Koliko često bi trebalo dubinski prati automobil?

0
dubinsko-pranje-automobila

Ne treba mnogo misliti da se da pitanje na odgovor ko je omiljeni ljubimac muškarca. Međutim, kada se postavi dilema koliko često bi trebalo da se automobil čisti, i to dubinski, mnogi će se zamisliti.  U svojoj rubrici Ćoše za njega, Topličanka istražuje ovu temu.

Nega našeg ljubimca na četiri točka nije više stvar luksuza, jer je automobil postao potreba savremenog čoveka, a njegovo higijensko održavanje takođe predstavlja jedan od načina da mu malo produžimo život, kako bi nas bolje i duže služio.

Većina nas nije u mogućnosti da često menja auto, ali posle nekih manjih ulaganja, kao što je dubinsko pranje automobila, imaćete osećaj da ste u potpuno novom vozilu, zbog osećaja svežine koje se takvim pranjem postiže. Šta sve obuhvata dubinsko pranje automobila i koliko često bi ga trebalo sprovoditi, saznaćete u našem tekstu.

Šta podrazumeva dubinsko pranje automobila?

Dubinsko čišćenje podrazumeva temeljno pranje auta od prljavštine, neprijatnih mirisa ali obuhvata i pranje unutrašnjih delova, kao i “negu” plastike i lima posebnim, hemijskim sredstvima za pospešivanje sjaja i održavanje automobila.

Pranje enterijera i sedišta

Untrašnjost automobila se najpre mora usisati. Potom, pristupa se temeljnom pranju svoda, sedišta, naslona za ruke, tapacirunga, plastičnih delova enterijera, podnih obloga i patosnica, obloga u gepeku.

Pranje neba ili svoda automobila preporučljivo je da se obavlja ručno i sa ne toliko agresivnim sredstvima za pranje, kako bi se predupredilo nestajanje lepka, i krajnje odlepljivanje tekstila i gume na tavanici.

dubinsko-pranje-automobila

Čistoća sedišta vašeg četvorotočkaša, bitna je kao i higijena vaše odeće. Moguće je da vaša deca ili vaš kućni ljubimac ostavljaju fleke po sedištima, ali posle dubinskog pranja, svaka fleka ili neprijatan miris, biće temeljno i trajno uklonjeni uz pomoć mašina, kvalitetnih praškova i vrhunskih sredstava auto-kozmetike.

Pažljivo pranje motora

Odmašćivanje i uklanjanje prljavštine sa motora omogućava da rashladni sistem vašeg auta radi besprekorno. Takođe, ukoliko dođe do eventualnih popravki motora, majstoru će biti mnogo lakše da pristupi čistom motoru.

Međutim, potrebno je voditi računa o instalacijama koje okružuju motor i mogućeg kratkog spoja na njima. Zbog toga je potrebno da svaka vaša instalacija na vozilu bude temeljno zaštićena, kako bi se rizik pri pranju sveo na minimum.

Davanje završnog sjaja šasiji

Osim što automobil posle dubinskog pranja mora da blista i miriše iznutra, u servisima pružaju i dodatne usluge uglancavanja, poliranja i voskiranja šasije automobila kako bi vozilo izgledalo privlačnije. Unutrašnja plastika i komandna tabla se premazuju tankim slojem kreme za isticanje sjaja plastike.

Koliko traje dubinsko pranje automobila?

Ceo proces dubinskog pranja automobila zavisi od nekoliko činilaca, među kojima su najbitniji veličina samog automobila, materijali od kojih je sačinjen enterijer vozila, kao i stepen zapuštenosti i zaprljanosti auta.

dubinsko-pranje-automobila

Iako se procenjuje da je vreme za sušenje sedišta i enterijera u proseku od 2 do pet sati, treba imati na umu da ta satnica nije precizno određena. Računajte da je u proseku potrebno do 8 sati da vaš automobil zablista u novom sjaju.

Koliko često treba dubinski prati automobil?

Pošto cene dubinskog čišćenja nisu tako niske, većina vozača se odluči da barem jednom godišnje svog četvorotočkaša obraduje i osveži jednim temeljnim ribanjem. Obično to bude posle dolaska sa nekog putovanja, pred odlazak na put ili pred neku važnu manifestaciju ili proslavu.

Smatra se da nije ni potrebno dubinski prati automobil više od jednom godišnje, iako niko ne brani da to i učinite ukoliko imate sredstava i vremena.

Automobil se na dubinsko pranje najčešće odvozi pre dolaska na neku proslavu ili ako znamo da ćemo voziti veoma bitne goste u njemu. Održavanje automobila čistim po nekima je stvar kulture.

Ukoliko ne vodite računa o urednosti automobila, neko (vama bitan ili neko na koga želite da ostavite utisak) može lako da pomisli da je aljkav automobil odraz i vaše ličnosti.

Takođe, još jedna od omiljenih situacija za odlazak na dubinsko glancanje auta je dolazak sa nekog putovanja, na koje smo išli kolima, potencijalno sa decom koja na sedištima uvek ostave dubinske fleke od hrane i pića.

dubinsko-pranje-automobila

Osim toga, automobilu će prijati da se oslobodi i sve te prašine koju je nakupio na školjci, gumama i na unutrašnjim delovima. Tada je vreme osvežiti ga i omogućiti mu da zamiriše kao nov, ne bi li nas dugo služio i pripremio se za narednu sezonu.

Zašto baš dubinsko pranje?

Dubinsko pranje automobila nije važno samo zbog toga što vaš auto čini čistim, svežim i prijatnijim za vožnju. Dubinsko pranje poboljšava celokupan izgled vašeg automobila i produžava životni vek njegovog enterijera, ali i eksterijera.

Dubinskim pranjem sedišta obezbeđujete duži vek sjedištima, a i svi unutrašnji delovi će lepše izgledati i sporije će propadati. Nije zgoreg ni osloboditi se bakterija i prljavštine koja može da bude uzročnik ozbiljnih zdravstvenih stanja vašeg deteta, koje se svakodnevno vozi u njemu.

Iako se ovom uslugom bave brojni servisi za pranje automobila u našoj zemlji, bilo bi mudro da pažljivo razmotrite gde ćete i u koje doba godine dubinski oprati vaše vozilo. Nije svejedno kome ćete i kada poveriti svoj automobil na čišćenje enterijera i nadati se da se sve osuši na vreme i bez neprijatnog osećaja buđi.