Осмех – најлепши украс на лицу жене

0
осмех
Фото: Pixabay.com

Када се помене лепота жене и дотеривање, углавном сви помисле на шминку и правилне црте лица. Све док има здраве зубе, жена заборавља колика је драгоценост осмех. Међутим, кад настану проблеми у устима, постаје јасно да је лепота жена најпре у њеном здрављу.

Орално здравље је изузетно важно, не само због естетике и осмеха, већ због тога што од здравља зуба често зависи и здравље других органа. Уколико желите да увек имате здраве зубе ово су кораци које треба да преузмете.

Перите зубе редовно!

Иако звучи као лекција за малу децу, у овој краткој реченици се налази 90% оралног здравља. Редовно прање зуба подразумева четкање зуба најмање двапут дневно, ујутро и увече, а пожељно је и опрати зубе након оброка. Стоматолози не саветују да се зуби перу непосредно после оброка, јер је тада глеђ осетљива, али након извесног времена (око пола сата до 45 минута), било би идеално. Препоручена дужина трајања прања зуба је око три минута.

Уз четкицу и пасту, зубни конац игра велику улогу у оралној хигијени.  Њиме се одстрањују меке наслаге и остаци хране из простора између зуба, до којих четкица не може да допре.

четкица-за-зубе
Фото: Pixabay.com

Употреба течности за испирање уста и свеж дах такође игра велику улогу у сузбијању бактерија у устима. Ипак, пожељно је да се пре употребе консултујете са својим стоматологом, не би ли сте изабрали одговарајућу течност за себе.

Посета стоматологу једном годишње – обавезно!

Није реткост да зубару одлазимо само кад зуб заболи. Међутим, иако је тад неопходно, многе жене заборављају да је одлазак стоматологу пожељан чак и када је све у устима у реду. Стоматолошки преглед је обавезан у оквиру годишњих систематских прегледа.

посета-стоматологу
Фото: Pixabay.com

Превентивни стоматолошки прегледи су значајни, јер тако имамо увид у здравље зуба. На овај начин се открива и каријес у раној фази, те тако себе можемо поштедети већег и јачег бола. Такође, управо раним откривањем неких парадонталних обољења спречавају се озбиљни проблеми попут повлачења десни, атрофије алвеоларне кости и испадања зуба.

Пазите шта једете

Када говоримо о здрављу зуба, али и о здрављу генерално, незаобилазно је завирити у тањир и обратити пажњу на то шта особа једе. Здрава исхрана није ствар моде, већ управо услов за здрав живот. Храна богата минералима, витаминима и беланчевинама неопходна је да би организам правилно функционисао.

Тако је пожељно да у тањиру увек буде зеленог поврћа богатог гвожђем, али и млечних производа који су најбољи извор калцијума, на пример. Зуби имају велику улогу у варењу, јер оно започиње управо жвакањем и ситњењем хране.

лубеница-и-боровница-на-тањиру

Као што постоје намирнице које треба уносити свакодневно, тако постоје и оне које треба по сваку цену избегавати. Познато је да намирнице пуне шећера попут слаткиша, грицкалица и газираних напитака имају неповољан утицај на зубе. Медицинска наука је потврдила да су каријесу склоније особе које у својој исхрани имају редовно неке од ових намирница. Замените их воћем, поврћем и месом. Уместо газираних пића и превише кафе узимајте воду и чајеве.

У лоше навике које могу изазвати промене на зубима спада свакако и пушење дувана. Никотинске наслаге водећи су разлог стварња зубног каменца, а жути зуби нису нимало привлачни. Због тога се на првом месту саветује пушачима да оставе цигарете.

Шта кад је већ касно?

Покварен зуб се може поправити и лечити. У екстремним случајевима, када се каријес или неко парадонтално обољење не лечи на време може доћи до губитка зуба. Међутим, чак и тада, захваљујући развоју стоматолошке науке, није касно за леп осмех.

осмех
Фото: Pixabay.com

У зависности од тога колики квар је у питању, је ли каријес дубок и је ли захваћена зубна пулпа зубар ће одредити ток лечења. Када се догоди најгори сценарио, односно када особа остане без зуба на сцену ступа протетика. Протетски радови се и данас сматрају естетским решењем проблема, међутим постављање безметалне крунице, металокерамичке крунице или пак моста пре свега има значај за орално здравље.

Где је тај осмех?

Када једном прође кроз незгодан и болан процес поправке, лечења или вађења зуба, свака жена се сети да су здрави зуби заиста довољан разлог за осмех. Са друге стране, сваки осмех је разлог за наредни и прави је подсетник да је здравље зуба важно. Због тога – четкицу у руке и нек вам осмех заблиста!