Губитак косе и самопоуздање – како да се носите са опадањем косе?

0
gubitak-kose
Pexels.com

За многе људе, а жене поготово, коса је важан адут. Густе коврџе или негована равна коса део је њиховог идентитета, начин да изразе своју индивидуалност и личност. Због тога губитак косе могу доживети веома емотивно (чак и драматично). У већини случајева се овај проблем изазива и озбиљан пад самопоуздања.

Опадање или стањивање косе може да се јави код мушкараца и жена у било ком животном добу као резултат генетике, стреса, трудноће, али и разних болести као што су алопеција или рак. Некада коса опада једноставно као део природног процеса старења. Међутим, кад губитак косе утиче на самопоуздање, постоје неки кораци који се могу предузети да бисте се осећали боље.

Како су опадање косе и самопоштовање повезани и шта можете учинити да повратите своје самопоуздање кад останете без своје дивне фризуре? Прочитајте.

Да ли губитак косе утиче на ваше самопоуздање?

Када губитак косе почне да утиче на наше самопоуздање, тај страх се може манифестовати на различите начине, укључујући депресију, све више стреса (што може створити зачарани круг ако се не контролише) или чак страх од изласка из куће или напуштања безбедног простора.

Многе особе доживљавају себе као мање привлачне или имају осећај као да губе свој идентитет. Опадање косе услед болести посебно може бити трауматично. Ипак, уз помоћ квалитетне перике и неколико корисних стратегија, могуће је повратити самопоуздање и осећати се сигурније.

perika-žena
Pexels.com

Како се о ћелавости код мушкараца често говори, нарочито у шаљивом тону, ово може обесхрабрити мушкарце да поделе своја осећања по том питању. У ствари, и мушки и женски губитак косе је врста алопеције, названа „андрогена алопеција“, и може почети већ у тинејџерским годинама.

Које кораке онда можете предузети када губитак косе утиче на ваше самопоштовање?

Стилизујте фризуру

Ако вам је и даље остало нешто од ваше природне косе, покушајте да разговарате са фризером да видите да ли се може обликовати на такав начин да прикријете тање делове. Добра фризура може бити довољан подстицај за ваше самопоуздање након губитка косе. Алтернативно, можете почети са ношењем шешира или марама, тако да сакријете критична подручја. Турбани су такође једно од одличних решења.

Дозволите себи да осетите губитак

Без обзира да ли вам је коса опала привремено или трајно, ако овај губитак утиче на ваше самопоштовање и осећај личне вредности, важно је да радите на томе да се поново осећате задовољно.

Да бисте изградили самопоуздање важно је да застанете и допустите себи да одболујете губитак. Дајте предност бризи о себи и покушајте да се према себи понашате што нежније. Креирање рутине неге која укључује масажу вашег власишта или прављење фризуре од преостале косе може да помогне у стварању позитивнијих асоцијација на ваш нови имиџ.

Покријте главу ако желите

Без обзира да ли имате проређену косу, неједнако опадање или потпуни губитак косе, постоји много решења која ће вам помоћи да се осећате самопоузданије када излазите ван. Понекад људи који се боре са опадањем косе имају страх да изађу из куће како се не би суочили са осудом или погледима.

žena-nosi-turban
Pexels.com

Међутим, улагање у перику може бити исплативо – као да добијате заштитни оклоп! Потражите квалитетне моделе од природне косе (постоје кратки, дуги, мушки и женски модели) једноставном претрагом термина перике Београд, природне перике, медицинске перике итд.

Натерајте себе да изађете

Када вам је посебно тешко да изађете међу људе, управо тог дана морате натерати себе да то урадите. Било да се ради о брзој шетњи да удахнете свежег ваздуха или одлучите да се нађете са пријатељима на ручку (или да изађете на састанак), излазак је одличан начин да се смањите осетљивост и забавите.

Ако сте забринути да ли се примећује да носите перику или можда да ће вас људи питати шта се десило са вашом косом, припремите своје одговоре унапред. Примера ради, можете решити да кажете својим најближима да носите перику и да ли желите да разговарате о томе или не. Када је реч о странцима и познаницима, не морате ништа да им кажете ако не желите. Никоме не дугујете одговоре ако вас то узнемирава!

На крају, док тражите решења да надокнадите губитак косе, веома је важно да упоредо радите и на изградњи свог самопоуздања. У неким случајевима можда нећете моћи да рачунате да вам коса поново израсте, али управо зато је важно да се побринете за своје ментално стање и благостање и прихватите да вас губитак косе не одређује као личност.