Počinje 10. ProFiFest!

0
profifest
Foto: Film klub Prokuplje

10. jubilarni festival kratkog filma-ProFiFest biće održan od 26. do 28. avgusta 2021.  godine u Prokuplju. Selektori ProFiFesta izabrali su filmove koji će se takmičiti za jednu od nagrada, Grand pri ProFiFest-a. Ovi filmovi su kao i prethodnih godina podeljeni u pet kategorija i to kratki igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni i domaći film.

U zvaničnom programu kratkog metra na jubilarnom 10.ProFiFestu našla su se 42 filma iz raznih krajeva sveta. Pored 42 filma kratkog metra biće prikazana i 3 dugometražna filma. To su filmovi: „Glumčina“, „Odluka“ i „Grudi“.

profifest
Foto: Film klub Prokuplje

Film „Glumčina“ je dokumentarni film Vladimira Ristića, prema scenariju našeg glumca Milana Cacija Mihajlovića. Film govori o našem legendarnom glumcu Zoranu Radmiloviću. Novi film predstavlja veoma važan i bogat dokument o neprolaznoj veličini kakav je bio čuveni Radmilović, o kome svedoče mnoga poznata imena kao što su Goran Marković, Zdravko Šotra, Dušan Kovačević, Mira Banjac i drugi.

Film „Odluka“ je interaktivni film, višestruko nagrađivane rediteljke Branke Bešević Gajić. Film predstavlja prvu interaktivnu psihološku dramu na Balkanu. Film ima snagu da ukaže na važno socijalno pitanje o partnerskom nasilju.

Film „Grudi“ je igrani film crnogorske rediteljke Marije Perović, koji se kroz priču o prijateljstvu bavi i problemom raka dojke. Glavne uloge tog filma odigrali su: Dubaravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković.

Pored prikazivanja filmova Film klub Prokuplje će za najmlađe sugrađane organizovati i dečiju žurku, druženje sa Magarencetom, maskotom festivala.

Film klub Prokuplje ProFiFest realizuje uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije,grada Prokuplja, Doma kulture, Narodnog muzeja Toplice i Turističke organizacije Prokuplje.

Piše: Mirjana Ranđelović