Пројекат „Да ли се чујемо?“ у Прокупљу

0
Популарна демократија

Организација Популарна демократија и студенти Факултета политичких наука који учествују у пројекту „Да ли се чујемо“ најављују симулиране изборе у Прокупљу 24. октобра.

Популарна демократија је организација коју су основала тројица наставника Факултета политичких наука Универизитета у Београду – доц. др Никола Јовић, доц. др Деспот Ковачевић и проф. др Душан Вучићевић. Циљеви организације су промоција демократских вредности и подстицање друштвеног и политичког активизма кроз интерактивне радионице и разговор са младима. Радионице су осмишљене тако да средњошколци буду што активнији и да размишљају о демократији на начин који их ставља у средиште одлучивања, а изводе их најбољи студенти Факултета политичких наука.

Различити програми Популарне демократије у протеклих неколико година имали су и подршку Министарства просвете, а реализовани су у сарадњи са партнерима као што су Вестминстерска фондација за демократиjу и Национална коалиција за децентрализацију из Ниша. Резултат сарадње је и Меморандум о разумска у између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Вестминстерске фондације за демократије, закључен 4. октобра 2021. године, са циљем успостављање међусобне сарадње на програму Популарна демократија (скениран Меморандум о разумевању је у прилогу). Један од исхода претходних пројеката и сарадње са надлежним министарством је и увршћавање видео радионице Популарне демократије у програм предмета Грађанско васпитање на РТС Планети – Моја школа. Видео радионицу могуће je погледати и на YouTube каналу Министарства просвете.

За разлику од свих поменутих програма, пројекат Популарне демократије ,,Да ли се чујемо“ не изводи се директно у школама, на часовима Грађанског васпитања, већ у окружењу школа (паркови и рекреативни простори). Осмишљен је тако што ученици средњих школа учествују у тзв. симулираним изборима (mock elections) на којима се не гласа за праве, већ за измишљене партије. Симулирани избори се, у најбољим европским едукативним праксама за средњошколце, одржавају искључиво у образовне сврхе, тако што учесници који још увек немају бирачко право имају прилику да се упусте у процес гласања, али без стварних политичких последица. Овакви догађаји се често користе како би се училе основе изборног система, политичких процеса и демократије.

Млади ће на симулираним изборима, организованим у десет градова у Србији, имати прилику да гласају за понуђене замишљене политичке странке које представљају одређене политичке идеологије, засноване на увидима из претходног онлајн истраживања, а према интересовањима средњошколаца. На импровизованом бирачком месту, претходно обучени едукатори и едукаторке (студенти и студенткиње Факултета политичких наука) успоставиће штанд за гласање, водити разговор са ,,гласачима“, спровести кратко анкетно истраживање и квиз у коме учесници могу освојити награде. Након анализе података прикупљених са гласачких листића и из анкетног истраживања биће организована трибина на којој ће јавности и медијима бити представљени резултати пројекта.