Традиције и иновације у преради хране – нови погледи на прехрамбену производњу

poljoprivredna-škola-projekat-kačkavalj

Да је школа много више од савладавања градива и усвајања нових знања показују професори и ученици Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ у Прокупљу. Окренути истраживачком раду, учењу на један другачији начин, укључују се у међународне пројекте и тако уводе пројектну наставу у свој систем.

Наиме, након што су учествовали у ЕРАСМУС+ пројекту у Северној Македонији, ученици школе са професоркама Данијелом Радичевић и Смиљаном Радуловић остварили су још једну међународну сарадњу. У Јањини у Грчкој реализовали су пројекат „Традиције и иновације у преради хране“. Као гости Грка, у року од две седмице обишли су месаре, пекаре, млекарску школу, фабрику амбалаже и познату фабрику воде „Vikos“.

Посебна прилика за 15 ђака прокупачке школе било је управо учествовање у прављењу специјалитета, као и прављење паралела између српске и грчке кухиње.

– Било је прелепо! Сваког дана смо радили нешто ново. Обишли смо у Јањини месаре и пекаре, али и фабрике сирева, па чак и музеј сребра. Наши домаћини су били дивни, а поред времена које су посветили да нам покажу прехрамбене технологије које користе, одржали су нам и курс како да направимо свој бизнис.  Како Грци воле да комбинују укусе, било је право изненађење за нас да посматрамо како припремају храну, али и да пробамо јела. Неописиво искуство! – рекла је Сташа Живић, ученица II-3, ветеринарски смер.

Професорке које су биле координаторке пројекта такође су похвалиле организацију и пријем у Грчкој.

 – Сем обиласка различитих погона везаних за производњу и припрему хране, обилазили смо и упознавали се и са историјом и културом Грчке. Били смо у прилици да дегустирамо храну античке Грчке. Због оваквих искустава и приступа настави имамо још већу жељу да се повежемо са школама и институцијама у региону. Ширимо видике наших ученика, желимо да им покажемо на практичном примеру како може да изгледа занимање за које се школују и идемо напред ка новим пројектима. – рекла је професорка Радичевић.

Нема сумње, пољопривредна школа је светао пример средњошколског образовања, тако да се надамо новим причама и успесима професора и ђака.