5 преднoсти које доноси живот у мањем стану

0
mali-stan-enterijer
Pexels.com

Многи људи се жале како је стан у коме живе мали и како им је потребно више животног простора. Како је ипак квадратура и комоција коју она даје најважнија. Међутим, није баш увек тако. Иако најчешће повезујемо мале домове само са скученим простором, они могу бити изузетно удобни и имати бројне друге предности у односу на станове веће квадратуре. 

Ако имате недоумицу да ли је боље да купите, односно изнајмите мању или већу некретнину, ево неколико предности које доноси живот у мањем стану.

#1 Значајна уштеда новца

Једна од највећих предности је свакако то што су трошкови становања пропорционално сразмерни величини некретнине. Што је ваш животни простор мањи, то су месечни трошкови нижи и обрнуто. 

Ако немате свој стан већ га изнајмљујете, онда сигурно знате да за већу квадратуру морате платити и већу месечну кирију. Такође, трендови на тржишту некретнина показују да су мањи станови траженији. Уз мању квадратуру иду и нижи комунални трошкови, и биће вам потребно да издвојите мање новца за грејање, одношење смећа и на крају за порез. 

Када је реч о опремању дома, и ту су у предности они који имају мање станове. Једноставно, да би функционално опремили дом потребно им је мање намештаја, а добро је познато да је управо куповина намештаја један од већих трошкова које можете имати док уређујете ваш нови дом.

#2 Биће вам потребно мање времена за чишћење

Што је дом већи то је потребно више времена за његово чишћење и одржавање. Уместо да усисавате пет просторија, у мањем стану ћете то радити само у две. Исто је и када је у питању брисање прашине. Зависно од квадратуре, али ће вам вероватно бити довољно да одвојите свега по један сат два пута током недеље како би ваше купатило, собе и кухиња заблистали

žena-briše-prozore
Pexels.com

Са друге стране, мање проведеног времена у чишћењу стана значи да ћете имати и више слободног које можете провести са пријатељима или за опуштање и одмарање. Зар то није оно чему сви тежимо? 

#3 Мања је вероватноћа да ћете куповати ствари које вам у суштини не требају

Живот у малом простору такође захтева да будете пажљивији и опрезнији када одлучујете који комад намештаја или беле технике желите да купите. Ако не опремате стан плански, може се догодити да на крају буде пренатрпан стварима. То ће вам поред новца који сте непотребно потрошили онемогућити и нормално кретање по вашој дневној соби или кухињи.

Зато пре куповине било какве технике или комада намештаја, власници малих станова увек добро размисле и пажљиво провере да ли жељени комад може стати на место где је планирано његово инсталирање и како ће се уклопити у целокупан дизајн. 

#4 Мањи станови подстичу креативност

Код мањих станова нећете бити у могућности да бескрајно користите простор. Наравно, и у великим становима или још већим кућама простор је увек ограничен, али како би све што вам је потребно сметили на малу површину мораћете пуно да размишљате. 

Неће бити огромних ормара или француских лежајева, али мали стан може бити исто тако лепо уређен као и стан велике квадратуре. То значи да се не морате одрећи фотеља, цвећа или неких лепих украса. Али им морате пронаћи право место, за шта ће вам често бити потребно више креативности. 

#5 Селидба ће бити лакша

На крају, ако вам је то само привремено место боравка, и сама селидба у други стан ће вам бити лакша. Једноставно, имаћете мање ствари да преселите, па ће вам можда бити довољно да свега пар пута упалите аутомобил и одете од старог до новог дома.

На тај начин можете додатно уштедети новац. Цена селидбе, али и време потребно за њу понекад могу бити прилично отежавајући фактори који ометају вашу свакодневну рутину, а притом изискују и додатне трошкове. 

Да закључимо, ако је стан већи то не значи и да је бољи. Мали простори доносе бројне погодност. Уз правилну организацију и дизајн, ваш нови мали дом може бити подједнако удобан и функционалан као и велики стан. Величина животног простора јесте битан фактор, али не увек и пресудан. Зато, пре него што купите или изнајмите некретнину, размислите о квадратури која може задовољити ваше животне потребе и о предностима живота у мањем стану.