Буђ на зидовима – постоји ли начин како да је се решите?

Буђ на зидовима је не само неестетична, већ и потенцијално опасна по здравље. На срећу, постоје различите методе које вам могу помоћи да се решите овог непријатног проблема. У овом чланку, истражићемо колико природни и хемијски препарати могу бити ефикасни у борби против буђи на зидовима.

Да ли се буђ на зидовима може уклонити природним препаратима?

У зависности од врсте буђи, неки природни препарати могу бити ефикасни у њеном уклањању. Пре свега, универзално средство за домаћинство – сирће. Као и за чишћење разних површина и отпушавање одвода, сирће је једно од најефикаснијих природних средстава за уклањање буђи. Помешајте алкохолно сирће са водом у једнаким деловима и нанесите на захваћено подручје. Оставите да делује неколико сати, а затим исперите топлом водом.

Друго средство које сваки дом мора да има је сода бикарбона. Направите пасту од соде бикарбоне и воде, нанесите је на зидове са буђи, и трљајте меком четком. Ова мешавина не само да уклања буђ, већ и неутралише непријатне мирисе.

Како бисте се решили досадне буђи на зидовима вашег дома, можете пробати да је уклоните и соком од лимуна. Он има избељујућа својства која могу помоћи у уклањању тамних мрља које буђ оставља на зидовима. Исцедите лимунов сок и нанесите га директно на захваћено подручје. После неколико сати требало би да избели подручје које је било захваћено црнилом.

У последње време људи често деле савете како су уљем чајевца уклонили буђ на зидовима. Треба само да помешате 450 милилитара воде и две кашичице уља чајевца у бочици са распршивачем. Добро протресите и прскајте по површинама. Пустите да тако одстоји и не бришете површину након тога крпом. Треба напоменути да је мирис прилично интензиван и да ćе се задржати у вашем дому неколико дана.

Хемијски препарати за уклањање буђи на зидовима

Не постоји особа која се не изнервира када види црне флеке од буђи на својим зидовима. Лепо сте уредили свој дом, имате савршен намештај, редовно чистите, а онда вам се јави овакав проблем. Пробаћете најпре да га решите природним средствима, јер немају непријатне мирисе опасно по здравље. Међутим, ако се буђ враћа, наредни корак су хемијска средства.

Најјефтинији избељивач можете купити у супермаркетима, а то је варикина. Једна боца кошта око 100 динара, а њена моћ избељивања је огромна. Разблажен раствор хлора може бити ефикасан у уклањању буђи, али га треба користити са опрезом, посебно због јаког мириса и потенцијалне иритације.

Уколико сте више за неки антибактеријски спреј, посетите фарбаре. Запослени ће вам препоручити средство које се највише купује. Ови препарати обично садрже јак антифунгални састојак који ефикасно убија буђ.

Важно је напоменути да пре него што примените било који препарат, прво испробајте на мањој површини како бисте осигурали да неће оштетити боју или материјал зида. Такође, вентилација просторије је кључна приликом употребе хемијских препарата.

У борби против буђи, комбинација природних и хемијских препарата често даје најбоље резултате. Редовно одржавање простора, добра вентилација и брза реакција на прве знакове буђи су кључни фактори како бисте спречили њен повратак. Осим тога, пожељно је да набавите апсорбере влаге. Ове пластичне кутије имају врећице с хигроскопном сољу које природним путем везују сувишну влагу из ваздуха.

Ако баш ништа не помаже – урадите изолацију

Неке врсте буђи су изузетно отпорне и изнова се враћају. Уколико вам није помогло ниједно од наведених средстава, остаје вам да урадите изолацију. Уместо стиропора као унутрађњу изолацију можете намазати термопремаз на бази латекса који веома ефикасно онемогућава да се на третираним местима појави кондензација. Површина која је обрађена њиме топлија је до 5°Ц од оне која није премазана. Наноси се (без разређивања) у два слоја четком или ваљком. Након овог премаза можете прекречити зидове акрилним бојама.

И на самом крају, једно од најбољих решења које ће заувек уклонити буђ на зидовима је спољна изолација. Проблем настаје у зградама, јер је потребна сагласност станара и велика сума новца.