Шта све можете са прашком за веш, а да није само прање веша

0
прашак-за-веш
Unaplash.com

Као одлично средство за борбу против непријатних мириса и фантастичан помагач у уклањању мрља на одећи, прашак за веш је неопходан у свачијем дому из више разлога. Као и многи други предмети у кући, постоје и друге функције детерџента за прање веша које могу бити изузетно корисне за широк спектар кућних задатака.

Дакле, вишеструка сврха прашка за веш је далеко од једноставног чишћења одеће. Зато је време да сазнате шта све можете са прашком за веш, а да није само прање веша.

Мења течни сапун за руке

Мешавина пола мерице прашка за веш у пола бочице воде може се користити уместо течног сапуна за руке када вам понестане. Само напуните празну боцу до краја и нећете морати да бринете о скоријој куповини сапуна и чистоћи руку ваших укућана.

Отчепљује одвод

Пре него што позовете водоинсталатера, испробајте овај трик да отчепите зачепљен одвод. Сипајте 1/4 шоље течног детерџента за прање веша у судоперу, а затим полако сипајте литар кључале воде у одвод. Врућа вода и растворени, пенушави детерџент у комбинацији ће одмах испрати одвод и решити проблем. Превентивно, проверите зашто се одвод запушава, уколико често имате овај проблем.

Скида флеке са намештаја

Ако мало размислимо, делује логично је да иста својства против флека која помажу у чишћењу одеће, такође могу деловати на тапацираном намештају. Нанесите прашак за прање веша директно на флеку, а затим нежно протрљајте влажном крпом како би детерџент упио. Сачекајте пет минута, а затим обришите вишак и понављајте све док флека не нестане.

чишћење-распрашивач
Unsplash.com

Ако се борите са дуготрајним флекама, помешајте 1 кашичицу детерџента са 1 шољом воде у бочицу са распршивачем. Након што добро промућкате смесу, попрскајте површину и оставите 10 минута да се стегне. Утапкајте крпом или сунђером и након неког времена исперите.

Ефикасно чисти све врсте подова

Ензими за чишћење у прашку за веш одлично раде и код уклањања прљавштине са подова. Напуните канту за џогер врелом водом, а затим додајте једну кашичицу детерџента за веш. Иако вам делује као мала количина, у питању је концентрат који ће одмах да запени. Обавезно исцедите што је могуће више воде из џогера док чистите, јер превише прашка са водом оставља мрље на дрвеним подовима.

Елиминише најупорније флеке

Упорне флеке које остављају трава или крв могу се третирати директним наношењем прашка за веш, за разлику од посебних детерџената за скидање упорних флека који захтевају претходну припрему. Сипајте течни детерџент директно на флеку. Затим нежно протрљајте тканину или користите четкицу за зубе са меким длачицама да бисте помогли детерџенту да продре у тканину и то радите кружним покретима. Затим оперите одец́у као што је обично перете у машини, просушите је уз помоћ Electrolux mašine za sušenje veša и биће као нова!

Опраће и ваш аутомобил

Прашак за веш чини чуда када га користите за прање спољашњости аутомобила јер лако уклања прљавштину и флеке од инсеката, кише, блата. Јако је важно да га обавезно разблажите, јер је довољна само једна супена кашика по канти воде и то неког блажег детерџента. Било шта друго превише агресивно може оштетити фарбу аутомобила, зато будите опрезни.

Чистач решетки из рерне

Да, и ово је могуће урадити прашком за веш! Да бисте очистили замашц́ене решетке рерне (које увек имају на себи упорне масноће), ставите их у каду или већи лавор и напуните топлом водом све док решетке не буду скроз потопљене. Додајте 3/4 мерице детерџента за веш и оставите да одстоји преко ноћи. Затим сутрадан обришите масноћу и прљавштину сунђером или четком са меком длаком. Исти овај поступак можете поновити таблетама за машину за прање судова, а ефекат ће бити сјајан.

Природно је средство против инсеката

Бубе и инсекти уопште не воле сапун, а то је податак којим ретко ко располаже, како би се репеленти против истих боље продавали. Раствор за чишћење који сте направили од прашка за веш и воде такође може да отера инсекте ако га попрскате око прагова, прозора, па чак и спољашњих пукотина на фасади куће. Ако су штеточине напале ваше биљке, отераћете их тако што ћете исти раствор напрскати са доње стране листова.

Може бити отров за корове и маховину

Ко има двориште или башту, зна колико корови и маховина могу да буду упорни, посебно у летњем периоду. Ако их не желите у свом видокругу, поспите прашак за веш директно на ове биљке које се обично настане у пукотинама бетона или око куће. Оставите да одстоји неколико дана док не поприми смеђу боју, а затим га обришите.

За крај, корисно је знати да прашак  за веш можете користити као вишенаменско средство за чишћење. Можете да направите сопствени „уради сам“ раствор тако што ћете помешати ¼ шоље детерџента за веш (у праху или течног) и литар топле воде. Овако припремљен производ можете користити за чишћење судопере, кухињских радних плоча, каде, намештаја. Ова мешавина је безбедна за употребу као вишенаменско средство за чишћење, будући да се користи и за прање гардеробе, а свакако ће вам ушедети новац када следећи пут одете у набавку кућне хемије.