Рециклажа је увек у моди – уметничка дела од пластичних чепова

0

Ученици ОШ ,,Милић Ракић Мирко“ из Прокупља, ИО у Бајчинцу заједно са учитељицом Јеленом Ђорђевић и у школској 2021/2022. години наставили са прошлогодишњим активностима  на тему екологије, рециклаже и здраве животне средине.

Да подсетимо, они већ неколико година уназад сакупљају чепове различитих величина и боја, од којих  на стиропорима и шпер-плочама стварају уметничка дела са еколошком поруком. Поред чепова, они сакупљају и лименке и ролне тоалет папира од којих на часовима музичке и ликовне културе праве ритмичке инструменте. 

рециклажа-чепови
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

У прошлој школској години они су отворили и уредили  еко-кутак који се налази у холу њихове школе.  Необичне слике различитих мотива красе хол ове лепо уређене школе. 

Поводом Светског дана заштите животне средине, 5. јуна  2022. године, ученици су средили постојеће слике, залепили чепове са прошлогодишњих слика који су се одлепили, додали нове и преуредили свој еко-кутак новим сликама.

Са реализацијом  овог уметничко-еколошког пројекта учитељица Јелена Ђорђевић је званично започела у току другог  полугодишта  школске 2020/21. године када су се створили услови за то и када је  у школи прикупљено  око хиљаду очишћених чепова. Задатак ученика је био да их на ЧОС-у разврстају по бојама и одложе у посебне кутије. 

девојчица-лубеница-од-чепова
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

– Циљ овог пројекта је да ученици постану свеснији важности рециклаже и очувања животне средине. Ученици кроз игру, креативне радионице и на часу одељењског старешине уче о важности рециклаже. Овакав наставни приступ има за циљ јачање еколошке свести ученика, њиховог самопоуздања, мотивације, креативности, маште и логике. Крајње је време да почнемо да мислимо на нашу планету и заштиту животне средине. Да пробудимо свест о рециклажи и сортирању отпада. Ученици су били пресрећни када смо почели са радом. На самом почетку планирала сам да са ученицима урадим само неколико мозаика. Међутим, када сам видела да ученици уживају у раду, да са нестрпљењем ишчекују одређене часове на којима ће показати своје умеће, своје нове идеје, своју визију неког текста, песме, начин на који ће представити неку своју замисао, одлучила сам да их подржим у томе – речи су учитељице Јелене Ђорђевић.

рециклажа-чепови-учитељица-јелена
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Ученици су свесни тога да је здрава животна средина основ за очување људске егзистенције и одрживог развоја друштва. Еколошка свест се најбоље развија у предшколском узрасту као и за време млађег школског узраста, а  један од важних задатака нас као наставника је да ученике и еколошки описменимо.

Теме су биле разноврсне, од илустрација песама, прича до  мотива природе: дрвеће, цвеће, инсекти, морски свет, превозна средства, кућни љубимци, теписи итд. И ученици и учитељица  су уложили велики труд како би добили ова уметничка дела која  красе хол њихове школе. Своју креативност, маштовитост и мотивисаност за радом ученици су показали на часовима  Ликовне културе, на ликовној секцији, на часовима Пројектне наставе, као и на ЧОС-у.

Период прикупљања различитих чепова је трајао више од три године. Чепове је требало залепити на обојеним чврстим површинама, дрвеним таблама и стиропорима како би се добила жељена слика. У лепљењу чепова на самом почетку пројекта и бојењу површина тонерима помогли су и помоћни радници школе. 

рециклажа-пано
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

-На једном од часова Природе и друштва, учитељица нам је прочитала Еко азбуку Добрице Ерића. Веома нам  се допала. Предложили смо учитељици да нам помогне у осмишљавању наше Еко азбуке. Идеја јој се допала и тако је настала наша азбука, рекли су ученици ове школе, који су се  у овој школској години присетили своје Еко азбуке и обновили је.

НАША ЕКО АЗБУКА

Ако свако од нас учини мало, то ће за природу значити много!

Будимо чувари природе! Будимо еколошки одговорни!

Воли боравак на чистом ваздуху!

Гледај природу и уживај!

Дели са природом! Донирај стару одећу!

Ђаци су мали еколози!

Еколошки свесно купуј! Еколошки си писмен!

Жели да помогнеш природи!

Засади дрво! Заштити своју планету!

И птице су важне! Имај разумевања за природу!

Једи воће и поврће!

Купуј паметно! Користи стаклене флашице за воду! Користи платнене марамице! Купај се у шумском ваздуху!

Лек је у природи!
Љубав је свуда око нас!

Мисли о отпаду! Модна индуструја загађује природу!

Не загађуј природу! Набави платнену кесу!

Њиве су наше богатство! Њих природа воли, лечи и чува!

Ослушни глас природе! Обележи Дан планете Земље!

Прави свој оброк! Пакуј поклон украсном салветом! Поново користи! Природа лечи!

Разврставај и рециклирај кућни отпад! Реши се навике непотребног шопинга!

Смањи отпад! Сирће је најбоља хемикалија!

Ти можеш све!

Ћути, маштај и сањај!

У навици је све!

Форсирај воће и поврће!

Хоћу све што могу!

Цени оно што имаш!

Чувај животну средину!

Џемпере зими носи!

Штеди воду!

Ученици ОШ ,,Милић Ракић Мирко“, ИО у Бајчинцу са учитељицом Јеленом Ђорђевић