Deni putuje – staze nastaju hodanjem

0

Nedavno ste imali priliku da pročitate dva zanimljiva teksta o Postkrosingu i Magičnoj pošti sa bloga Deni putuje, koji uređuje i piše Danijela Surtov. Znatiželjna i uvek spremna na avanturu Topličanka je pronašla ovu mladu autorku i odlučila da vam je predstavi.

Ko je Deni i kuda ona to putuje?

Danijela Surtov je apsolventkinja germanistike koja kaže da svoj dan može smestiti u jednu rečenicu: „Studiram, radim, putujem i pišem.”

Foto: Deni putuje

Blog Deni putuje nastao je sasvim spontano. Tekstove o putovanjima prvobitno je postavljala na svom Fejsbuk profilu u vidu beleški, dok joj neko od čitalaca nije predložio da napravi blog. Od ideje do realizacije prošlo je par dana, blog je napravila sama, uz pomoć besplatne Vordpres teme. I tako je sve krenulo…

– Mislim da svako putovanje na kom sam do sada bila zaslužuje da se nađe na blogu. O nekim putovanjima pisala sam neposredno po dolasku, a o nekim pišem retrospektivno. Nažalost, postoji veliki broj mesta koja sam posetila, a o kojima nisam pisala, jer su fotografije iz starog telefona dosta lošijeg kvaliteta. Ta mesta moram posetiti ponovo, kako bih ih mogla fotografisati. Među njima su Krakov, Viljnus, Potsdam, Sarajevo, Višegrad… Najveći problem kod putovanja je: što više putujete, sve vam se više putuje. Moja lista mesta koje sam želela da posetim se produžava, umesto da se skraćuje… Ako bih morala da izdvojim jedno mesto, to bi bio drevni grad Petra u Jordanu. – kaže Danijela.

Gaios,, Paxo, Grčka, foto: Deni putuje

Do sada je posećivala samo evropske zemlje, i planira da se njima posveti i u narednom periodu, jer je, kako kaže, sigurna da tu ima još mnogo toga neotkrivenog, posebno na istoku. Posetila Austriju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Rumuniju, Češku, Nemačku, Grčku, Francusku, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Letoniju, Litvaniju, Dansku, Belgiju, Luksemburg i Sloveniju. Upravo je Slovenija očarala svojom predivnom prirodom, pa ima status Danijelinog „omiljenog” posećenog mesta.

– Do kraja godine su u planu još Hrvatska, ponovo Italija i Francuska, i željno očekivana Španija. Naravno, u nekim zemljama sam bila više puta, a u nekima samo jednom, tako da sam sigurna da ću im se vraćati. Naravno, na red će, vremenom doći i drugi kontinenti. – kaže Danijela.

Zbog želje da uvek bude Deni što putuje, Danijela podiže u sebi građanku sveta.

– Trudim se da budem građanka sveta, da shvatim i prihvatim svaku različitost. Da ne robujem predrasudama kojima nas svakodnevno bombarduju i koje su veoma često ustaljene u našoj okolini. Ponekad je veoma teško, posebno kada živite u zemlji kao što je Srbija, a želja vam je na primer, da posetite Albaniju. Nailazite na osuđivačke poglede i pogrdne komentare. Ali, to je ono sa čime se , verujem, svaki kosmopolita bar nekad susreo.

Kanjon Nere, Rumunija, foto: Deni putuje

Pored putovanja, njena velika ljubav su razglednice, zapravo stari način komunikacije: slanje pisama i razglednica.

– Kao neko ko sakuplja razglednice i rado ih šalje dragim ljudima, želela sam da čitaocima predstavim ideju Postcrossing-a. Nakon toga saznala sam i za humanu akciju Magična pošta. Obe ideje odlično su prihvaćene u Srbiji i regionu, a posle mojih tekstova počeli su da mi se javljaju ljudi koji žele da učestvuju, što me je jako obradovalo i motivisalo da ove ideje i dalje širim. Nadam se da ću ovu rubriku moći da obogatim i pričama o poštarima iz našeg kraja, tekstovima o zanimljivim poštanskim markicama, a cilj mi je i da Postcrossing predstavim svojim kolegama nastavnicima jer smatram da bi ova ideja mogla biti zanimljiva i onima koji uče nemački ili druge strane jezike. – kaže ova blogerka i putnica.

Ove tekstove možete pronaći u rubrici Pošta&Co na njenom blogu, a sutra čitajte u našem žurnalu o čemu pričaju Danijeline razglednice.