесност је укорењена, а одличан пример су будистичка и хиндуистичка учења. Међутим, идеја живота као путовања према просветљењу тек је последњих деценија заживела у Европи, и уопште западним цивилизацијама. Данас је mindfulness постала кључна терапијска техника, интегрисана је у когнитивну терапију засновану на свесности, терапију дијалектичког понашања и терапију прихватања и посвећености.

Многи психотерапеути и на нашим просторима отворени су за овај концепт. Довољно је да потражите у свом граду или онлајн, у претраживачу „рад на себи психотерапеут Београд“ или „mindfulness терапија Србија“, па да добијете листу терапеута који озбиљно развијају овај метод у раду са својим клијентима.

Која је сврха свесности?

Мindfulness обухвата два кључна елемента, а то су свесност и прихватање. Свесност је знање и способност фокусирања пажње на своје унутрашње процесе и искуства, као што је искуство садашњег тренутка. Прихватање је способност да се сваки од ових менталних процеса посматра и прихвати уместо избегава или осуди.

Циљ свесности јесте да се разуме перспектива нечије свести и идентитета, и то на тај начин да донесе већи унутрашњи мир, као и квалитетне односе. Mindfullnes се такође може користити у терапијама заснованим на свесности, за решавање стреса, анксиозности или бола и једноставно за опуштање.

Како се вежба mindfulness?

Како ми заправо разумемо и доживљавамо време? У питању је субјективни осећај, који је у великој мери под утицајем нашег емоционалног стања. Страхови и несигурности у вези са прошлошћу и будућности могу да нам отежају потпуно вредновање садашњости. Кључно је да научимо како да обратимо пажњу и будемо присутни.

Свесност се може одвијати кроз сесије медитације или мање тренутке током дана. Да бисте неговали стање свесности, можете почети тако што ћете седети и дубоко удахнути. Фокусирајте се на сваки удах и осећаје тренутка, као што су звуци, мириси, температура и осећај ваздуха који улази и излази из тела.

Затим усмерите пажњу на мисли и емоције које доживљавате. Дозволите свакој мисли да постоји без осуђивања или приписивања негативности. Будите са тим мислима. Ово искуство може изазвати снажну емоционалну реакцију. Затим, истраживање тог емоционалног одговора може да буде прилика за решавање изазова са којима се суочавате.

meditacija-slušalice-žena-podloga-mindfulness
Pexels.com

Да бисте развили свесност, посматрајте своје мисли и емоције и истражите зашто би се те специфичне идеје могле појавити на површини. Да бисте гајили прихватање, избегавајте осуђивање или одгуривање непријатних мисли. Емоције су природне и сви их имају — њихово признање може вам помоћи да боље разумете себе, кренете напред и коначно се доведете у хармонично стање.

Постоје још неки правци у психотерапији који за циљ имају не само лечење проблема и исцељење, већ управо развој и одржавање хармоније у духу и телу. Приступ попут гешталт психотерапије, на пример, пружа могућност да човек живи у складу са сопственим емоцијама, испуњено и креативно.

Како да будемo пажљивији?

Свесност нам може помоћи да током дана истински доживимо садашњи тренутак. Док се будимо, можемо се фокусирати на своје дисање и начин на који наше тело постепено постаје енергичније. Можемо да укључите кратку медитацију у свој радни дан, можда на паузи за ручак, и да се фокусирамо и ценимо током оброка храну и само искуство једења, на пример. Све су то кораци којима можемо лако приступити и који се временом вежбају.

Које су предности свесности?

Свесност се често користи у медитацији и одређеним врстама терапије. Његове предности укључују снижавање нивоа стреса, смањење штетног преживљавања и заштиту од депресије и анксиозности. Истраживања чак сугеришу да mindfulness може помоћи људима да се боље носе са одбацивањем и друштвеном изолацијом.

Mindfulness обухвата свесност и прихватање, што може помоћи људима да разумеју и носе се са непријатним емоцијама, омогућавајући им да стекну контролу и олакшање. Да бисте стекли и развили ове вештине, концентришите се на дисање да бисте продужили и продубили дах. Подстичите свест о пет чула. Обратите пажњу на своје мисли и осећања и вежбајте радозналост и самосаосећање. Ваш ум и ваше тело биће вам захвални на овом доживљају.