Валентина Миљковић: На Малдивима је као на разгледници

валентина-миљковић-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива

Прокупчанка Валентина Миљковић скоро четири године живи и ради на Малдивима, најдивнијем кутку света. За њу је живот као са разгледнице почео случајно – када се пријавила да ради на крузеру, а добила понуду да се пресели на обале Индијског океана.

Како изгледа један њен радни дан, какви су Малдивљани и шта јој највише недостаје из родног Прокупља и Топлице прочитајте у интервјуу  који је Топличанка припремила за вас и препознајте инспирацију.

Чиме се бавиш на Малдивима? Испричај нам причу о томе како си отишла.

Пре мало мање од 4 године сам дошла овде, непланирано. Првобитна жеља ми је била да радим на крузеру и кад сам отишла на финални интервју понудили су ми да дођем овде, што је мени у почетку звучало сулудо, али сам на крају прихватила. Компанија за коју сам радила више од 3 године је Jumeirah Vittaveli, а тренутно сам у One & Only Reethi Rah. Радим као Learning & Development Coordinator, у преводу то је департман за људске ресурсе који се бави тренирањем и обуком радника у разним пољима.

валентина-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива

Јеси ли икад могла да замислиш да ћеш живети на другом крају света и то у његовом најлепшем делу?

Да могла сам да замислим мада не баш овде на малим острвима са малом популацијом људи, али то такође има своје предности. Малдиви заиста изгледају као на разгледници, али тек када дођете овде осетите мирис, дух и плаветнило овог чуда.

Како изгледа један твој обичан дан?

Мој радни дан је типичан, претпостављам као и већини. 8-9 радних сати где имам велику интеракцију са запосленима, овде их имамо око 1000. Правим планове њихових тренинга, ако имамо неког новог у тиму, прва 4 дана радим оријентацију острва за њега, где га у колима за голф водим кроз острво кроз сваки департман како би му тај уводни радни живот био олакшан.
Када имам слободан дан, што је 1 дан у недељи, углавном идем на роњење, плажу а често идем у главни град Мале до којег ми треба 45 минута бродом.

валентина-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива

Опиши нам културу и средину у којој живиш. Има ли сличности са Србима?

Морам да признам да је култура врло различита од наше. Малдивљани су 100% исламске вероисповести, што ти ни у једном тренутку не стављају до знања и живот је врло олакшан људима друге вероисповести због тога. Храна, култура, људи и њихова ношња је врло једноставна. Претежно се баве туризмом, али и пецањем на локалним острвима, храна је сачињена махом од туне, кокоса, слатког кромпира, банана и пиринча… Њихова народна ношња је саронг и либас, а игра са бубњевима се зове БОДУ БЕРУ. Температура на Малдивима је око 31 степен током целе године па све то заједно са океаном ствара једну идиличну слику једноставног живота који је дисконектован од модерног света.  Људи су изузетно дарежљиви, гостољубиви, а слично Србима врло заштитнички настројени када је породица у питању.

валентина-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива

Шта је то што ти највише недостаје из Прокупља и Топлице?

Породица и пријатељи, наша најукуснија храна, необавезни и неоптерећујући разговори са људима и предвечерја.

Имаш ли времена за неки хоби и опуштање?

Наравно, углавном је то роњење, а у последње време аериал јога је нешто што сам почела да волим и практикујем.

валентина-миљковић-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива

Шта за тебе значи бити Топличанка?

За мене бити Топличанка значи понос који са собом носи невероватну веру у себе и друге. Значи бити апсолутно оно што јеси, али увек остати дарежљив и третирати све људе исто. Ја сам Топличанка која то истиче увек без обзира у ком делу света се налази.

тина-малдиви
Фото: Валентина Миљковић, приватна архива