Туфна.рс: Када не мислиш да је касно да уновчиш таленат

0
tufna
Фото: Туфна, Инстаграм

Колико сте се пута уплашили новог почетка? Нове школе, посла, рођења детета… Колико сте се пута запитали да ли сте довољно добри да се бавите неким послом?
Сви бар једном у животу преиспитамо себе, своје знање и таленат. И у великом броју случајева, одустанемо да их уновчимо, већ се сакријемо иза хобија. Они који кажу себи „ја то могу“ и имају довољно храбрости да се ухвате у коштац са изазовима, упливају у предузетничке воде и у највећем броју случајева бележе пословне успехе. Право време за почетак самосталне предузетничке каријере је имагинарни појам.

То време не пита за пол, године или радно искуство.
То време не тражи CV и мотивационо писмо.
То време може бити баш сада, само ако ви то желите.

Ово је прича о једној жени која је у евиденцији Националне службе за запошљавање. Ово је прича о жени која је услед епидемије изгубила посао, али нашла решење да дочека пензију. И док чека пензију, али и после тога, она је одлучила да плете. Тако је настала ТУФНА – Tufna.rs

Година која је оживела хобије – 2020.

траке-за-косу
Фото: Туфна, Инстаграм

Ако бројите дане до краја ове године коју цео свет жели што пре да баци у заборав, потрудите се да уживате у сваком дану. И када не раде тржни центри, кафићи и клубови, када је хладно за шетње по парковима, можете се посветити хобију који ће испунити ваше време и учинити вас задовољним.
У карантину смо научили свашта и радили оно што смо мислили да никада нећемо. Неко је глумио фризера, неко маникира, неко кувара. Током пандемије водила нас је мисао да живот мора ићи даље или што би Фреди Меркјури отпевао – Show must go on.

Туфна.рс, тако ћемо звати жену која стоји иза овог бренда, управо ово је рекла себи тек када су је стигле економске последице пандемије – смањење броја радника. Њен шоу је плетење. Некад баш уз музику групе „Queen“. Некад уз серије. Некад уз кување ручка.
Зато немојте рећи да немате времена… Тајна је у организацији.

Шта је потребно да бисте хоби претворили у посао?

У време дигитализације, хоби лакше него икад може постати посао. Друштвене мреже могу приближити корисницима било који производ или услугу. Приметили сте да шта год претражујете, добијате гомилу сличних огласа на свом каналу. Све ваше жеље неки „колачићи“ упијају, а стварчица звана пиxел вам враћа огласе за које ћете можда бити заинтересовани – од креативних играчака за децу до елегантних комада намештаја. Иако су социјалне мреже моћно средство за вашу рекламу, препорука је још увек нешто што ваш бизнис може винути у висине.

туфна-шал
Фото: Туфна, Инстаграм

Осим рекламе, кључ успеха је ваша жеља. Када осећате страх, знајте да је то добро. Страх је доказ да вам је стало.
Жени из уводне приче је стало. Њен мотив није био профит. Њен мотив је био и остао осећај корисности. Обавеза коју би хтела да има свакодневно. И има је…

Она плете шалове, траке, рукавице, капе и џемпере. Плете са танком и дебелом вуницом, различитих боја и састава (некад 100% акрил, некад акрил у комбинацији са вуном).
Њени модели нису нешто невиђено на тржишту али могу бити одличан поклон за драге људе.
Њене странице на друштвеним мрежама не јуре пратиоце.
Она не улаже хиљаде евра у покретање бизниса.

tufna
Фото: Туфна, Инстаграм

Плете с љубављу. Радује се сваком новом производу. И фотографише га иако јој увек испадну мутне слике.
Можда је ипак само довољно да нешто волите и да хоби постане бизнис.

Како да ви будете Туфна?

Туфна.рс није симбол успешности, компанија која остварује вртоглав профит.
Туфна.рс је симбол велике жеље и потврда да никад није касно да се бавите оним што волите.
И ова креативна жена савршеног рукописа, са талентом за цртање, хортикултуру, вез и плетење, плашила се да се тиме бави. Радила је у књиговодству и у продаји, потпуно механичке послове који су у супротности са њеним карактером. Изговор су била деца и тешка времена. Креативност је била резервисана за хобије.
Опет је било тешко време, али више није имала шта да изгуби. И почела је. Тихо. Покушала.

тракица-туфна
Фото: Туфна, Инстаграм

Људи су почели да наручују. Један, па други, трећи. Сада једва постиже све наруџбине. Можда је само због празника. И што би песимисти питала – а шта кад прође зима?
Смислиће нешто друго, до следеће зиме. Тад ће бити још препознатљивија. Полако, корак по корак, посао ће расти.
Не треба ви да будете Туфна.рс, већ да имате свој уникатни пут. Да имате заједницу којој се обраћате. Да некога научите свом занату. Да се насмејете када вам неко пошаље срце.

Трећа деценија 21. века није почела баш славно, али свако ко је знао то да искористи – профитрао је. Приватно предузетништво је свет неограничених могућности. У Србији све већи број људи верује у то и покреће приватни бизнис.

Можда никада није прави тренутак за предзетништво, али ако тако размишљате, само ћете у једном моменту видети себе испред ТВ-а како чекате пензију и унуке да дођу на ручак. Осврнућете се и схватити да сте живот провели радећи неки механички посао или губећи живце и здравље на неком другом послу. Будите храбри и мислите на себе. Знамо да можете!