Све што треба да знате о куповини аутомобила

0
zalazak-sunca-covek.dete-dzip-auto-beli
Pexels.com

Иако вас ваш аутомобил и даље служи, одлучили сте да је време да га замените новим?

Ово представља велику инвестицију, те овај задатак не треба олако схватити, већ му посветити време и пажњу, како би одабрали најбољи могући аутомобил, који ће задовољити све ваше потребе за одређену новчану вредност коју имате на располагању.

При одабиру новог аутомобила потребно је узети у обзир више фактора, како би пронашли одговарајући. У наставку текста прочитајте о чему све морате да размишљате приликом одабира новог аутомобила, и које карактеристике су најважније.

#1 Буџет за куповину аутомобила

Прво што треба да одредите је буџет који имате на располагању за куповину новог аутомобила, како би приликом потраге и одабира возила знали који заправо можете да приуштите.

Део новца за куповину аута можете набавити продајом старог аутомобила, а то можете учинити на неколико начина – продајом аутомобила особи који већ познајете, постављањем аутомобила на огласе или контактирањем агенције која врши откуп аутомобила у возном стању.

Преостали део новца можете прикупити из уштеђевине или подизањем кредита, а веома често се људи одлучују и за куповину аутомобила на лизинг. Наравно уколико се одлучите за неку од ове две опције, потребно је да се распитате о свим условима кредитирања или лизинга.

Размотрите своје опције и пронађите најбоље и најповољније решење за себе.

#2 Која величина аутомобила вам је потребна

Након што сте одредили буџет који имате на располагању, следеће корак је да одредите тип, односно величину аутомобила који вам је потребан. Многи људи направе грешку због које се касније кају и купе превише велик или превише мали аутомобил, па је потребно размотрити шта вам је заправо потребно.

Овде се првенствено постављају следећа питања:

  • Да ли вам је потребан породични аутомобил у којем ће се возити и деца?
  • Да ли вам је потребан аутомобил који је комотан изнутра или вам је то мање битно?
  • Да ли више аутомобил возите у граду или ван града?
crveni-automobil-parkiran-ulica
Pexels.com

Уколико вам је потребан аутомобил у којем ће се безбедно возити ваша цела породица, вероватно онда желите да буде и комотнији и већи изнутра. Самим тим искључујете из избора мале спортске аутомобиле. Након овог разматрања можда ћете схватити да ваш омиљени аутомобил ипак није најбољи избор за куповину.

Уколико аутомобил највише возите у градским условима, онда је за вас погоднији аутомобил мањих димензија са којим ћете брже и лакше пронаћи паркинг и који ће моћи да стане на готово свако паркинг место. 

#3 Бензинац или дизел – који је погон најбољи?

Веома је честа недоумица да ли купити бензинца или дизелаша. Како би могли да одредите који погон је најбољи за вас упутићемо вас у разлике између њих.

Иако су некад дизелаши важили за неуништиве аутомобиле, данас је сутуација мало другачија. Напретком технологије, аутомобили на бензин данас ипак имају ређе кварове. Међутим, са бољим перформансама долазе и већи трошкови одржавања бензинца.

Када је у питању потрошња горива, вероватно већ знате да овде убедљиву победу односе дизелаши. Аутомобили на дизел троше мање од бензинаца – у просеку око 2 литра мање. Међутим, данас је дизел скупљи од бензина, те је ова уштеда мања него што је раније то био случај.

Наравно, потрошња горива зависи и од тога да ли је у питању градска вожња или вожња ван града. При вожњи у граду потрошња горива код дизелаша се знатно повећава, што онемогућава достизање потребне температуре и доводи до уништавања самог мотора. Дакле, уколико вам је потребан градски аутомобил, боља опција је бензинац.

#4 Куповина половног аутомобила

Уколико се одлучите за куповину половног, а не куповину новог аутомобила потребно је да претходном власнику поставите одређена питања чији одговори могу бити од пресудног значаја за вашу одлуку да ли ћете купити ауто или не.

Потребно је да обратите пажњу на мотор, каросерију, пнеуматике, саму унутрашњост аутомобила, као и додатну опрему коју аутомобил поседује. Важно је и знати информације о пређеној километражи, у коју сврху је аутомобил претходно коришћен – да ли је породичан или пословни ауто и да ли је претежно вожен у граду или на отвореном путу.

Такође, важна вам је и информација колико је претходних власника имао, да ли је редовно одржаван и да ли је учествовао у саобраћајној несрећи или је претрпео одређене хаварије.

Уколико су одговори на сва ова питања задовољавајући, затражите од продавца пробну вожњу како би се уверили да вам аутомобил стварно одговара и како бисте тестирали његове перформансе. Пожељно би било да у договору са власником одвезете аутомобил у овлашћени сервис како би се уверили да су све информације које вам је продавац пружио тачне.

Надамо се да вам је овај текст био користан и да смо вам помогли у одабиру новог аутомобила, те да ћете се приликом доношења одлуке о куповини водити нашим смерницама.