Зашто треба да посетите Милано бар једном у животу?

0
посета-милано
Unsplash.com

Рећи да је Милано најлепши град у Италији било би претенциозно, обзиром да је конкуренција јака – ту су и Рим, Венеција, Фиренца и остали драгуљи земље. Међутим, рећи да сви скупа деле место на трону и да су подједнако лепи, итекако је оправдано.

Милано је шармантни град са вишевековном традицијом који спаја наизглед неспојиво – романтичну прошлост, јединствен архитектурални стил, на стотине културно-историјских споменика и урбану престоницу светске моде. Без обзира како сте замислили Милано путовање – да ли желите да идете у обиласке, у куповину или да пробате чувене италијанске специјалитете и пића – овде ћете пронаћи све. И пронаћи ћете најбоље од најбољег, јер ништа у вези Милана није просечно!

У редовима који ће уследити прочитаћете зашто бар једном у животу треба да посетите Милано – а, када га посетите први пут, покушајте да одолите и не вратите се још неколико пута!

Предивна архитектура

Славна историја Милана оставила је обиље величанствених зграда, које су вековима креирали најбољи светски архитекти. За разлику од многих других градова у Италији у којима доминира један одређени архитектонски период – као што су средњовековна Болоња или Сијена – Милано има комбинацију архитектуре из многих епоха, од ренесансе до неокласицизма.

Светски позната уметничка ремек дела

У Милану ћете имати прилику да видите бројне музеје и уметничке галерије, што и не чуди – у овом граду су живели и стварали нека од највећих имена уметности, укључујући Леонарда да Винчија (1494 – 1498), Умберта Бочонија и Лусија Фонтану. Ако посетите цркву моћи ћете да видите Тајну вечеру, слику која приказује последњи оброк Исуса Христа пред Јудину издају.

Ево неких од најпознатијих ремек дела сликарства која можете видети у Милану:

Микеланђелова скулптура Ронданини Пиета у Дворцу Сфорца

Ботичели, Мадона и књига, Музеј Полди Пецоли

Андреа Мантења, Оплакивање Христа, галерија Пинакотека ди Брера

Рафаело, Венчање Богородице, галерија Пинакотека ди Брера

Леонардо да Винчи, Портрет музичара, галерија Пинакотека Амброзијана

Пелиза да Волпедо, Четврто имање, Музеј дел Новећенто

Фреске Леонарда у Сале дел Асе, замак Сфорца

Миланска скала

Миланска Скала је након сиднејске опере можда најпознатија у свету – у Европи свакако јесте. Не морате да будете обожавалац опере да бисте уживали у посети Teatro alla Scala.

Изванредно позориште је првобитно изграђено 1770-их, али је касније имало опсежне реконструкције након тешких бомбардовања. Омотана црвеним сомотом, брокатом и златним лајснама, спектакуларна сала за перформансе једна је од најраскошнијих на свету. Од када је угостила прослављене композиторе Ђоакина Росинија и Ђузепеа Вердија, Ла Скала је угостила разне међународне извођаче и диригенте – као и играче, глумце и певаче.

Модна престоница света

Епицентар не само италијанске већ и светске моде и дизајна, Милано је дом највец́их имена у модној индустрији. Из Милана потичу Валентино, Версаће, Прада, Долче и Габана, Армани и Мисони – и много младих нада модне сцене за које ћемо тек чути.

Међутим, нису само гардероба и аксесоари врхунски у Милану – од прошлог века у овом граду се прави најбољи намештај на свету. Када је Salone Internazionale del Mobile di Milano први пут покренут 1961. године, Милано је постало средиште дизајнера, са изложбеним просторима, студијима и продајним местима која су отварала своја врата међународним купцима. За оне који желе да сазнају више, Музеј дизајна Тријенале нуди свеобухватан поглед на историју дизајна у Италији.

Милански трамвај

Док американци имају препознатљиви жути такси, жути трамвај је одувек био чувени симбол Милана. Иако су стара возила замењена и ажурирана током година, многи трамваји који данас саобраћају широм Милана су верзије оригиналног дизајна из 19. и 20. века.

Имаћете осећај да се возите кроз време – јарко жути трамваји изнутра су обложени дрветом, седећете на дрвеним клупама док се возите, док вам се изнад главе љуљушкају праве стаклене лампе, а на прозорима везене завесе. Ускочите у трамвај и уживајте у разгледању града споријим темпом – вратиц́ете се у прошлост док трамвај вијуга миланским улицама.

Традиционална италијанска кухиња

Паста са разним преливима или пизза? У Милану су савршени. Јела су богата и издашна, а у центру пажње су месо, тестенина и пиринач. Обавезно пробајте традиционална миланске јела као што су рижото alla milanese (ризото са шафраном), cotoletta alla milanese (панирани телећи котлет) и за Божић, светски познати panettone (векна од слатког воћа).

Италијански аперитиви

Верује се да аперитиви потичу из Италије, те да их је изумео творац вермута, у Торину, у 18. веку. Концепт је заживео тек у 20-им годинама прошлог века када је господин Кампари (препознајете презиме, зар не?) почео да прави коктеле и пије их пре оброка.

Аперитиве у Милану можете поручити кад год пожелите, али ако желите да се осећате као један од припадника локалног становништва попијте аперитив између 18 и 20 часова. Локалци углавном стоје за шанком и пијуцкају, док грицкају маслине или чипс. Међутим, можете се определити за неки фини бар, где након аперитива можете уживати у хладној плати сирева, сухомеснатих делиција и фокаче.

Наше набрајање би могло потрајати – разлога да посетите Милано има превише. Од ремек дела сликарства и вајарства, фасцинантне архитектуре, катедрала и цркава, опере, музеја, до тржних центара, бутика најпознатијих светских дизајнера, сјајних пића и још боље хране, Милано једноставно морате доживети својим чулима да бисте разумели све његове лепоте.