Prvaci u učionici – pun dnevnik dobrih i uspešnih dela

0
ljiljana-učenici
Foto: Ljiljana Sokolović

Početak svake školske godine je poseban. Početak školske 2020/21. bio je drugačije poseban. Čekali su me prvaci u učionici i drugačija organizacija nastave. Nisam se bojala novina, bojala sam se nedostatka vremena.

Veliki izazov je imati jedno odeljenje, a dve grupe. Imati 25 đaka koji se ni do kraja školske godine nisu poigrali zajedno. Organizovati kvalitetnu nastavu koja će trajati dva sata po grupi. Školsko zvono se pretvorilo u moj najveći izazov.

Ali, baš kad je najteže upoznajemo svoje nove kvalitete.

Ne volim da radim samo ono što je obavezno da se radi. Želim da istražujem, otkrivam, drugačije saznajem, drugačije vidim, da učim kroz pokušaje, na greškama, kroz uspehe, kroz interakciju i saradnju.  To je za mene profesionalna sreća.  Valjda zbog toga za svoje đake pronalazim i nudim im razne aktivnosti kroz koje imaju mogućnost  da rastu, cvetaju i lete. Jer, nije učenje samo sticanje pukog znanja.

Od samog početka smo poleteli.

Učešće u obeležavanju Dana inteligencije već u oktobru,  pod pokroviteljstvom Mensa Srbije, zatim obeležavanje Dana maternjeg jezika, onda konkursi… Likovni i literarni. Naši i strani.

Dan naše škole, Institut Konfucije Beograd, Hotel ,,Fontana“ Vrnjačka Banja, Biblioteka Kraljevo, Asocijacija studenata farmacije u Nišu, Dečji kulturni centar Beograd, Izdavačka kuća Mala Laguna, Lutkoljubica Anita Pešić, OŠ ,,Nikodije Stojanović Tatko“, Narodna biblioteka „Rade Drainac“ Prokuplje, Kulturni centar „Drainac Blace, Narodna bibloteka „Raka Drainac“ Blace, Regionalna bibloteka „Ljuben Karavelov“ Ruse (Bugarska), Opština Mokrin, Crveni krst Prokuplje, Zbornik radova „Tabla“…

đaci
Foto: Ljiljana Sokolović

Sa ovih konkursa pristizale su nam nagrade i pohvale za naše mlade spisateljice i pisce i možda buduće likovne umetnike, ko zna… Vera Bulajić, Nada Kovačević, Nikolija Babić, Sofija Kocić, Vuk Ilić, Jelena Veković, Petra Petrović, Anđela Miladinović.  Ukupno 21 pojedinačna pohvala i nagrada! Zatim pohvale za celo odeljenje od Kulturnog centra za decu Beograd, od biblioteke iz bugarskog grada Ruse, od Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Zatim, za nas posebna treća nagrada koju je osvojila  Vera Bulajić na okružnoj smotri recitatora. Učestvovali na našem prvom takmičenju iz matematike.

Uz sve to nova slova, brojevi, pisanje po diktatu, ščitavanje.

A roditelji! Divni saradnici. Ja uvek imam takve. Trudimo se da razumemo jedni druge, jer sve što radimo je za dobrobit dece. Podržavamo jedni druge, pomažemo, učimo da živimo zajedno. Deca uče od nas. Tako je oduvek bilo. Samo lični primer. Reči tu i nemaju neku prođu…

Zatim, ugledni časovi. Spoj teorije i prakse – posejali smo salatu u učionici, negovali je, učili uz nju i na kraju- naučili (ili se podsetili) kako se pravi salata. Najlepši zajednički doručak kod teta Goce u trpezariji našeg produženog boravka!

Održali smo preko ZUM platforme čas sa nosiocima zvanja Najbolji edukatori Srbije-Milom Đačić i Jelenom Babić i njenim đacima. Učestvovali u manifestaciji Noć muzeja i dali svoj doprinos otvaranju Kulturnog leta Prokuplje.

đaci-ljiljana
Foto: Ljiljana Sokolović

Napravili kućice za ptice i postavili ih u školskom dvorištu. Sakupljali čepove. Pisali dnevnik dobrih dela. Delili poklone jedni drugima. Učestvovali zajedno uz starije drugare i drugare iz druge škole u humanitarnoj akciji za Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sunce“. Učestvovali u projektu. Poslali lepe reči deci iz susedne škole i novogodišnje čestitke deci korisnicima Prihvatilišta Beograd. Uručili novogodišnje čestitke svima zaposlenim u školi i reči zahvalnosti našim zubarkama za Dan medicinskih sestra.

Uz sve to – tekstualni zadaci, osobine materijala, analiza tteksta i razumevanje pročitanog.

đaci-učiteljica
Foto: Ljiljana Sokolović

Posebno sam ponosna na humanitarnu priredbu koju smo izveli putem viber grupe u kojoj su roditelji mojih đaka. Sakupili smo novčana sredstva za kupovinu namirnica i knjiga za dva deteta, dva heroja, dijabetičara.

Umorni i zadovoljni dočekasmo kraj prvog razreda. Zaslužili smo odmor.

Letećemo opet zajedno od septembra.

Učiteljica Ljiljana Sokolović