Наталија Стојановић брише границе кројачким метром

natalija-revija

Када је пре четири године уписала средњу школу, Наталија Стојановић није имала велика очекивања. Иако је рођена са Дауновим синдромом, изненадила је многе својом жељом да научи нешто ново и дође до велике матуре као ученица за пример.

Кројачким метром и модним идејама, Наталија је обрисала границе и поносно стекла диплому Средње техничке школе „15. мај“ у Прокупљу, смер Технички моделар одеће.

nata

У школи кажу да је Наталија била дивно дете и да се сјајно уклопила. Вољена од другова и наставника, из године у годину стицала је како теоријска тако и практична знања из области креирања, моделовања, дизајнирања и израде савремених одевних предмета. А круна Наталијиног учења и њеног занимљивог пута била је модна ревија у Галерији „Божа Илић“ у оквиру манифестације Дани музеја.

– Наталија је сама изабрала овај смер, ми нисмо утицали. Стекла је дивне пријатеље у школи, што нас је посебно радовало као родитеље. Она није девојчица која воли посебно да излази, скита и иде некуд, али школу је обожавала! Било је кишовитих, тешких и хладних дана када сам мислила да ће остати код куће, али она би увек устајала и тражила да иде на часове. Понекад ми је изгледала одлучно, као војник! Ето, баш тако је устајала из кревета! Решена да заврши своје обавезе, али и да проведе дан међу својим друговима и другарицама – каже Наталијина мајка Весна.

Пријатељства стечена у школи

Подршка, пријатељство, али пре свега једно прихватљиво и подржавајуће окружење у Техничкој школи посебно су дирнули Наталијине родитеље. Наставу је похађала у савременим кабинетима и специјализованим учионицама, где је имала све услове да научи и примени знања из области дизајна и савременог одевања.

– Сада, по матурирању, ми можемо само да изразимо своју захвалност директорки, наставницима, Наталијиним друговима и другарицама. Не само да је добила једнаке шансе да се образује, већ је и сјајно прихваћена. У одељењу су, иначе, били и неки њени другови из основне школе, а овог пролећа ишла је и на излет у Пролом Бању. – прича Наталијина мама.

Наталија и модна ревија „Чаролија летње ноћи“

Наталија је положила матурски испит, ишла на прославу матуре, а највише јој се допало што је учествовала у модној ревији „Чаролија летње ноћи“, на крају четврте године.

– Много волим своју школу и другаре и баш ће ми сви недостајати. Жао ми је што се школа завршила, било ми је дивно! Једна од најбољих ствари и најлепших успомена ми је модна ревија! – каже Наталија.

На моје питање хоће ли се сада након завршене школе опробати у моделовању и шивењу мало озбиљније, нема још одговор.

– Не знам шта ће бити, за сада сам решила да уживам у распусту. – каже Наталија уз осмех.

Баш тако са осмехом, Наталија Стојановић брише границе. Мало уз помоћ кројачког метра, а мало више уз моћ свог великог срца.

наталија-стојановић

Смер Технички моделар одеће – привлачи ђаке

Смер Технички моделар одеће и ове школске године је отворен за упис ученика. Конкурс је отворен за једно одељење од 30 ђака.

Као и до сада, међу приоритетним циљевима овог образовног профила је развијање естетских критеријума човека, али и оспособљавање ученика за самостално дизајнирање и израду различитих текстилних производа. У оквиру наставе ученици стичу увиде у савремени модни дизајн, добијају темељна знања о текстилним влакнима, врстама, својствима и употреби, те схваатају који је значај њихове прераде.

Један од бенефита образовања у овој школи, конкретно на овом смеру, уједно је и развој стваралачког приступа задацима, као и маштовитости и самосталности. Ученици стичу знања и о обради слика и цртежа на рачунару, као и примену рачуна уопште у конструкцији, моделовању и дизајну одеће.

На крају, занимање техничар моделар одеће ученицима обезбеђује ефективно, високо конкурентно знање, широк избор професионалних опција, систематско усмеравање, велику могућност запошљавања, приватног посла и даљег школовања.