Vežbanje u trudnoći

0
Foto: Stars fit

Kretanje i bavljenje fizičkom aktivnošću je veoma važan segment našeg života, koji bi trebao da bude neizostavan i za vrijeme trudnoće. Ukoliko je trudnoća zdrava i imate odobrenje vašeg ljekara a nalazite se u punih 20 nedelja, onda ne postoji razlog da ne budete aktivne.

Dva puta nedeljno u trajanju od sat vremena je sasvim dovoljno da postanete aktivna trudnica. Na vama je da li će to biti vežbanje u nekom fitnes klubu, u specijalizovanim ustanovama sa programima psihofizičke pripreme trudnica ili vežbanje u prirodi. Najbitnije je da vam aktivnost prija i da se vaša beba i vi osećate lijepo.

Aktivnosti i sportovi koji nisu preporučljivi za vrijeme trudnoće: aktivnosti kod kojih postoji mogućnost da padnete, velike promjene pritiska (ronjenje, olaninarenje), kontakt sportovi, skakanje, trčanje, sklekovi, okretanje u struku, bez prevelikog forsiranja stomačnih mišića. Takođe se klonite vežbanja u toplim, vlažnim i neprovjetrenim prostorijama.

Prednosti vežbanja u trudnoći su sledeće: poboljšanje rada kardio-vaskularnog sistema, smanjenje prekomjernog povećanja tjelesne težine, bolje držanje tijela, smanjenje šanse za dobijanje gestacijskog dijabetes, poboljšanje raspoloženja i porast energije, lakši i jednostavniji porođaj kao i brži oporavak i bolje opšte stanje.

Zato drage dame samo slušajte svoje tijelo i uživajte u najlepšem periodu vašeg života.

Vaš Stars fit!

Autorka: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37

e-mail: starsfit2016@gmail.com

 Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.