Наслеђивање без изненађења! Кључне информације које морате знати!

0
наслеђивање-уговор
Pexels.com

Док многи од нас размишљају о наслеђу као о једноставном преносу имовине или новца, стварност је често много сложенија. Није реткост да се наследници суоче са неочекиваним изазовима, правним препрекама или чак породичним несугласицама. Да бисмо се адекватно припремили за овај важан процес важно је разумети основне информације о наслеђивању, као и законске оквире који га регулишу.

Наследно право – шта закон каже о вашим правима?

Наследно право, као специфичан сегмент грађанског права, усмерава и уређује процес преноса имовине и обавеза преминуле особе на њене наследнике. У свакој држави, закони о наслеђивању разликују се, али сви имају заједнички циљ: да се осигура правична расподела имовине и заштите права свих лица наведених у тестаменту преминулог.

Најосновнија права која закон препознаје односе се на редослед наслеђивања. У већини законских система, постоји јасно дефинисан редослед по којем чланови породице наслеђују имовину уколико нема тестамента. Уобичајено су то брачни друг, деца, родитељи, браћа и сестре, али прецизан редослед зависи од конкретног законодавства.

Осим тога, многе земље признају право „легитима“, односно део имовине који мора припасти одређеним члановима породице, без обзира на садржај тестамента. Ово право осмишљено је како би се спречило потпуно искључивање блиских чланова породице из наслеђа.

Важно је напоменути да, иако тестамент може одредити како ће се имовина распоредити, он мора бити у складу са законом. Незаконити или нејасни, као такви могу довести до правних спорова, што је још један разлог зашто је важно разумети основе наследног права и како оно утиче на вас као потенцијалног наследника.

Наслеђујете ли само имовину или и дугове?

Наслеђивање имовине често доноси и скривена изненађења попут дугова. Многи наследници нису свесни да преузимање имовине може значити и преузимање финансијских обавеза преминулог. Закон, у већини правних система, јасно наводи да наследници наслеђују како активу тако и пасиву, односно дугове.

Након смрти особе, прво се из њене имовине намирују сви дугови и обавезе. Тек након тога, преостала имовина се расподељује међу наследницима према закону или тестаменту. Ако дугови премашују вредност имовине, наследници могу бити у ситуацији да из свог џепа плаћају разлику, осим ако закон то не искључује.

Зато је важни да се, пре формалног прихватања наслеђа, наследник упозна са свим финансијским обавезама преминулог и да се посаветује са правницима како би избегао непријатна изненађења и потенцијалне финансијске губитке.

Шта учинити ако мислите да сте неправедно изостављени из тестамента?

Бити изостављен из тестамента или се осећати неправедно третираним у процесу наслеђивања може бити емоционално тешко искуство. Осећај изостављености или неправде може довести до породичних тензија и правних спорова. Међутим, постоје кораци које можете предузети ако се нађете у оваквој или сличној ситуацији.

Први корак је разговор са осталим члановима породице. Понекад, неспоразуми или нејасноће могу бити решене мирним разговором. Ако то не донесе жељени резултат, време је да се посаветујете са адвокатом специјализованим за наследно право.

Многи правни системи пружају заштиту „запостављеним“ наследницима. На пример, ако закон прописује да одређени део имовине припада блиским члановима породице, а тестамент то не подржава, можете поднети захтев за његову ревизију. Такође, ако верујете да тестамент није направљен у складу са законом или да је преминули био под притиском или није био способан да доноси одлуке када га је написао, можете оспорити његову ваљаност.

У сваком случају, битно је брзо деловати, јер закони често прописују рокове у којима се можете жалити или покренути правни поступак везан за наслеђивање.