20 разлога због којих би требало да почнете тренирати

0
Foto: Danijel Milojković

1.Задовољство собом. Извршавање било чега што од вас захтјева физичку дисциплину у континуираном временском периоду може и мора имати утицај на вашу сопствену перцепцију себе. Трудим се – задовољна сам собом.

2. Вријеме одвојено само за вас. Идеална прилика да искључите мозак на сат времена и посветите се само себи. Дјеца, посао, свакодневни проблеми, то све може да сачека.

3. Брже постизање циља. Шта год да је ваш циљ у физичком смислу, тегови вам могу помоћи на путу до њега. Мршављење, „гојење“, снага, смањење болова у леђима, остеопороза…

4. Тренинг не само да повећава вашу снагу, он утиче и на ваш општи капацитет за обављање свакодневних ствари. Тренирајте, моћи ћете дуже, боље и квалитетније да извршавате свакодневне задатке.

5. Моћи ћете да једете више. Није то добро због тога што ћете моћи да поједете које парче пице или сладолед у Меку, више хране уједно значи и бољи, здравији метаболизам.

6.Тренинг са теговима се пресликава на свакодневни живот. Колико само пута у току дана ви заправо сједнете на столицу (чучањ), подигнете нешто са пода (мртво дизање) или одгурнете нешто од себе (потисци)? Колико пута сте чуле како је неко повриједио доња леђа тако што је селио фотељу, или вршио утовар дрва. Научите како се ти покрети изводе и повреде су прошлост.

7.Тренинг са теговима помаже борби против депресије. Пробајте, дарујте себи хормонални боост.

8.Тренинг са теговима помаже борби против остеопорозе. Више мишића – гушће и јаче кости. Више мишића – здравији живот у каснијој животној доби. Жене, ово се посебно односи на вас, имајући у виду да смо ми много више изложене том проблему.

9.Тренинг са теговима има позитиван утицај на ваше срце, ниво шећера у крви, или на ризик да оболите од дијабетеса и још доста других болести.

10.Добро избалансиран тренинг може вам помоћи да поред снаге, повећате и вашу мобилност, флексибилност и баланс. Све су то битни аспекти једног лијепог и здравог живота.

11.Такође, постајете издржљивији, и ваш кардио-респираторни систем ради много боље. Од кревета, до трчања за аутобусом, пикирајте ваш разлог због којег је то корисно.

12. Ви учите нешто корисно. Отварате себи врата у неки бољи и здравији свијет. Велика је вјероватноћа да ћете се, макар више него раније, заинтересовати и за здраву исхрану, а морате признати да није баш добро то што данас тако мало знамо о томе.

13.Остварујете нова пријатељства, добијате нову тему за разговор. Квалитетно размењивање мишљења и нове теме за разговор никада неће бити демоде.

14.Боље изгледате. Ово може бити у склопу многих горе побројаних ставки, али једном када приуштите себи овај осећај нећете желети да га пустите.

15.Све вам боље стоји, и пуцате од самопоуздања. Испробавање нове гардеробе, славља, летовања, нема више непријатног незадовољства.

16. Самопоуздање. Самопоуздање није „Ја изгледам добро“, самопоуздање је „Ја се осјећам добро, ја вјерујем у себе, ја ЗНАМ да могу!“.

17. Уколико се већ бавите неким спортом, тежински тренинг вам може помоћи да постанете бољи у њему. Унаприједите своју снагу, експлозивност, издржљивост.

18. Постајете јачи и способнији у сваком смислу. Било да треба да понесете своје дјете, кесе из продавнице, или помогнете некоме ко је пао на улици, биће корисно да сте јаке и способне.

19. Тренинг вас учи томе како да будете истрајни. Не могу довољно нагласити важност ове ставке али ћу ово оставити вама за размишљање. Било да је потребно да оставите пушење, промените исхрану или устанете за тренинг у 6 ујутру, самодисциплина никада неће бити неважна ставка у људском животу.

20.Тренинг може у вама родити љубав за коју ни сами нисте знали да постоји. За све који то желе, причу о мом животу, путу и о томе како сам и зашто ја почела, можете прочитати ОВДЕ.

Ваш Старс фит

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Контакт: 064 082 48 37

e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.