Синдром „тетке“ – Препознајете ли симптоме?

0
жена-тетка
Фото: Pixabay.com

О синдрому „тетке“ нећете моћи прочитати ни у једном медицинском часопису, иако у животу он означава потпуно реалну појаву: стање безвољности, звоцања, гунђања, умора, беживотног погледа, асексуалност и одсуство жеље за сањарењем. Нажалост, међу нама је много жена са таквим симптомима.

Једног дана у мени се појавила се“тетка“. Није одједном. Испочетка она је «навратила» само на минут, код моје безбрижне, али и самоуверене „унутрашње девојке“. Дешавало се то у виду „не знам откуда“, прилива посвећености чишћењу, прању, рибању, пеглању..

Али, што је најважније – у виду звоцања на укућане: „да никоме сем мене ништа није потребно у овој кући, нико не води рачуна ни о чему, осим мене“. Али моја „унутрашња девојка“ би брзо испраћала своју гошћу. И све је опет постајало лако и забавно.

Али, након рођења сина, непозвана гошћа је све чешће почела да навраћа код мене, сакривајући се испод социјално одобраваним маскама, осећаја дуга и одговорности. После рођења другог сина, „тетка“ се преселила код мене за стално. Непристојно и цинично. Са све својим пртљагом: меланхолијом, досадом, звоцањем и сувишним килограмима.

Она је направила ревизију у кући и чврстом руком избацила девојачку гардеробу и забранила ципеле са штиклама. Кад сам јој стидљиво предлагала улазак у продавницу доњег рубља, „тетка“ је била неумољива: „Где си кренула? Треба ти нови миксер, усисивач и крпе за кухињу!“

Сваки дан све смелије одомаћивала се у кући, због чега су се деца ређе смејала, пријатељи престали долазити у госте, а муж престао шапутати нежности…

Али, једног пролећног сунчаног дана, код моје „унутрашње девојке“ нешто је жигнуло: живот је постао неподношљив! Купивши нове ципеле са штиклом и офарбавши косу, избацила сам напоље одвратну, злобну, дебелу „тетку“ домаћицу, заједно са њеним звоцањем, гунђањем, умором и осећајем дуга.

лепа-жена
Фото: Pixabay.com

И написала сам за себе заповести за борбу против синдрома „тетке“

Заповест бр.1: Све ради са лакоћом и љубављу.

Како кажу филозофи- што је унутра, то је и споља. Ако се радујеш свему, уживаш у сваком тренутку свог живота, то и споља постајеш лепа и привлачна за друге, и за срећу. Твоје добро расположење је као кругови на води, шири се на све, који су поред тебе. Само „тетке“ заборављају да су код сретних мама – сретна деца, код сретних жена – сретни мужеви.

Заповест бр.2 Никоме нисам ништа дужна!

Осећају дуга („дужна сам“, „мени су дужни“) треба посветити читав ред психијатрије. Класика жанра: мрзим кувати (прати, пеглати…), али морам! И уместо тога да се једноставно ослободимо ствари које не волимо, оптерећујемо себе, иритирамо остале, претварајући се у огорчену „тетку“. Нико нас не моли да цркавамо три сата у кухињи и удовољавамо са пет врста јела за ручак. То је убеђење укорењено у детињству „да ће вас без доброг ручка муж оставити, а деца ће помрети од глади“. То је оно што нас гуши, и треба се одмах ослободити овог уверења.

Заповест бр.3 Мени је свеједно шта ће рећи људи!

Битно је – шта о себи мислим ја. А о себи треба мислити само лепо. Ако неко размишља другачије – то су његови проблеми. О томе „шта ће људи рећи“ секирају се само „тетке“. „Девојке“, као борци „траже савршенство само у сопственим очима“. Равно држање, лаган ход, уздигнута брада – зар ће неко посумњати да сте богиња, савршена, срећна жена? Не!

Заповест бр. 4 Високим потпетицама и у секси одећи, чак и са децом у наручју – ДА! Са торбама и у неформалној одећи, чак и ако сте без мужа – НЕ!

Да ли знате, да највећу количину кармина користе… нећете погодите, жене Арапских Емирата! Дуго нисам разумела – зашто! Јер оне носе вео ? Испоставило се – једноставно. Код нас се жене дотерују кад излазе на улицу, иду на посао, у госте. Код куће, ходају у кућним хаљинама, без шминке, ма знате и сами… А код њих је супротно! За људе, оријенталне даме не морају да се дотерују, али код куће – са супругом или пријатељима изгледају као краљице. Златно правило, зар не? Само „тетке“ кажу ‘немам снаге“, „уморна сам“, „заузета сам“, „нећу“. „Девојке“ укључујте машту , листајте „Камасутру“, сазнајте даоске сексуалне вештине, упишите се на трбушни плес.

Заповест бр. 5. Женска сврха не опслуживати мушкарца, а инспирисати га.

Мој отац је говорио да жене, које су савршене домаћице, мушкарци не остављају. Он их је имао три! Све су одлично кувале, прале и пеглале… Он тако и није разумео једноставну ствар: домаћица и жена – то није иста ствар. Прва – забринута домаћица, у кецељи са варјачом у рукама. Друга може увеселити кућу, постати музом, инспирацијом, породичним мозгом, на крају крајева било чиме – само не „тетком“!

Заповест бр.6 Ја постојим, и то је већ довољно за срећу!

Такве нема и никад је неће бити! Сложићете се, осећати се кривом, несрећном, јадном, сузбијати у себи једиствену индивидуалност, и претварати се у гунђало.

Испративши непожељну гошћу, поново сам почела да волим и радујем се животу. Могу потрошити новац у козметичком салону без гриже савести, и у белим панталонама спустити се низ тобоган са децом. Ко је рекао да одрасле жене то не могу? „Тетка“!? У мислима јој показујем средњи прст и идем… да се возим на ролерима…

Извор: Успешна жена