Zašto nam je potrebna voda?

0
Foto: Danijel Milojković

Ljudsko tijelo sastoji se od 75% vode, što stvara logičnu pretpostavku da nam je upravo voda potrebna kako bismo mogli živjeti. Ona je doslovno najbitnija dnevna stvar u našem tijelu. Tijelo u danu gubi od 2-3 litre vode na nekoliko različitih načina izlučivanjem – uriniranjem, znojenjem, disanjem.

Zašto nam je potrebna voda?

Voda koju konzumirate kroz hranu i piće prolazi kroz cijeli organizam, do najmanjih stanica. Upravo iz tog razloga je jako važna za zdravo tijelo. Nakon što ju popijete i ona prođe u želudac, ulazi u tanko cvijevo gdje se uglavnom apsorbuje, a ostatak prolazi u debelo crijevo. Nakon toga ona prolazi kroz crijevnu sluznicu u krvotoku te u intersticijalno tkivo koje čini okvir svakog organa. Uz to ulazi u stanice svakog organa. Voda igra važnu ulogu u gotovo svakoj funkciji u tijelu.
Zatim nam pomaže da uklonimo otpadne stvari, reguliše tjelesnu temperaturu, izaziva hemijske i metaboličke procese, vrši transport hranljivih materija kroz organizam…
Jednom riječju voda je naša spas koja nam je uvijek na dohvat ruke, dostupna, neophodna i zdrava, a koliko je zapravo konzumiramo?!

Vaš Stars fit

Autorka: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37

e-mail: starsfit2016@gmail.com

Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.